Haberler

Terörün Yaraları Sarılıyor

Ülke Genelinde, Tam 17 bin 504 Kişi Terörden Olumsuz Etkilendiği ve Tazminat Almak İstediği İçin Valiliğe Başvurdu. Sadece Van'da 442 Kişiye Yüklü Bir Para Ödendi.

VAN'da, 'Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Yasası' kapsamında valilik tarafından oluşturulan komisyonun değerlendirmesi ardından başvuran 758 kişiden 442'sine toplam 3 milyon 17 bin YTL ödendi. Van Valisi Niyazi Tanılır, şu ana kadar komisyona 17 bin 504 başvuru yapıldığını 1800 talebin rededildiğini söyledi.

TBMM tarafından 17 Temmuz 2004 tarihinde çıkarılan yasa ile terörden zarar görenlerin zararlarının karşılanması öngörüldü. Bu kapsamda 81 ilde kurulan komisyonlarca da başvurular kabul edildi. Terörden dolayı en çok göçün yaşandığı illerden biri olan Van'da zararlarının karşılanması için 17 bin 504 kişi İl Özel İdaresi Zarar Tespit Bürosu'na başvuruda bulundu. Terörün en yoğun olduğu dönemlerde güvenlik nedeniyle köylerini terk ederek Van'a yerleşen yaklaşık 25 bin kişinin olduğunu belirten Van Valisi Niyazi Tanılır, bunların sadece 8 bininin köylerine döndüğünü söyledi. Devletin 1994 yılından bu yana Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi adı altında köyüne dönmek isteyenler için yardımlar yaptıklarını anlatan Vali Tanılır, Van Valiliği olarak 2005 yılında sorunların çözümüne yönelik yeni yaklaşım geliştirdiklerini bildirdi.

Tanılır, bireysel yardımlarla halkın sorunlarının çözüme kavuşturulamayacağını, 'bütüncül bir yaklaşımla' sorunun çözülebileceğini vurguladı. Göçün yaşandığı ilçelerin büyük bölümünün Van'ın güneyinde yer almasından dolayı 'Güney Van Kırsal Kalkınma Projesi' hazırladıklarını anlatan Tanılır şunları söyledi:

''Yaptığımız araştırmalar, geri dönenlerden çok, kentte kalmayı tercih edenlerin daha ağırlıkta olduğunu gösteriyor. Göç eden 25 bin vatandaşımızdan sadece 8 bini terkettiği topraklarına dönmek istedi. Terörden zarar gören 17 bin 504 kişi zararlarının karşılanması için komisyonumuza başvuruda bulundu. 1800 talep reddedilirken, 758 terörzedeye 5 milyon 220 bin 828 YTL ödeme kararı çıktı. Şu ana kadar 442 terörzedeye 3 milyon 17 bin YTL ödeme yapıldı. 14 bin 942 dosyada inceleniyor. Biz sadece geri dönenlere yardım yapmaya sorunlarını çözmeye odaklanmak istemedik. Çünkü terörden zarar gören ve göç eden 17 bin vatandaşımız şehir merkezinde yaşamayı tercih etti. Bunlar için de sosyal hizmet ve yoksullukla mücadele projelerini uygulamaya koyduk. Kentte varoşlarda çok kötü şartlarda hatta bazen sefalet içinde yaşayan insanlarımız var.''

Osman BEKLEYEN

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title