Haberler

TBMM Genel Kurulu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Makarna Fabrikası Kurmadıklarını Belirterek Nükleer Santrallerde Güvenliğe Önem Verdiklerini Vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, makarna fabrikası kurmadıklarını belirterek nükleer santrallerde güvenliğe önem verdiklerini vurguladı.

TBMM Genel Kurulu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 3 maddesi veto edilen Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışı'na İlişkin Kanun'un görüşmelerini sürdürüyor. Kanun’un 3. maddesinin müzakerelerinin sonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Güler, TAEK gibi dünya çapında akredite bir kuruluşun neden görmezlikten gelindiğini anlamadığını ifade etti. Nükleer santraller konusunda komşu ülkeleri de incelediklerini ifade eden Güler, “Makarna fabrikası kurmuyoruz. Türkiye'ye uygun olarak denetimler yapılıyor, ölçümler yapılıyor. Kazmayı vurduğumuz andan itibaren her adım denetim altında olacak. Sanki bizim çoluğumuz, çocuğumuz, torunumuz burda yaşamıyor. Güvenlik tabi ki önemli. Biz illa bir yerden kopya mı çekeceğiz. Türk tipi yatırım yapıyoruz. Denetimle ilgili 50 maddelik kanunun taslağı hazır. Bunların hepsi sırayla gelecek. Gecikmek istemiyoruz, zamana karşı yarış içindeyiz” diye konuştu.

Kanun’un 3. maddesiyle ilgili muhalefet tarafından verilen 3 önerge kabul edilmezken madde aynen kabul edildi. Kanun’un 3. maddesinde TAEK’in, Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri 1 ay içinde yayınlayacağı hükme bağlanıyor. Kabul edilen maddeye göre Kanun’a göre yapılacak nükleer güç santralleri için yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı, süresi ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları bu Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra 2 ay içinde Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girecek bir yönetmelikle belirlenecek. Yapımı öngörülen nükleer güç santralleri için yönetmeliğin yayımlanmasından sonra en geç 1 ay içinde teklif almak üzere TETAŞ tarafından ilana çıkılacak. Alınan tekliflerden TAEK tarafından belirlenen ölçütleri karşıladığı belgelenen şirketlerin teklifleri yarışmaya sokulacak, bu ölçütleri karşılamayan şirketlerin teklifleri yarışma dışı bırakılacak. Alınan teklifler TETAŞ tarafından değerlendirildikten sonra en uygun teklif belirlenerek ilgili şirketle sözleşme imzalanmasına izin alınmak üzere Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak. TETAŞ tarafından gönderilen teklifin uygun görülmesi halinde Bakanlar Kurulu’nca ilgili şirketle TETAŞ arasında sözleşme imzalanması konusunda izin verilecek. EPDK tarafından sözleşme imzalanması uygun görülen şirkete lisans verilecek. Lisans verilmesini müteakip ilgili şirketle TETAŞ arasında santralin işletmeye girmesinden itibaren 15 yılı aşmayan enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak.

(ZÇ-MAY-ÖK-Y)

08.11.2007 18:07 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title