Haberler

    Sarı mayolular #5

    Dün, 2019 Tour de France’ın ilk dağlık etabını geride bıraktık. Mulhouse’tan yola çıkan pelotonun istikameti, 160 kilometre ötedeki La Planche des Belles Filles zirvesiydi.

    Dün, 2019 Tour de France’ın ilk dağlık etabını geride bıraktık. Mulhouse’tan yola çıkan pelotonun istikameti, 160 kilometre ötedeki La Planche des Belles Filles zirvesiydi. Aynı zirve, 2017 Tour’da da yer alıyordu ve o etabı Fabio Aru kazanmıştı.

    Neredeyse her dağlık etapta olduğu gibi, etabın başında kalabalık sayılabilecek bir kaçış grubu oluştu. 14 bisikletçi vardı o grupta. Thomas de Gendt, Nils Politt, Tim Wellens, Natnael Berhane, Dylan Teuns gibi güçlü isimler kaçış grubundaydı. İlginçtir ki Alman sprintere Andre Greipel de kendini kaçışa atmıştı. Ancak doğal olarak o gruptan ilk düşen isim Greipel oldu.

    Etapta, biri finişe götüren yokuş olmak üzere üç tane birinci kategori tırmanış vardı. Tour’un ilk birinci kategori yokuşunu, dağların kralı klasmanı lideri Tim Wellens ilk sırada geçti ve o klasmanda puan almaya devam etti.

    Tim Wellens, polka dot mayoyu almayı kafasına koymuş gözüküyor. Birinci kategoriden bir diğer tırmanış olan Ballon d’Alsace’ı da ilk sırada geçti Belçikalı ve rakipleriyle puan farkını arttırdı.

    Ballon d’Alsace geçildikten sonra finişe daha yaklaşık 50 km vardı peloton ile kaçış arasındaki fark yedi-sekiz dakika civarındaydı. Fakat INEOS, Movistar, Mitchelton-Scott gibi genel klasmanda iddialı takımlar ön tarafa geldi ve tempoyu arttırmaya başladı. Fark buna rağmen ancak son 40 km’nin ardından yedi dakikanın altına düştü.

    Etap galibiyetinin olağan şüphelilerinden Thomas de Gendt, son 30 km civarlarında kontra atağını yaptı. Bu deneme kaçış grubunu dağıttı. De gendt’in arkasında sekiz kişilik bir grup kaldı ve Belçikalının bu grupla farkı bir ara 30 saniyelere kadar çıktı.

    De Gendt tabii ki bu erken atak sonrası yoruldu ve geriye düşmeye başladı. Sondan ikinci yokuşun, Col des Chevrères’in sonlarına doğru en ön tarafta yalnızca dört bisikletçi kaldı. Ancak güçlü bir dörtlüydü bu: Tim Wellens, Xandro Meurisse, Dylan Teuns ve Giro’da dağların kralı olan Giulio Ciccone.

    Bahrein Merida bisikletçisi Teuns’ün o ön grupta olması ve sonuna kadar etap galibiyetini amaçlaması bize Vincenzo Nibali’nin blöf yapmadığını, Tour’a gerçekten genel klasman için gelmediğini gösterdi.

    Col des Chevrères’i ilk sırada geçen isim Giulio Ciccone’ydi. İtalyan bisikletçi Giro’da olduğu gibi Tour’da da etap galibiyetini istiyordu.

    Bu dörtlü, onları zirveye götürecek tırmanışa, La Planche des Belles Filles tırmanışına beraber başladı. Bu esnada pelotonu Movistar çekiyor, tempoyu iyice arttırıyordu. Marc Soler ve Alejandro Valverde, özellikle de Valverde mükemmel çalıştılar. Son tırmanışın başlarında Movistar’ın yanı sıra INEOS, AG2R La Mondial, ve Deceuninck - Quick Step’in genel klasmancısı Enric Mas da ön taraflarda yer aldılar.

    Yokuşun ortalarına gelmişken, finişe dört beş km kala Tim Wellens kaçış dörtlüsünden geride kalmaya başladı. Onun hemen ardından Meurisse de Ciccone ve Teuns’e tutunamadı. Böylelikle Ciccone & Teuns ikilisi ön tarafta yalnız kaldılar. Son üç kilometre kapısından geçerken etabın artık bu iki bisikletçiden birine gideceği kesindi.

    Pelotona dönecek olursak, ilk atağı Fransız şampiyonluk mayosu içindeki ilk günlerini yaşayan Arkea Samsic’li Warren Barguil yaptı. Nafile olduğundan pek de kimselerin şüphesi olmayan bu atak sonucu bir elli metre kadar öne fırladı Fransız. Tam bu esnada Movistar’lı Mikel Landa öyle bir gaza bastı ki, Barguil’i yakalaması ve onun bir elli metre kadar önüne geçmesi, o yüksek eğime rağmen göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşti. Landa, bu atağın ardından favorilerden bir 25 saniye kadar çaldı ancak devamı gelmedi. İlerleyen metrelerde eğim o kadar yüksektiki, 20 ya da 30 saniyenin önemi oldukça azalıyordu.

    Peloton son üç km kapısından geçerken Française des Jeux’nün lideri Thibot Pinot, çalışkan ve güçlü domestiği David Gaudu ile ön tarafa geldi. Atağa yeltenmedi Pinot, muhtemelen olası bir atağa müsaade etmeyerek potansiyel zaman farklarını peşinen önlemek istiyordu. Gaudu’nün oradaki yüksek temposu sonucu, favoriler grubu Landa’yı yakalamayı bildi.

    Bu yüksek eğimde kimler geride kaldı peki? Fabio Aru ilk geride kalanlardan oldu, ancak sakatlıktan yeni dönen İtalyan için bu gayet normal. Simon Yates ve Romain Bardet de geride kaldılar. Simon zaten Tour genel klasmanı için aktör olamayacağını henüz üçüncü etapta, pek zorlanmaması gereken yokuşlarda zorlanarak göstermişti. Ancak Bardet, Simon gibi Giro koşmadığı hâlde, henüz altıncı günden ve ilk dağlık etaptan bizlere deklare etti ki o sene bu sene değil, hem de hiç değil.

    Artık öndeli ikili, Ciccone ve Teuns bu çileli tırmanışın sonlarına yaklaşıyorlardı. Finiş çizgisine yaklaşılan metrelerde eğim o kadar sertti ki, Giro’da dağların kralı olan Ciccone dahi sekiz çizmeden tırmanamadı. Teuns de çok zorlandı ancak Ciccone kadar değil. Hâl böyle olunca etap galibiyeti Trek Segafredo’nun 27 yaşındaki Belçikalısı Teuns’e gitti. Bu yıl Critérium du Dauphiné’de de etap almıştı Teuns. Ancak dünkü galibiyet, kariyerinin en büyük başarısı oldu denilebilir.

    Ciccone ise ikinci olmasına rağmen günü Teuns kadar mutlu tamamladı. İtalyan bisikletçi, güne başlarken genel klasman lideri Julian Alaphilippe’in 1:43 gerisindeydi. Etabı Alaphilippe’in 1:35 önünde tamamlayan Ciccone, aldığı zaman bonuslarının ardından sarı mayoyu üstüne geçirdi. Bununla beraber beyaz mayonun da sahibi oldu. 24 yaşındaki İtalyan Giro’da etap aldığı ve dağların kralı olduğu bir mayıs ayının ardından temmuz ayında da isminden söz ettiriyor ve ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor.

    Etabın podyumunu tamamlayan isim Wanty Gobert’ten Xandro Meurisse oldu. Onu son metrelerde ivmesini arttıran INEOS’lu son şampiyon Geraint Thomas oldu. Pinot ve Movistar’lı Nairo Quintana da Thomas’ın artan ivmesine karşı zaman farkı oluşturmamayı başardılar.

    Alaphilippe, sarı mayosunu müdafaa etmek için son kilometre içinde çok mücadele etti, her şeyini verdi ancak mayoyu koruyamadı.

    Bu güzel etap, bize genel klasman için önemli doneler verdi. Geraint Thomas, Thibot Pinot ve Nairo Quintana oldukça kuvvetli gözüktüler. Bardet’nin yanı sıra Juımbo Visma’nın genel klasman adayı Steven Kruijswijk de sanki ilerleyen haftalarda önemli favorilerle mücadele edemeyecekmiş gibi göründü.

    Oldukça zorlu ve hareketli geçen altıncı günün ardından bisikletçiler bugün bacaklarından tırmanışların izlerini silecekler. İsviçre sınırının yakınlarındaki Belfort’tan yola çıkacak peloton tam 230 km yol yapacak ve güneybatıya doğru ilerleyip Châlon-sur-Saone’a varacak. Dördüncü kategoriden iki, üçüncü kategoriden bir yokuş var ancak bunlar hem sert tırmanışlar değiller hem de parkurun ilk yarısında yer alıyorlar. Yani toplu sprint finişi izlemememiz büyük sürpriz olur.

    Tek tek favori göstermek fuzuli olabilir, ilk etaplarda ön tarafta yer alan isimler bugün de oralarda yer alacaktır. Ancak Ewan bu etap için zihinlerde bir soru işareti uyandırıyor. Giro’da bu sene 239 ve 221 km uzunluğundaki iki etabı toplu sprint finişinin ardından galibiyetle kapayan Ewan, 230 km’lik bu etabı da galibiyetle kapayabilir mi? Bu sorunun cevabını saat 18:00 bu sorumuza cevabı Eurosport 1 ekranında alacağız.

    Hazırlayan: Enes KANBUR

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    Andre Greipel Fabio Aru Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title