Haberler

Tarım Bakanlığı: "Çin'den Risk Oluşturacak Şekerleme ve Çikolota Girişi Söz Konusu Olamaz"

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin'den Vatandaşların Sağlığı Açısından Risk Oluşturabilecek Bir Şekerleme ve Çikolatanın Girmesinin Söz Konusu Olmadığını Açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin'den vatandaşların sağlığı açısından risk oluşturabilecek şekerleme ve çikolatanın girişinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Şekerleme ve çikolata üretim-satış yerlerine yönelik bayram öncesi denetimlerin il müdürlüklerince yapıldığına dikkat çeken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretim izni olmadan üretim yaptığı tespit edilen pek çok yere gerekli ceza işlemlerinin uygulandığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin'den şeker ithal edildiği yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2009 yılında Çin'den çikolata ithalatı bulunmadığı belirtilerek, "Çin'den bir takım aromalı şekerlemeler ithal edilmekle birlikte, son iki ayda ithalat yapılmamıştır. Bunun yanında şekerli mamul olarak son iki aylık verilere göre gıda sanayinde hammadde olarak kullanılan 750 ton maltodekstrin ve dektroz ithalatı yapılmıştır. Bu ürünlerin ithalatı sırasında ürünlerde kullanılan renklendiriciler ve diğer katkı maddeleri varlığı ve miktarıyla ürünlerin mikrobiyolojik yönden kontrolleri yapılmaktadır. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olması durumunda ithaline izin verilmektedir. Bu anlamda Çin'den Türkiye'deki vatandaşların sağlığı açısından risk oluşturabilecek bir şekerleme ve çikolatanın girmesi söz konusu değildir" denildi.

-BAYRAM ÖNCESİ ŞEKER VE ÇİKOLATA ÜRETİCİLERİNE DENETİM YAPILDI-

Türkiye'de üretilen şekerleme ve çikolatalarda kullanılacak renklendiriciler ve diğer katkı maddelerinin Türk Gıda kodeksinde belirtildiğine dikkat çekilen açıklamada, bakanlıktan üretim izni alan tüm firmaların bu düzenlemeye uymasının zorunlu olduğu belirtildi. Açıklamada, konunun bakanlık tarafından yapılan denetimlerle takip ve kontrol edildiği bildirilerek, bu amaçla şekerleme ve çikolata üretim ve satış yerlerine yönelik bayram öncesi denetimlerin il müdürlüklerince yapıldığı kaydedildi. Üretim izni olmadan üretim yaptığı tespit edilen pek çok yere gerekli ceza işlemlerinin uygulandığına değinilen açıklamada, sadece İstanbul'da son 10 gün içinde 3 bin 115 gıda üretim ve satış yerinin denetlendiğini, bu denetim sonucunda 220 idari para cezası kesildiğini ve 17 üretim yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu anımsatıldı.

-RENKLENDİRİCİ VE KATKI MADDESİ MİKTARI ANALİZLE BELİRLENİYOR-

Açıklamada, şekerlemelerde kullanımına izin verilen renklendirici ve diğer katkı maddelerinin analizlerinin laboratuarlarda yapıldığı ve kodekste izin verilen düzeyde olup olmadığı ya da kodeksin izin vermediği renklendiricilerin kullanılıp kullanılmadığının bu şekilde belirlendiğini kaydedildi.

-ÜLKE GENELİNDE 149 BİN 415 GIDA ÜRETİM, SATIŞ VE TOPLU TÜKETİM YERİ DENETLENDİ-

2009 yılı ilk altı aylık verilerine ülke genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine ait toplam 149 bin 415 adet denetimin gerçekleştiğini, mevzuata uygun olarak faaliyet göstermeyen 2 bin 954 adet işyerine idari para cezası kesildiğine yer verilen açıklamada, 378 işyeri hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirildi.

Şekerli mamuller üreten işyerlerine yönelik 2009'un ilk altı aylık verilerine bakıldığında ülke genelinde bin 74 denetim yapıldığının altının çizildiği açıklamada, bunun sonucunda 63 işyerine idari para cezası kesildiği, 2 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların güvenli ürün tüketebilmesini sağlayabilmek için elindeki tüm imkanlarla zaman mefhumu gözetmeksiniz denetimlerini sürdürdüğü vurgulanarak, şu açıklamalara yer verildi:

"Bu çabalarına tüketicileri ortak edebilmek için 174 Alo Gıda hattını devreye soktu. Bu şekilde tüm üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin 365 gün 24 saat denetim ve kontrolünün beraberce gerçekleştirilmesi planlandı. Alo Gıda Hattı'nın faaliyete geçtiği 14 Şubat'tan itibaren bu yana 17 Eylül tarihi itibariyle gelen şikayet başvurusu sayısı 13 bin 202 adet. Bu başvuruların 10 bin 607'si ihbar ve şikayet, bin 848'i bilgi alma ve 518'i ise gıda zehirlenmesi şüphesiyle yapılan aramalar. Denetimi tamamlanan 11 bin 592 şikayetin bin 210'unda işyeri hakkında idari para cezası, 593 işyeri hakkında üretim ve faaliyetten men, 87 işyeri hakkında ise savcılığa suç duyurusu işlemi yapıldı. Alo Gıda Hattı'na şekerli mamuller sektörüyle ilgili 14 şubat tarihinden 19 Eylül tarihine kadar toplam 239 başvuru yapılmış, yapılan denetimler sonucunda 15 işyeri hakkında idari para cezası, 7 üretim yeri hakkında ise faaliyetten men cezası verildi. Vatandaşlarımıza, güvenilir gıda sürdürebilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gıda denetimleri titizlikle sürdürülmektedir."(ANKA)

(HGS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title