Haberler

Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası Ankara'da Başladı

Güncelleme:

Türkiye'nin en iyi, dünyanın ise 93. en iyi oyuncusu Büyükusta Mustafa Yılmaz ve Türkiye'yi yurt dışında başarıyla temsil eden Büyükusta Vahap Şanal'ın katılımıyla Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası Turnuvası Ankara'da başladı.

Haber: NİSANUR YILDIRIM / Kamera: DURSUN ALKAYA

Türkiye Satranç Federasyonu'nun Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle düzenlediği "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası", ilk tur maçlarıyla Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde başladı. Türkiye'nin önde gelen 12 satranç sporcusunu bir araya getiren kupanın kazananı 27 Kasım'da belli olacak.

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle düzenlenen "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası" ilk tur maçlarıyla Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde bugün başladı. Ankara'da düzenlenen kupa maçları, 27 Kasım 2023 tarihinde sona erecek.

Türkiye'nin önde gelen 12 satranç sporcusunu bir araya getiren kupada beş turun ardından eleme sistemi uygulanacak. 100. Yıl Kupası'nı kazanan isim, yarı final ve final maçlarının ardından 27 Kasım'da belli olacak. Sporcular arasında Büyükusta GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Dragan Solak, GM Emre Can, GM Cem Kaan Gökerkan, GM Mert Yılmazyerli, Uluslararası Usta (IM) Ediz Gürel, IM Ekaterina Atalık, Kadın Büyükusta (WGM) Kübra Öztürk Örenli, Kadın FIDE Ustası (WFM) Gülenay Aydın, WFM Zeynep Çiftci ve Kadın Uluslararası Usta (WIM) Hayale İsgenderova yer alıyor.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, açılış töreninde şunları söyledi:

"Biz bugün burada İktisadi Bağımsızlık Müzemizde Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası için bir aradayız. Biz federasyon olarak, bu 100. yılda önemli faaliyetlere, projelere imza atmaya çalıştık. Yılın sonu gelirken de böylesine güzel bir kupayla da yaptığımız tüm bu faaliyetleri taçlandıralım dedik. 2005 yılından beri ana sponsorumuz, yol arkadaşımız olan Türkiye İş Bankası'na satranca verdiği destek için çok teşekkür ediyorum.

"TOPLAMDA 12 SPORCUMUZLA BU KUPANIN BUGÜN STARTINI VERİYORUZ. 27 KASIM'DA FİNAL TURLARIYLA SONUÇLANACAK"

Bugün bu turnuvanın hazırlanması aslında aylar süren bir çalışma neticesinde oldu. Hem Cumhuriyet'imizin 100. Yılına yaraşır hem bu güzel atmosfere yaraşır bir turnuva olsun dedik. Teknik arkadaşlarımız sonunda böylesine 12 değerli sporcumuzun katılımıyla bir kupayı hayata geçirdiler. Bugün burada FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) sıralamasında ilk 100'de olan büyük usta Mustafa Yılmaz ve çok kıymetli 11 sporcumuz var. Toplamda 12 sporcumuzla bu kupanın bugün startını veriyoruz. 27 Kasım'da final turlarıyla sonuçlanacak. Ödül töreni, aralık ayında Türkiye İş Bankası'nda yıl içerisinde uluslararası dereceler elde etmiş diğer sporcularımızla birlikte finale kalan sporcularımızı hep beraber ağırlamış olacağız."

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen ise şöyle konuştu:

"İÇİMİZDE İLK KEZ DÜNYANIN EN SEÇKİN 100 SPORCUSU ARASINA GİREN ARKADAŞLARIMIZ DA VAR"

"Cumhuriyet'in 100. yılı nedeniyle satranç alanında böylesine önemli bir turnuvayı düzenliyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu turnuvayı sadece Cumhuriyet'in 100. yılı olması nedeniyle değil aynı zamanda Türkiye'nin en seçkin 12 tane sporcusunu ağırladığımız için de kıymetli buluyoruz. 6 kadın, 6 erkek sporcumuz burada Cumhuriyet kupası altında yarışacaklar. Bu 6 sporcumuzu tanımlarken şunu gözden kaçırmamak lazım. Bu turnuva dünyadaki satrancın önde gelenleri, sporcuları, antrenörleri tarafından yakından takip edilen bir turnuva. Bütün hamleler canlı olarak dünyanın her yerinden izlenecek olan bir turnuva. Çünkü artık Türk sporcuları, dünyanın önde gelen sporcuları arasındalar. Bunu çok kıymetli buluyorum. İçimizde ilk kez dünyanın en seçkin 100 sporcusu arasına giren arkadaşlarımız da var. Satrancın geldiği aşamayı tarif etmek açısından 12 sporcumuz bizler için son derece önemli. Onlara da İş Bankası'nın, Satranç Federasyonu'nun kendilerine yaptığı öneriyi kabul ettikleri ve bugün burada yarıştıkları için çok teşekkür ediyorum.

Burası da çok özel bir bina bizim için. Şu an İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak adlandırıldı. Kurucumuz Atatürk'ün 'Siyasi bağımsızlık ancak iktisadi bağımsızlıkla sağlanabilir' ülküsünden yola çıkarak müzenin adı 'İktisadi Bağımsızlık Müzesi' oldu. Bu turnuvayı özellikle burada düzenlemeyi arzu ettik. Bu bina kendisinin de gelip hemen açılışından 2 ay sonra ziyaret ettiği bir bina."

Kaynak: ANKA / Spor

Mustafa Yılmaz Vahap Şanal İş Bankası Türkiye Ankara Spor Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title