Haberler

Tarihi Ruha Sahip Kent Gaziantep

Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Anadolu Düşünce Grubu Tarafından Düzenlenen "Kentlerin Ruhu" Paneline Katıldı.

Grand Otelde gerçekleşen programa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Anadolu Düşünce Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Gaski Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Genel Müdür Yardımcısı Akif Bindal, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ve çok sayıda davetli katıldı.

BAŞKAN GÜZELBEY; BAŞARI KAMU, YEREL VE SİVİL İNSİYATİFİN UYUMLU ÇALIŞMASI İLE MEYDANA GELİYOR

Prof. Dr. Metin Sözen hocayla 2004 yılında tanışmaları ile Gaziantep'in tarihi eserler konusunda kaderinin değiştiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Gaziantep, daha önceleri dışarıdan bakıldığında sanayisinin yanında mutfağı iyi olan bir kent olarak biliniyordu. İnsanlarımız Gaziantep'in tarih ve kültürü konusunda net bir bilgiye sahip değildi.

Değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen ile ilk tanışmamızda Gaziantep hakkında öyle güzel şeyler söyledi ki bizler adeta ilham aldık. Hocamız Gaziantep'teki tarihi eserlerin korunmasına ve tekrar kazandırılmasına yönelik bir yol haritası çizdi. Biz bu yol haritasını takip ederek şehrimize çok güzel şeyler kazandırdık. Bu eserleri meydana getirdiğimizde elimizde bir mücevheratın olduğunu sonrada farkına vardık" dedi.

Gaziantep'in tarih ve kültür konusunda çok zengin bir kent olduğunu dile getiren Güzelbey "Bugün Gaziantep sınırları içersinde Karkamış Antik Kent, Dülük Antik Kenti, Rum Kale, Zeugma Antik Kenti, Yesemek Açık Hava Müzesi gibi yerler sınırlarımız içersinde olması bizler için ayrı bir kazanımdır. Bu tarihi yerlerin dünyaya tanıtılması için çok çaba sarf ettik. Tarihi eserlerimizin korunmasına yönelik ilk çalışmamız tarihi Antep evlerinin restorasyonuna yöneliktir.

Tarihi Antep evlerinde oturan vatandaşlarımız bu evlerden nasıl kurtulalım arayışındayken restorasyon çalışmamız ile evler değer kazandı. Türkiye'de ilk KUDEB'i (Koruma Uygulama Denetim Büroları) biz kurduk. Bu konularda eğitim çalışmalarına çok önem verdik. Bu restorasyon çalışmalarında vatandaş ile çok sıkıntılar yaşadık. Bu projeleri hayata geçirmemize bile inanmıyorlardı ama donanımlı bir ekip ile bu işin üstesinden geldik. Başarının sırrı kamu, yerel ve sivil inisiyatifin uyumlu çalışmasında yatıyor.

Değerli valimizin çok büyük katkılarını her zaman dile getiriyoruz. Bugün Gaziantep'e çok şey kazandırdık. Yaptığımız bu çalışmaların hepsinde Metin Sözen hocamız hep bize komutanlık yaptı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Anadolu Düşünce Grubu yöneticilerine böyle bir etkinlik yaptığı için teşekkür ediyorum" diye ifade etti.

Anadolu Düşünce Grubunun böyle bir organizasyon yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen "Anadolu, dünya düşünce tarihinin yazıldığı yerdir. Anadolu büyük düşünürlerin çıktığı yerdir. Böyle bir düşünce grubunun Gaziantep'te faaliyet göstermesi bizleri gururlandırıyor. Gaziantep, Çekül ile uyumlu çalışan ender kentlerden. Gaziantep'te her şeyden önce başarılı bir belediye başkanı var. Başkan ve ekibine tarih ve kültüre verdikleri önemden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

Anadolu Düşünce Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Anadolu Düşünce Grubunun akademik çalışmalarının yanında kültürel ve ekonomik alanlarda çalışmalarının olduğunu belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title