Haberler

Tataristan'da Din Alimi Galimcan Barudi Anılıyor

Tataristan'da din alimi Galimcan Barudi uluslararası konferansla anılıyor.

Tataristan'da din alimi Galimcan Barudi uluslararası konferansla anılıyor.

Kazan kentinde Korston Kültür Merkezi ve Otelinde düzenlenen konferansa, Türkiye, Ürdün, Suriye'nin yanı sıra Kırım, Çeçenistan ve Dağıstan Cumhuriyeti'nden birçok din alimi ve müftü katılıyor.

Tataristan Cumhurbaşkanı Danışmanı Kamil İshakov, Tataristan Müftüsü Kamil Semigullin ve diğer yetkililerin de açılışında yer aldığı konferansta, Türkiye'yi Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İbrahim Maraş ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesinden Doçent Dr. İsmail Türkoğlu temsil ediyor.

İshakov, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, bölgede yaşayan Müslümanların ruhani miraslarını öğrenmenin önemine işaret ederek, Tatarların ilk seçilen müftüsü olan, din alimi Galimcan Barudi'nin Kafkasya'daki Müslüman ümmetin korunması ve gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi.

Prof.Dr. İbrahim Maraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barudi'nin ilk kez bir diğer ünlü din alimi Abdülnasır Kursavi'nin Arapça eserini yayımlayarak, kültürel mirasa verdiği önemi ortaya koyduğunu hatırlattı.

Doçent Dr. İsmail Türkoğlu da Barudi'nin Türkiye ile bağlarına değinerek 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında Tatar ruhani kültürünün gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Türkoğlu, "Pek çok Tatar din alimi gibi Galimcan Barudi'nin yolu da İstanbul'da bir dergaha düşüyor. Bu Gümüşhanevi Dergahı oluyor. Galimcan Barudi, İstanbul'da 6 ay bu dergahta kalıp Gümüşhanevi Şeyhine intisap ediyor." dedi.

Barudi'nin 1907 yılında Hac ziyaretine gitmek üzere İstanbul'a geldiğini, Padişah 2. Abdülhamit tarafından Mecidiye Nişanı ile ödüllendirildiğini ifade eden Türkoğlu, "Barudi'nin eşinin de son öğrendiğimiz kaynaklara göre Hazreti Muhammed'in soyundan gelme, yani seyit olma ihtimali var." ifadesini kullandı.

Konferansın açılışından sonra konuklar, Kazan'ın Galiyev Camisi'nde cuma namazı kıldı.

Öğleden sonra çeşitli oturumlarla devam edecek konferansın katılımcıları, yarın Barudi'nin öğretmenlik yaptığı Muhammediye Medresesini ve kabrini ziyaret edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Tataristan Türkoğlu İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title