Haberler

    Çinli Araştırmacılar, Terminatör 2 Filmindeki Gibi Akışkan Metal Üretti

    Şekillendirilebilir ve iletken metaller zaten biliniyor olsa da bu yeni keşif, başta teknoloji olmak üzere çeşitli sanayilerde yepyeni ürünlerin ortaya çıkmasına ön ayak olacak.

    Bilimin doğayı taklit ettiği söylenir. İnsanlığın icat ettiği ve doğadaki bir yapıyı taklit etmediği şeylerin oldukça az olduğu söylenir. Hatta bazı kişilere göre insanlık sadece bisiklet ve helikopteri icat etmiştir, geri kalan her şey doğada gördüklerimizin bir kopyasından ibarettir.

    Çin'deki Belhang Üniversitesi'nden araştırmacıların keşfettiği şekillendirilebilir, akışkan metal Terminatör 2 filminden fırlamış gibi duruyor. Gerçekten de bilim hayatı taklit ediyor, özellikle de Terminatör serisini.

    Applied Materials & Interfaces dergisinde detayları yayımlanan araştırmada metalin iletkenlik, manyetizma ve endüstride değişimler yaratacak özellikleri derinlemesine incelendi.

    Bu sıvı metali manyetizma ile manipüle ederek pek çok farklı şekle sokmak mümkün. Günümüzde nano teknolojilere ve yumuşak robotlara ne kadar önem verildiğini düşündüğümüzde, kolayca parçalanmayan ve tekrar kendiyle birleşebilen iletken, şekillendirilebilir sıvı metalin büyük ilgi göreceği gerçeği de daha net ortaya çıkıyor.

    Oldukça esnek olan ve 3 boyutlu genişlemeye müsait mekanik güce sahip olan bu metalin kalıcı mıknatıslarla kesin şekilde kontrol edilmesi mümkün.

    Oda sıcaklığında sıvı halde olup da iletkenliğini koruyan metaller var. Bu malzemeyi özel kılan şey, sadece yüzeysel olarak değil üç boyutlu olarak genişleyebiliyor olması. Ayrıca bu metal, diğer sıvı metaller gibi kurumaması için suya batırılmak zorunda değil.

    Ekip, bu sıkıntıları aşmak için yaptıkları çalışmada galyum, indiyum ve kalayı hidroklorik asit içinde karıştırıp daha sonra da karışıma demir parçacıkları ekleyerek elde etti. Böylece ortaya çıkan metalin yüzeyinde galyum oksitten bir katman oluşarak eğilip büküldüğünde metalin kırılmasını engelleyici görev üstlendi.

    Araştırmacılar, metali kendi boyunun neredeyse dört katına kadar esnettiklerinde bile bir LED lambayı yakacak iletkenliğe sahip olduklarını keşfetti. Üstelik bu materyalin sıvıya gömülmesine de gerek yok, tek ucunun hidroklorik asitte olması yetiyor. Bu da yeni tasarımların yolunu açıyor.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Resmi Gazete bugün (2 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 2 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title