Haberler

Sivas'ta "Ulusal Güvenlik" Konferansı

Emekli Orgeneral Edip Başer, Kuzey Irak'taki Gelişmeler ve Terör Olaylarının Ülkenin Güvenliğini Tehdit Ettiğini Söyleyerek, "Türkiye, Bölgenin Yeniden Şekillenmesi Aşmasında Kendi Çıkarlarını Etkin Bir Şekilde Savunabilme Fırsatını Kullanamamıştır" Dedi.

Emekli Orgeneral Edip Başer, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve terör olaylarının ülkenin güvenliğini tehdit ettiğini söyleyerek, "Türkiye, bölgenin yeniden şekillenmesi aşmasında kendi çıkarlarını etkin bir şekilde savunabilme fırsatını kullanamamıştır" dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ulusal Güvenlik" konulu konferansa katılan emekli Orgeneral Edip Başer, ulusal güvenliğin sadece tek boyutlu olmadığını ve sadece polisle jandarmanın üstlendiği konu olmadığını belirtti. Bir ülkenin önemli güvenlik unsurlarını açıklayan Başer, "Bunların başında öngörülü ve kararlı bir siyasi liderlik, çok güçlü istihbarat ve istihbarata karşı koyma yeteneği, süratli bilgi paylaşımını sağlayan güvenilir bir bilgi iletişim sistemi, ilgili birimler arasında tam bir koordinasyona dayanan ve sağlıklı işleyen bir karar mekanizması, alınan kararları uygulamaya sahip politik, diplomatik, askeri, ekonomik ve psikolojik bir güç unsurları geliyor. Eğer sağlıklı bir ulusal güvenlik yapısına sahip olalım diyorsak bu unsurları içeren bir yapıya sahip olmak zorundayız" diye konuştu.

Kuzey Irak'taki gelişmeler ve terör olaylarının da ülkenin güvenliğini tehdit ettiğini söyleyen Başer, "Bu işgal eylemi tavrıyla Türkiye, bölgenin yeniden şekillenmesi aşmasında masada bulunarak kendi çıkarlarını etkin bir şekilde savunabilme fırsatını kullanamamıştır. Böylece Irak'ın kuzeyi, bir yandan bölücü örgüt için fevkalade güvenli bir üst haline gelirken, öte yandan bu bölgede bağımsız bir oluşum ortaya çıkmasını yaratabileceği olumsuzluklar için de kapı açık bırakılmıştır. ABD ile AB ülkelerinin terörle mücadelede Türkiye ile birlikte işbirliğinden uzak durmalarını onlar açısından haklı konuma getirmiştir. Bütün bu olumsuzlukların ulusal güvenliğimizi etkilemiş olması da doğaldır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik bölgesel tehdit kaynağının sadece Irak bölgesindeki tehditler olmadığını vurgulayan Başer, "Diğer komşularla olan mevcut sorunlar da bugün için gündemin ön sıralarında olmamakla beraber ulusal güvenlik için her zaman bir tehdit olmaya devam etmektedir. Örneğin Ege sorunu, Kıbrıs sorunu, Ermeni soykırım iddiaları, Ermenistan ile olan sorun, Suriye ile olan Hatay konusu ile ilgili eskiye dayanan anlaşmazlık ve buna benzer sorunlar şu anda ön planda olmamakla beraber ileriki aşamada sürecin bundan sonraki bölümünde tekrar gündeme rahatlıkla gelebilir" dedi.

Bölgesel sorunlarla birlikte iç meselelerin de güvenliği tehdit ettiğini söyleyen Başer, şunları söyledi:

"En başta eğitim sorunu yani cehalet, hemen arkasından kötü yönetim, yetersiz liderlik, adalet sisteminde sorunlar, bu kapsamda adalete siyasi müdahaleler, adaletin herhangi bir şekilde bağımsızlığının tartışılır hale gelmesi ve adli örgütlenmede yapılan yanlışlıklar hatalar sayılabilir. Sosyo ekonomik sorunlar. Bu kapsamda işsizlik, fakirlik, refah düzeyi. Refahın paylaşımında adaletsizlik, sağlık ve sosyal sorunları zikretmemiz mümkündür. Güvenlikle ilgili sorunlar. Bu kapsamda da güvenlik güçlerinin eğitimi, yönetim ve donanımlarındaki eksiklikleri, güvenlik güçlerinin faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemelerdeki boşluklar sayılabilir. Dini, mezhepsel ve köksel yani etnik ayrılıkları kışkırtıcı politikalar ve bunlara dayalı terör faaliyetleri. Hemen işaret etmeliyim ki sayılan bu iç tehdit unsurlarından etnik ve dinsel bağnazlıklara bağlı bölücü faaliyetler, en önemli toplumsal kırılma noktaları olmaları nedeniylede ciddi ulusal güvenlik sorunları olarak en ön planda göz önünde tutulmak mecburiyetindedir." Bütün bu tehdit unsurlarından kurtulmanın yolunun eğitim olduğunu belirten Başer, gençlere seslenerek, "Mutlaka ulusal tarihinizi ve dünya tarihini çok iyi bilmeniz ve ondan dersler çıkararak öğrenmiş olmanız gelecekle ilgili öngörü yeteneğinizi geliştirmeniz ve ortak aklı kullanma becerinizi geliştirmeye çalışmanız zorunludur. Yapmamız gereken en öncelikli ve önemli iş kendimizi ve çevremizde ulaşabildiğimiz insanları eğitmek. Doğru bilgilerle donanmak ve donatmaktır" diye konuştu.

Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Başer, ABD ile Türkiye'nin her konuda stratejik ortak olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Strateji dediğimiz yukarıdan bakıştır. Aşağıdaki o detaydaki politikalar, uygulamalar, o ayak oyunları falan değildir. Strateji dediğimizde stratejik çıkarlarımızda buna benzer ABD ile gerek bölgesel bazda, gerekse küresel bazda bazı ortak noktalarımız var. Onun için ABD ile stratejik ortağız sözü bütünüyle yanlış değildir. Ancak dediğim gibi ABD ile her konuda can ciğer kuzu sarmasıyız şeklinde algılamakta kanımca yanlıştır".

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Mehmet Bakır, emekli Orgeneral Edip Başer'e gönün önemini anlatan plaket hediye etti.

(İG-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title