Haberler

Silvan'da Operasyonlar Sürüyor

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde güvenlik güçlerinin operasyonları devam ederken, İkinci bir duyuruya kadar devam edeceği belirtilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçenin giriş ve çıkışları da ulaşıma kapatıldı.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde güvenlik güçlerinin operasyonları devam ederken, İkinci bir duyuruya kadar devam edeceği belirtilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçenin giriş ve çıkışları da ulaşıma kapatıldı. Silvan üzerinden Muş, Bitlis ve Van istikametine gidecek olan araçların da ilçeye girişine izin verilmezken, araçlar Diyarbakır yolu üzerinde bekleyişlerini sürdürüyor. Silvan'ın girişinde zırhlı araçlarla bekleyen polis ekipleri, gelen araçları kontrol ettikten sonra geri gönderdi. Polisler, güvenlik nedeniyle giriş çıkışların kapatıldığını söyledi. Havadan helikopterlerin dolaştığı Silvan'da cep telefonu şebekeleri ve internet hatlarının da kesik olduğu öğrenildi.

KIŞANAK VE MİLLETVEKİLLERİ İLÇEYE GİREBİLDİ

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Edip Berk, Ziya Pir, Filiz Kerestecioğlu ve bazı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu bir heyet, bugün öğlen saatlerinde Silvan'a girmek istedi. Silvan girişindeki polis noktasına gelen heyetten Gültan Kışanak polislerle konuşarak ilçe merkezine girmek istediklerini söyledi. Görevli polisler ise Valilik talimatı ile sadece 2 araçla Belediye Başkanı ve milletvekillerine izin verileceğini söyledi.

KIŞANAK İLE POLİSİN DİYALOGLARI

Konvoyla polis noktasına gelen Kışanak'ı görevli polisler "Başkanım hoşgeldiniz" diye karşıladı. Kışanak'ın "Keşke bu memlekete barış gelseydi, biz de hoş gelseydik" demesi üzerine polis memuru ise "Kesinlikle hepimiz onun derdindeyiz" diye cevap verdi. Kışanak'a açıklama yapan polisler, "Sayın Başkanım, Vali beyin kesin talimatı var. Siz ve milletvekillerimiz en fazla iki araç alabiliyoruz. Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz ve meclis üyesi varsa sadece 2 araç alabiliyoruz" dediler. Kışanak'ın "Peki nasıl gelecek arkadaşlar?" sorusu üzerine polisler, "Zaten şu an can güvenliği yok. İçeride zaten hiç bir şekilde can güvenliği yok" karşılığını verdi. Polislerin can güvenliği ile ilgili cevabı üzerine Kışanak, "Nasıl can güvenliği yok? Orada 80 bin insan yaşıyor nasıl can güvenliği olmaz?" dedi. Polisler ise, "Onların güvenliğini bizim arkadaşlar almış. Siz merak etmeyin. Vatandaşlarımızın güvenliğini bizim arkadaşlar almış. Devlet orada can güvenliğini almış. En fazla iki araca sığacak kadar alabileceğiz. Sığmıyorsa vekil ve başkanımız gelsin. Siz lüfen kendiniz ayarlayın ve o şekilde geçiş yapalım" dediler.

Geçiş tartışmasının uzaması üzerine görevli polisler Belediye Başkanı ve milletvekillerinin Silvan'a gidip Kaymakam veya telefonla Vali ile görüşmesini istedi. Talimat verilmesi durumunda diğer araçların da alınacağını söyleyen polislere HDP Milletvekili Ziya Pir, "Şimdi biz Karadenizli olarak şunu düşünüyoruz. Şimdi Başkanımıza izin verdiniz geçti. Biz diğer vekiller gelsek durduracak mısınız'Bu gülünç bir durum diyerek" cevap verdi.

"BEN DEVLETİN DEĞİL HALKIN VEKİLİYİM"

Tartışmalar sırasında HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun, "Ben İstanbul vekiliyim. Buraya minibüsle geldim. Siz beni neyle içeri götüreceksiniz?" sorusuna cevap veren polis memuru, "Gerekirse zırhlı araçla götürebiliriz" dedi. Bunun üzerine araya giren Kerestecioğlu, "Yok zırhlı araçla tabi götüremezsiniz. O daha güvenliksiz" dedi. Cevap veren polis memuru ise, "Can güvenliğiniz için. Bu daha güvenli. Devletin zırhlı aracı bu. Siz de devletin vekiliyseniz o zaman güvenebilirsiniz" dedi. Kerestecioğlu ise polis memurunun konuşmasına karşılık, "Ben devletin değil halkın vekiliyim, o ayrı birşey" diye konuştu.

KIŞANAK: ORTADA SİYASİ BİR SORUN VAR

Silvan'a gitmeden önce DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, başından beri sorunların can kaybı yaşanmadan çözülmesi için çaba içinde olduklarını belirterek, "Buraya geliş nedenimiz budur. Silvan'da halkın baskılara karşı bir tepkisi vardı. Sürekli gözaltılar, operasyonlara halkın 'yeter' dediği bir noktaydı. Şimdi bir askeri müdahale ile karşı karşıya. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi, tüm iletişim kesildi, ilçeye giriş çıkış yasaklandı. Biz yurttaşların, belediye başkanlarımızın, çalışanlarımızın can güvenliğinden endişe ediyoruz. Kente girmek, bu çatışma zeminini ortadan kaldırmak için elimizden geleni sarf etmek istiyoruz. Giden can geri gelmiyor. Biz hiç bir insanın yaşamını yitirmeden bu müdahaleyi durdurmak istiyoruz. Burada akılla izah edilmeyen bir tutumla karşı karşıyayız. Hem içeride can güvenliği yok diyorlar, hem bizimle birlikte güvenliği sağlayacak arkadaşların gelmesine izin vermiyorlar. İki araca sığın gibi bir teklif var ortada. Biz iki araçla geçip oradaki halkın durumunu görmek ve olası bir can kaybının önlenmesi çabası içinde olmak istiyoruz. Bu bir vicdanı sorumluluk, insanı sorumluluktur. Sorun askeri bir sorun değil. Sorun silahlar meselesi değil. Ortada siyasi bir sorun var. Birilerinin çıkıp bu halka güvence vermesi lazım. Bu bir siyasi konudur. O nedenle ben Ankara'nın bu kadar buradan uzak olmaması gerektiğini, duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Buranın ikinci Varto olmasına kimsenin izin vermemesi lazım. Bugün herkesin gözü, kulağı burada olmalı. Burada can kaybını önleyecek insani bir barikat kurmamız lazım" dedi.

SİLVAN'A GİTTİLER

Yapılan görüşmelerin sonunda Belediye Başkanı Kışanak ve milletvekillerinin iki araçla Silvan'a gitmesine izin verildi. Belediye Başkanı ve Milletvekillerinin gitmesinin ardından polis noktasından uzaklaşmak istemeyen grup ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun üzerine ilçe girişine TOMA ve zırhlı polis aracı getirildi. TOMA'dan yapılan uyarının ardından kalabalık yoldan geriye çekildi.

ARAÇ SÜRÜCÜLERİ YOLLARDA BEKLİYOR

Silvan'a giriş ve çıkışların kapalı olması nedeniyle Van, Bitlis, Muş gibi illere gitmek için yola çıkan araç sürücüleri de ilçe girişinde mahsur kaldı. Karayolu üzerinde yolun açılmasını bekleyen sürücüler, "Çoğumuzun işi var, taziyesi var. Biz Bursa'dan taziyeye geldik. Bitlis'e gidecektik. Hiç bir günahımız yok. 5 saattir burada bekliyoruz. İzin alarak geldik. Soruyoruz, kimse birşey demiyor. Herkes bekliyor. Ne hakları var bunu yapmaya. Bu kadar haksızlık olmaz" dedi.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

Felat BOZARSLAN-Ahmet ÜN-Ergün YILMAZ(SİLVAN/DİYARBAKIR)DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Filiz Kerestecioğlu Diyarbakır Bitlis Silvan Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title