Haberler

Solana: "Görüşmeler Sürdükçe İran'a Yaptırım Olmayacak"

AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer dosyası konusundaki görüşmeler sürdükçe bu ülkeye yaptırım uygulanmayacağını söyledi.

AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer dosyası konusundaki görüşmeler sürdükçe bu ülkeye yaptırım uygulanmayacağını söyledi.

ABD, uluslararası çağrılara rağmen nükleer programını askıya almayı reddeden İran'a yaptırımlar için BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının gelecek hafta hazırlanmaya başlanmasını isterken, Solana'nın bu yöndeki açıklaması dikkat çekti.

İran'ın nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ile yarın bir araya gelecek Solana, Danimarka'ya iki günlük ziyaretinin sonunda yaptığı açıklamada, "Laricani ile görüşmeler sürdükçe New York'ta yaptırımlar yönünde bir hareket olmayacağını size söyleyebilirim" dedi.

Solana, yarın İranlı yetkili ile yapacağı görüşmede, Tahran ile Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında hala görüşme zemini bulunup bulunmadığını görme olanağı elde edeceğini belirterek, "Yarınki toplantı görüşme zemini hazırlayıp hazırlayamayacağımızı öğrenmemizi sağlayacak" diye konuştu.

Berlin'de Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya arasında dün yapılan görüşmelere katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, konuyla ilgili müzakerelere pazartesi günü telekonferans yoluyla devam edeceklerini, altı ülke arasındaki bu görüş alışverişinin ardından konunun Güvenlik Konseyi'ne havale edileceğini ve bir tasarının hazırlanacağını belirtmişti.

Karar tasarısı metninin salı günü başlayacak BM Genel Kurul çalışmalarından önce hazır hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Burns, İranlı yöneticilerin şimdiye dek uluslararası toplumun nükleer faaliyetlerini durdurmaları yönündeki isteklerine yanıt vermediğini kaydetmişti.

Burns, "Uranyum zenginleştirmeyi durdurmuyorlarsa yaptırımlar için çok kısa sürede Güvenlik Konseyi'ne gideceğimiz aşikar" diye konuşmuştu.

İran'ın nükleer dosyası konusunda dün Berlin'de bir ön toplantı yapan BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya, "Bundan sonra Güvenlik Konseyi'ndeki aşamaları'' ele almışlardı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title