Haberler

TBMM Genel Kurulu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Sabah Akşam Türk Ekonomisini Daha İyi Duruma Getirmek İçin Çalıştıklarını Belirterek, "Sabah Saat 08.30'da Mesaiye Başlıyoruz, Gecenin Saat 02.00'sine Kadar Esnaf ve Sanatkarımız, Sanayicimiz, Tüccarımız İçin Neler Yapabiliriz, Onların Şartlarını Nasıl Daha İyi Hale Getiririz, Bunun Çabası İçindeyiz" Dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sabah akşam Türk ekonomisini daha iyi duruma getirmek için çalıştıklarını belirterek, "Sabah saat 08.30'da mesaiye başlıyoruz, gecenin saat 02.00'sine kadar esnaf ve sanatkarımız, sanayicimiz, tüccarımız için neler yapabiliriz, onların şartlarını nasıl daha iyi hale getiririz, bunun çabası içindeyiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalar bölümünde esnaf ve sanatkarın yaşadığı sıkıntılarla ilgili yapılan eleştirileri cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi. CHP milletvekillerinin sözlü sataşmalarına Çağlayan, "Esnaflığı, sanayiciliği sizin gibi defterden, kitaptan öğrenmedim. Yaşayarak öğrendim. Benimle konuşurken dikkatli olun" karşılığını verdi. 2001 yılında esnafın kepenk kapatıp sokaklarda yürüdüğü günleri unutmadıklarını ifade eden Çağlayan, 5 yıl önce 50 bin esnaf kredi alırken bugün 752 bin esnafın kredi aldığını, 5 yıl önce esnafa toplam 153 bin YTL kredi kullandırılırken bugün bu rakamın 2.7 milyar YTL'ye çıktığını anlattı. Çağlayan, "Bazı arkadaşlar ortaya çıkıp 'şu kadar esnaf kapandı, şu kadar bakkal kapandı' diyor. Doğrudur, esnaf da kapanıyor, bakkal da kapanıyor ama biz meselelere iki gözümüzle bakmak durumundayız. Sadece kapanan bazında bakarsak açılanı kim söyleyecek" diye konuştu.

Sanayi Bakanlığı'na bağlı e-esnaf sicil belgesinde 1 milyon 861 bin esnafın kayıtlarını online ortamda dakika dakika izlediğini bildiren Çağlayan, kaç esnafın kapandığını, kaç tane açıldığını bildiğini dile getirdi. 2002-2007 yılları arasında toplam 625 bin 693 esnafın kapandığının doğru olduğunu belirten Çağlayan, ancak bunun karşılığında 1 milyon 27 bin 774 yeni esnafın da açıldığını açıkladı. Kapananların bir kısmının 2005 yılında çıkartılan Esnaf Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre kapatmalar olduğuna dikkat çeken Çağlayan, bir kısmının ölüm nedeniyle, bir kısmının ise meslek değişikliği nedeniyle kapandığını kaydetti. Bakkal konusunun da fazlasıyla speküle edilen bir konu olduğuna işaret eden Çağlayan, 2003-2007 yılları arasında kapanan bakkal sayısının 61 bin, açılan bakkal sayısının ise 79 bin 260 olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye'de kapanan her 77 bakkala karşılık 100 yeni bakkalın açıldığını bildirdi. Bütün işletmelerin yaşanan değişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, "Kitaptaki bilgilerle bu iş olmaz. Bu iş yaşayarak, görerek, gezerek, esnafın içine girerek olur. Ben bunu yapıyorum yıllardır. Ben 27 sene sanayicilik yaptım" dedi.

İstihdam konusunda ders verebileceğini ifade eden Çağlayan, "Benim kadar istihdam konusunu Türkiye'de gündeme getiren, çözüm önerisi geliştiren bir başkası varsa tartışmaya hazırım" şeklinde konuştu. 'Esnaf battı' diyenlere AK Parti'ye seçimlerde yüzde 47 oyu kimin verdiğini sormak gerektiğini söyleyen Çağlayan, esnafın kendilerine geçmiş dönemlerde yapılanları dikkate alarak AK Parti'ye oy verdiğini dile getirdi. Bugün Türkiye'de yeni bir yapılanma ve değişim süreci yaşandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

"Esnaf ve sanatkarın da yeniden yapılandırılması noktasında kümelenme dalında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Esnafın güçlerinin birleştirilmesi ve sektörel anlamda birliktelik sağlamak üzere çok yoğun çalışma yapılıyor. İnegöl'de 75 bakkal güçlerini birleştirip ortak tedarik yapmaya başladılar. Mallarını daha ucuza, daha uzun vadeyle almaya ve tek fiyatla satmaya başladılar. Geleceğimiz nokta bu. Sanayimizin kümelenmesi, belli alanlarda ihtisaslaşması, müşterek hareket etmesi noktasında çalışıyoruz.

Bizim sabah akşam yaptığımız iş bu. Sabah saat 08.30'da mesaiye başlıyoruz, gecenin saat 02.00'sine kadar esnaf ve sanatkarımız, sanayicimiz, tüccarımız için neler yapabiliriz, onların şartlarını nasıl daha iyi hale getiririz bunun çabası içindeyiz." 2002 yılında Türkiye'de toplanan mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 31,8 olduğunu hatırlatan Çağlayan, 2007 sonu itibariyle ise Türkiye'de toplam mevduatın yüzde 81'inin krediye dönüştüğüne işaret etti. Çağlayan, 2002 yılında kredilerin yüzde 37.5'inin takibe uğradığını, 2007 sonu itibariyle ise 362 milyar YTL'lik kredi hacminden takibe uğrayan kredi miktarının yüzde 3.5 olduğunu ifade etti.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title