Haberler

Sidney: Diyanet İşleri Başkanı Prof Ali Bardakoğlu Avustralya'da

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Çeşitli Temaslarda Bulunmak Üzere Avustralya'nın Sidney Kentine Geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Avustralya'nın Sidney kentine geldi.

5-11 Kasım tarihleri arasında Avustralya'da temaslarda bulunacak olan

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, bu sabah Sidney Uluslararası Havalimanı'ndan ülkeye giriş yaptı. Bardakoğlu, Sidney'de ilk olarak Türklere ait Bonnyrigg Camisi'nin resmi açılışına katılmasının ardından buradaki yüzlerce gurbetçiye hitaben bir konuşma yaptı. Bonnyrigg Camisi din görevlisi Hasan Güreşen'in okuduğu Kur'an-ı Kerim'le başlayan açılış töreninin sunumlarını Bülent Borluk ve Ezel Jüpiter üstlendi. Bonnyrigg

Camii Derneği Başkanı Ertuğrul Çoruhlu'nun açış konuşmasının ardından Sidney Başkonsolosu Nihat Erşen de konuştu.

Başkonsolos Erşen, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, "Camiler, insanları bir araya getiren, onlara karşılıklı hoşgörü, sevgi ve saygıyı telkin eden ibadet yerleridir. Zamanımızda teknolojisinin gelişmesi ile mesafeler kısalmış, kültürler sınırları aşmış, insanlığa mal olmuştur. Bu cami de bunun güzel örneklerinden birisidir. Türk mimarisinin güzel örneklerinden bir cami Avustralya'nın Sidney şehrinde Avustralya ile paylaşılan bir kültür öğesi haline gelmiştir. Bu Avustralya'nın çok kültürlülüğünün, hoşgörüsünün de güzel bir örneğidir. Bu güzel caminin sizleri bir araya getiren, birleştiren bir yer olmasını ve aynı zamanda bir bilim, kültür, sevgi ve hoşgörü yuvası olarak, herkese örnek olmasını diliyorum. Bu düşüncelerle cami, toplumumuza ve herkese hayırlı olsun" dedi.

NSW Eyalet Başbakanı Morris IEMMA adına Toplum Servileri ve Gençlik Bakanı Reeba Meaghan, Liverpool semti Liberal Parti Milletvekili Paul Lynch, Hume Belediyesi Başkanı Adem Atmaca, Auburn Belediyesi Başkanı Le Lam'in yanı sıra çok sayıda vatandaşında katıldığı törende kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof Ali Bardakoğlu ise, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Avustralya'ya gelmeyeli 25 sene olmuş ve bu kadar zamanın geçmiş olması sizden değil bizim kusurumuzdan kaynaklanıyor. Bunu geç de olsa telafi etmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum ve sizlerin arasında bulunmaktan dolayı son derece mutluyum. Gerçekten de cami sadece bir ibadet yeri değildir. İnsanların gönüllerini bir araya getiren, farklı kesimden insanları bir araya getiren ve onları birleştiren, kadınıyla erkeğiyle genciyle yaşlısıyla insanları birbirine tanıtan ve sevgiyi paylaşmayı öğreten mekanlardır. Aslında Avustralya ile Türkiye arasında çok önemli bir benzerlik var. Her iki ülke çok kültürlülüğü, farklı kültür ve farklı anlayışlardaki insanları barış içerisinde yaşatmayı adeta ortak bir disiplin bir gelenek haline getirebilmiştir ve bunu dünyaya güzel bir örnek olarak sunmaktadır. Söylediğim hususun en güzel ispatı burada bulunan siz değerli topluluğun verdiği manzaradır. Bu manzara bizim ne kadar çok barıştan yana olduğumuzu, sevgiden yana olduğumuzu ve her zaman Çok kültürlülüğü farklılığı zenginlik saydığımızı açıkça göstermektedir. Caminin yapımında emeği geçen tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum ve inanıyorum ki bu camide sadece orta yaş ve üzeri erkekler değil çocuklar, gençler, kadınlarımız, kızlarımız toplumun herkesimi kendine göre bir etkinlik alanı bulacak ve cami o zaman anlamlı hale gelecektir. Biz hem Türkiye'de hem Türk insanının bulunduğu her yerde camilerimizin toplumsal birleşme bütünleşme mekanları olmasını, hem de dünyaya buradan barış mesajları ulaşmasını arzu ediyoruz. Bunun sevdalısıyız ve bunu yüce dinimizi tanıma ve tanıtma adına çok anlamlı buluyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖZGÜRLÜK, BARIŞIN TEMELİDİR"

"Avustralya toplumuyla 30-40 yıldır yaşayan ve hem Türk milletini, hem Müslümanlığı hem de insanlığı en güzel şekilde ifade eden sizler, her biriniz aynı zamanda İslam'ın 14 asırlık medeniyetini hoşgörü ve barışını da temsil etmektesiniz" diyen Bardakoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

"Hemen ifade edeyim bütün insanların tek bir kültüre tek bir kimliğe tek bir çizgiye sahip olması mümkün değildir. Önemli olan insanların kendi kimliğiyle kendi kültürüyle kendi olarak toplumla bütünleşebilmesi, entegre olabilmesidir. Ve bu haliyle dünya barışının tesisine yardımcı olmasıdır. Bakın burada bir cami var, hemen yanı başında başka bir dinin mabedi var. Bu aslında insanlığa çok güzel bir mesaj vermektedir. Bu manzara gösteriyor ki bırakalım insanlar kendi ibadetlerini kendi kimliklerini, kendi kültürlerini özgürce yaşasınlar. Bu özgürlük barışın da temelidir. Yeter ki biz başkalarına saygı göstermesini bilelim. İftiharla gururla gördüğüm bir başka olayda kadın, erkek ve kız ayrımı yapmaksızın toplumun her kesiminin sosyalleşme bilincinin gelişmiş olmasıdır. Biz, 21. yüzyılda kadın hakları ve kız çocuklarının eğitimi ve sosyalleşmesi konusunda üzerimize düşen ödevi daha iyi yapmak zorundayız. Dini liderler olarak kadın haklarını önemsiyoruz. Ve kadın haklarının İslam dünyasının da daha ileri noktalara gitmesinin gereğini sürekli vurguluyoruz. İnanıyorum ki Müslümanlar kadın hakları konusunda daha duyarlı olmak zorundadırlar. Kadınları incitecek hiç bir söz kadınları rencide edecek hiç bir söz söylememelidir. Bunun içinde biz sadece dinimizin bildiğimizin inancımızın doğru gösterdiklerini insanlara söylüyoruz. Bundan sonrası insanların kendi bireysel özgürlüklerine ve tercihlerine bırakıyoruz. Hiç kimseyi dinin pratiklerini, dinin ödevlerini yerine getirip getirmemesi açısından derecelendirmeye ve yargılamaya tabii tutmadık tutmamalıyız; ki bu sosyal barışın önemli bir ilkesidir. Bu caminin hayırlara vesile olmasını mutluluk kaynağı olmasını esenlik ve barış kaynağı olmasını diliyorum."

Konuşmasında çocuklara din eğitimi vermenin önemine de değinen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Lütfen çocuklarımıza özellikle de genç kızlarımıza, ev kadınlarımıza İslam dininin aydınlık bir din olduğunu iyi öğretelim. Çünkü onu öğretemediğimiz vakit onun yerine dola susun en güzel ispatı buradan bilgiden, onun yerine gelen bilgiden bir çok sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu camilerde sadece dini bilgiler değil sosyalleşme çabaları da mutlaka olmalı. Herkesin kendisini ifade etmesi açısından camilerimiz sosyal mekanlar olarak son derece önemlidir" diye konuştu.

Mikrofondan alkışlarla ayrılan Bardakoğlu daha sonra Bonnyrigg Camisi'ni

gezdi. Camide incelemelerde bulunan Prof. Dr. Bardakoğlu ikram edilen yemeğin ardından Mt Druitt semtindeki camiye gitmek üzere Bonnyrigg semtinden ayrıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title