Haberler

55 Yıllık Cazgırdan Pehlivanlara Sitem

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 55 yıldır cazgırlık yapan, başpehlivanları güreşseverlere tanıtan Başcazgır Pele Mehmet, ata sporu yağlı güreşte pehlivanların eski oyunları unuttuklarını söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 55 yıldır cazgırlık yapan, başpehlivanları güreşseverlere tanıtan Başcazgır Pele Mehmet, ata sporu yağlı güreşte pehlivanların eski oyunları unuttuklarını söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 55 yıllık cagırı Pele Mehmet, güreşçilere sitem etti. Pele Mehmet, "Eskiden 50-60 yıl öncesi pehlivanlarımız güreşte oyundan oyuna geçerlerdi. Örneğin, 'sarma' oyunu neredeyse unutulacak. 'Ayakta künde' oyunu, 'kılçık oyunu', 'tek kol', 'çift dalmalar', 'boyunduruklar' çeşitli oyunlar vardı. Hatta 'kemane' ile 'kaz kanadı' oyunları yaparlardı. Şimdi bu oyunlar biraz azaldı. Künde oyunu arada sırada oluyor, bunu yapanlarda belli pehlivanlarımız 'sarma kündeyi' yapan az, çapraz oyunu vardı. Bu çapraz oyununu iyi yapanlardan biri de İbrahim Gümüş'tür (Magrus). 1982-1984 yıllarında Hüseyin Çokal, Kırkpınar'da başpehlivan olmuştur. Kündeyi de çok iyi yapan bir pehlivanımızdır. Yine Aydın Demir, 1976-1977-1978 yıllarında başpehlivanı 'paça kazık, iç kazık' oyununu çok uygulayan bir pehlivanımızdı. Rahmetli Kara Ali, çok büyük bir ustaydı. Bizim yağlı güreşimize 'paça kazık, iç kazık ve ters paça' güzel oynayan bir pehlivanımızdı. Kara Ali, bunu şiir söyler gibi yapardı. Kırkpınar'ın efsanesi Ahmet Taşçı mesela çok güzel paça kazık, iç kazık, ters paça yapan pehlivanımızdır" dedi.

"Başpehlivanlar hızlandı"

Favori başpehlivanların özelliklerini de değinen Pele Mehmet, "Yeni yarışan başpehlivanlarımız daha hızlandılar daha süratli güreşler yapıyorlar. Mesela İsmail Balaban hızlı bir başpehlivandır. Orhan Okulu, gayretli biridir. Fatih Atlı çok karışık güreşleri seven biridir. Hamza Köseoğlu karışık güreşleri sever ve aynı zamanda rakibini yendiği bile belli olmaz. Recep Kara, 2004 yılından beri hız bırakmıştır ve 4 sefer başpehlivan olmuştur. Şaban Yılmaz, Hamza Köseoğlu, Recep Kara, Fatih Atlı, Mehmet Yeşilyeşil, İsmail Balaban, Ali Gürbüz bu isimlerini saydığım kardeşlerim direkt favori" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

İsmail Balaban Kırkpınar Pele Spor Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Bakmadan Geçme

Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Almanya Ukrayna maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Almanya Ukrayna maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title