Haberler

Dünyanın En Güçlü Pasaportları Sıralaması Açıklandı

Güncelleme:

Henley Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportları sıralaması güncellendi. Singapur, Almanya ve İspanya birinci sırada yer alırken, Türkiye 52. sırada yer aldı.

Henley Pasaport Endeksi dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasını üç ayda bir güncelleniyor. Bu sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebildikleri destinasyonların sayısına dayanıyor. Küresel vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması Henley & Partners, dünyanın 199 pasaportunu sıralamak için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) verilerini kullanıyor. Endeks 18 yıldır yayınlanıyor.

Dünyanın en güçlü pasaportları

Ülkeler vizesiz ziyaret edebildikleri her destinasyon için bir puan alıyor. Vatandaşlar varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat yetkisi (ETA) alabilmeleri durumunda vizesiz seyahat etmiş sayılıyor. Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin yola çıkmadan önce devlet onaylı bir e-vize alması gereken destinasyonlar için puan verilmiyor.

Her üç ayda bir güncellenen verilerle değişen sıralamada Singapur, Almanya ve İspanya ile birlikte 1. sırada yer alıyor. Dünyanın en güçlü pasaportları listesinde 2. sıraya yerleşen ülke ise Japonya. Ülkemiz Türkiye ise 114 ülkeye vizesiz seyahat ile 52. sırada yer alıyor.

Bu listeye göre, aynı sayıda vizesiz erişim sağlasa bile pasaportlar arasında küçük farklılıklar görülebilmektedir. Örneğin Hollanda pasaportu sahipleri 188 ülkeye şu şekillerde vizesiz erişim sağlar: vizesiz girilebilen 146 ülke, varışta vize alınabilen 29 ülke ve eTA ile girilebilen 13 ülke.

Ülkelerin ortalama 5G hızları belli oldu: Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Danimarka pasaportu sahipleri ise aynı şekilde 188 ülkeye vizesiz girebilirken dağılım şu şekilde değişir: vizesiz girilebilen 147 ülke, varışta vize alınabilen 29 ülke ve eTA ile girilebilen 12 ülke. Her pasaport için "vizesiz" erişimlerde küçük farklılıklar görülebilse de global sıralama bağlamında bu pasaportların genel sıralaması aynı kabul edilmektedir.

Henley Pasaport Endeksi'ne göre yayınlanan son liste ile dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları şu şekilde: (İlk 7 sıra normal sıraya göre, diğerlerinin orijinal listedeki sırası ise yanlarında verilmiştir.)

Singapur, Almanya, İspanya

Japonya

Güney Kore, Finlandiya, Fransa, İsveç

Avusturya, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İngiltere

Norveç, Belçika, Malta, Portekiz

Polonya

ABD, Avusturalya, Kanada

Slovenya – 9

Birleşik Arap Emirlikleri – 14

Arjantin – 18

Brezilya – 20

Meksika – 22

Sırbistan – 34

Rusya -51

Türkiye – 52

Güney Afrika – 55

Suudi Arabistan – 65

Çin – 67

Endonezya – 72

Hindistan – 84

Nijerya – 98

İran- 99

Kuzey Kore – 102

Bangladeş – 103

Filistin – 104

Pakistan – 108

Irak- 110

Afganistan – 111

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Singapur Türkiye İspanya Almanya Uluslararası İlişkiler Teknoloji Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title