Haberler

TBMM Toptan: "İstiklal Marşı Milli Mutabakat Metnimizdir"

Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 87. Yıldönümü Nedeniyle Meclis'te Düzenlenen Törende Yaptığı Konuşmada, İstiklal Marşı'nın Milli Mutabakat Metni Olduğunu Belirterek "Hepimizin Ortak Paydası, Buluşma Noktamızdır.

Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yıldönümü nedeniyle Meclis'te düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın milli mutabakat metni olduğunu belirterek "Hepimizin ortak paydası, buluşma noktamızdır. Cumhuriyeti kuran iradenin bizlere bıraktığı en eşsiz hatıradır. Ülkemizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne göz dikenlere en asil cevabımızdır" diye konuştu.

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 87. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma günü nedeniyle Meclis'te tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan ile eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın yanı sıra, bazı milletvekilleri katıldı. Toptan, tören öncesinde, TBMM Kütüphanesi Mehmet Akif Ersoy Kitapları sergisini gezdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Tandoğan İlköğretim Okulu öğrencisi Elif Bağadır, İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasını ezbere okudu. Bağadır, törene katılanlardan yoğun alkış aldı.

-"İSTİKLAL MARŞI MİLLİ YEMİNİMİZ"-

Törende konuşan Toptan, milli mücadelenin sürdüğü, ülkenin dört bir yanından acılı haberlerin geldiği bir ortamda kahraman milletvekillerinin 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı'nın kabulünü görüşmek üzere toplandığını belirtti. Toptan, şunları söyledi:

"Bir gün cephede, bir gün Mecliste ölümle yaşam arasında milli direnişi yöneten milletvekilleri, bağımsızlığa o kadar inanmışlardı ki özgürlüğümüzü sembolleştirecek milli bir marşın kabulüyle ilgili müzakereler yapılıyordu. Böyle bir ortamda yapılan oturumun ardından 724 şiirin arasından seçilen ve Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunan İstiklal Marşımız, hep birlikte ayakta dinlenerek coşkulu alkışlar eşliğinde kabul edildi."

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un çağının tanığı ve vicdanı olan bir vatan şairi olduğunu ifade eden Toptan, "Söylemi ile eylemi örtüşen, sözleri ile gözleri aynı şeyi ifade eden bir aydın, milletinin var olma mücadelesine katılmış bir vatanperver, toplumun değerleriyle kendi ahlakını bütünleştirmiş geniş ufuklu bir insan, milli mücadelemizi yöneten Gazi Meclisin üyesi kahraman bir milletvekiliydi" diye konuştu. Toptan, İstiklal Marşı'nın kabulüyle Türk milletinin ard arda zaferler kazanarak esaretin prangalarını kırdığını ve genç cumhuriyetin parıltılar saçarak doğduğunu söyledi. İstiklal Marşı'nın sıradan bir şiir olmadığını ifade eden Toptan şöyle konuştu:

"Millet olarak her ortamda gururla ve coşkuyla söylediğimiz İstiklal Marşı, milli mutabakat metnimizdir. Hepimizin ortak paydası, buluşma noktamızdır. Cumhuriyeti kuran iradenin bizlere bıraktığı en eşsiz hatıradır. Ülkemizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne göz dikenlere en asil cevabımızdır. Vatan topraklarının ay yıldızlı bayrağımızın altında her zaman bağımsız kalacağına edilmiş milli yeminimizdir. O yeminizin gereğidir ki vatanımızın birlik ve beraberliğini bozmak için hain emeller besleyenlere, terörist eylemler gerçekleştirenlere karşı yıllardır kararlılıkla mücadele veriyoruz. Bunun için son yapılan sınır ötesi operasyonda, 27 fidanımız gül bahçesine girercesine vatan için toprağa düştü. Tıpkı vatanın sinesinden çıkarak bize bu ülkeyi bırakan kahramanlar gibi, onlar da şehitliğe koştular."

-TÖRENDE DUYGULU ANLAR-

Törende Devlet Tiyatroları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile İstanbul Müzik Müzesi Araştırma Merkezi sanatçıları Mehmet Akif Ersoy Belgeseli gösterisi sundular. Gösteri sırasında duygulu anlar yaşanırken, törenin ardından Başkanı Köksal Toptan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökay Yıldız'a, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da Devlet Tiyatroları Rejisörü Ensar Kılıç'a plaket verdi. (ANKA)

(EG/GB)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

title