Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci Kabul Edildi

Cumhurbaşkanı Seçim Turlarına İlişkin Danışma Kurulu Önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi.

Cumhurbaşkanı seçim turlarına ilişkin Danışma Kurulu önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı seçim turları ile ilgili Danışma Kurulu önerisi ele alındı. Yapılan görüşmelerde CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, önerinin doğru ancak eksik olduğunu belirterek, "Keşke yeni Meclis, 11. Cumhurbaşkanını seçseydi" ifade etti.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, turlar arasındaki sürede yasama faaliyeti yapılmamasını eleştirerek, gündemde bekleyen önemli yasal düzenlemeler için zaman kalmadığını ileri sürdü. Kandoğan, "Gül'ün kişiliği ya da eşinin giyim kuşamıyla ilgili bir problemimiz yok. Ama en azından halkın yüzde 51'inin desteğini alan bir kişi cumhurbaşkanı olmalı" diye konuştu.

Kandoğan, toplantı yeter sayısı için 184'ün yeterli olduğunu, 367 gerektiğine ilişkin görüşlere katılmadıklarını belirterek, "Sayın Gül, belki sizden farklı düşünüyor. Kendisi, 367'yi sağlamak için desteğimizi almak üzere bizden randevu istedi" ifadelerine yer verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, öneri lehinde yaptığı konuşmada, TBMM'nin, ilk kez bu anayasayla cumhurbaşkanı seçmediğini, Özal, Demirel ve Sezer'in mevcut Anayasayla seçildiğini hatırlatan Fatsa, "Arkadaşlarımızın iddia ettiği gibi olsaydı bu Meclis, mahşer zamanına kadar bu seçimleri yapamazdı. Mantığı ve hukuku zorlamanın kimseye faydası olmaz" ifadelerini kullandı.

Değerlendirmelerin ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Buna göre, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 27 Nisan Cuma günü yapılacak. 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak 2. turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, 3. tur oylamaya geçilecek. 3. tur 9 Mayıs Çarşamba, son tur ise 15 Mayıs Salı günü yapılacak.

Genel Kurul, her seçim turunda saat 15.00'te açılacak. Cumhurbaşkanı seçimi tamamlanıncaya kadar, Genel Kurulda Başkanlığın sunuşları hariç başka bir konu gündeme alınmayacak. Ayrıca, bu süre tamamlanıncaya kadar TBMM'de yasama çalışması yapılmayacak.

(AU-MEF-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title