Haberler

Tahran: Rafsancani'nin Açıklamaları

İran Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Bugün Tahran'da Cuma Hutbesinde, Papa 16. Benedict'in İslam ve İslami Değerlere Yönelik Sözlerini Değerlendirdi.

İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, bugün Tahran'da Cuma hutbesinde, Papa 16. Benedict'in İslam ve İslami değerlere yönelik sözlerini değerlendirdi.

Rafsancani, "Papa, yanlış açıklamalarda bulundu ve bu yanlışının farkına vararak, yanlış anlaşıldığına üzüldüğünü dile getirdi. İlahi dinler arasında diyalog ortamının oluşturulması gerekirken bu tür kötü ve kabul edilmez açıklamaların yapılması, insani ilişkileri zedeleyeceği gibi ilahi dinler arasıdaki diyaloğa da olumsuz tesir edecektir" diye konuştu. Rafsancani, hutbesinde, "İslam'ın, kılıç zoruyla ve baskı ile yayıldığına dair düşünce doğru bir düşünce olmadığı gibi, İslam'ın kılıç zoruyla yayıldığına dair düşünce aynı zamanda tarihi gerçekliğe de büyük bir zulümdür" diye belirtti. İslam Peygamberi dönemindeki savaşların, düşmanların Müslümanlar'ın yollarını ve tebliği çalışmalarını engellemelerinden kaynaklandığını hatırlatan Haşimi Rafsancani, "Tarih boyunca İslam'a karşı karalama ve hakaret içeren saldırılar olmuştur ama, hiçbir zaman bir din adamı ve resmi yetkilinin ağzından bu sözlerin çıkması beklenmiyordu. Bu, karikatür krizinde doğan olaylar gibi yeni ortamların oluşmasına yol açmaktadır" diye kaydetti. Papa'nın açıklamalarına karşı tepkinin ve Müslümanlar'ın kimliklerini ve değerlerini korumak için gösterdiği hassasiyetin çok önemli olduğunu söyleyen Rafsancani, "İslam dünyası, küfür diyarında da olsa başkalarının İslami değerlere hakaret etmesine razı olmadıklarını ortaya koymuştur" diye konuştu.

Rafsancani, gündemde olan konulardan İran'ın nükleer meselelerine de değinerek, "İran, her zaman müzakerelere hazır olduğunu bildirmiştir ve uluslararası kanunlar ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) çerçevesinde hareket etmektedir" ifadelerini kullandı. ABD ve AB'nin İran ile müzakere yapılması için ön şart koştuklarına da işaret eden Haşimi Rafsancani, "Şart koşulması oldukça komiktir, çünkü ABD ve Avrupalılar bu tutumlarıyla dolaylı ve gayri resmi olarak, 'sizin nükleer teknolojiye ihtiyacınız yok' demek istemektedir. Bunun ise kabul edilmesi mümkün değildir" diye bildirdi. Amerikan Kongresi'nin son 1 ay içerisinde İran aleyhine 4 tasarı kabul ettiğini de kaydeden Rafsancani, "İran'a karşı bu şekilde bir tutum izlenirse, Amerikalılar'ın kendisi ve dünya için bir takım sorunlar çıkabilir. Amerikan Kongresi bu duruma daha fazla dikkat etmeli ve dünya halkları normal hayatlarını yaşamalılar" diye konuştu.

Lübnan ve Irak'taki gelişmelere de değinen Haşimi Rafsancani, İsrail'e saldırgan siyasetlerine daha fazla dikkat ederek, bölgenin ateşini daha fazla körüklememesi tavsiyesinde bulundu ve Irak'ta halkın seçimleriyle iş başına gelen hükümetin de ülkede iktidarı sağlayabilecek kudretinin bulunduğunu söyledi. Haşimi Rafsancani, Irak ve Afganistan'ı işgal eden Amerika'nın bölgede sorunların kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Bugün Irak sorunu çözülmemiştir. Afganistan'da sorunlar çözülmemiştir. Afganistan'da NATO güçleri her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Amerika'nın varlığı bölge için hiçbir fayda sağlamamıştır" dedi.

Saddam yönetiminin İran'a saldırısıyla başlayan İran-Irak Savaşı'nın yıldönümüyle ilgili olarak, "Emperyalist güçlerin her türlü desteğiyle yapılan bu eşit olmayan savaşta Irak, batı ve doğu bloğunun her türlü desteğini alırken, İran'ın yalnız ve ambargolarla karşı karşıya bulunduğunu" belirten Rafsancani, düşmanın beklemediği bir şekilde savaştan başarı ile çıkıldığını söyledi. Haşimi Rafsancani, savaş dönemine yönelik bir anısını da paylaşarak, "O dönem, Irak güçleri, İran şehirlerini işgal etmişti, İran askeri yetkilileri de karşı saldırı düzenleyerek Irak topraklarına girmek istiyordu. İmam Humeyni buna karşı çıkmış ve uzun süre buna direnmişti. Yapılan toplantılarda askeri yetkililer, İmam Humeyni'yi Irak topraklarına girme konusunda ikna edince İmam Humeyni, 'Irak topraklarına girince hiçbir şekilde Irak halkına zarar vermeyeceksiniz. Onlar bizim kardeşlerimiz ve dostlarımızdır' tavsiyesinde bulunmuştu" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title