Haberler

Sezonun İlk Pamuk Satışında 'Üretim Azalıyor' İsyanı

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, yıllık 1.3 milyon ton pamuk ihtiyacına sahip olan Türkiye'de üretimin sadece 800 bin ton olduğunu belirterek, verilen düşük primler sebebiyle ülke genelindeki pamuk üretiminin yüzde 30 azaldığına...

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, yıllık 1.3 milyon ton pamuk ihtiyacına sahip olan Türkiye'de üretimin sadece 800 bin ton olduğunu belirterek, verilen düşük primler sebebiyle ülke genelindeki pamuk üretiminin yüzde 30 azaldığına dikkat çekti.

Adana'da 2012-2013 sezonunun ilk kütlü pamuğu, Adana Ticaret Borsası'nda düzenlenen sembolik törende açık arttırma ile satıldı. Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde çiftçilik yapan Hasan Aslan'ın ürettiği 50 kilo kütlü pamuk ile yine Karataş ilçesine bağlı Hasırağacı köyünden çiftçi Ertan Safkan'ın ürettiği 50 kilo pamuk, Şahin Pamuk tarafından 100 liradan satın alındı. Törende konuşan Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, tekstilin ülkemizin en önemli sektörü olduğuna dikkat çekerek, "Şuan ülkemizde en yüksek ihracat oranına sahip iki üründen biri tekstil. Ayrıca en yoğun istihdama sahip ve ihracatı en net sektör de tekstildir. Bu kadar önemli bir sektörün ham maddesi pamukken, biz pamuğa yeterli kadar önemi ülke olarak vermiyoruz" dedi.

Çalışkan, Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının 1,3 milyon tonu bulduğunu ancak üretimin geçen yıl 750-800 bin ton arasında olduğunu, eksik kalan ihtiyaç nedeniyle 500 bin ton ithalat yapıldığını vurguladı. Türkiye genelinde pamuk üretiminde yüzde 30'lara varan azalmanın olduğunu söyleyen Çalışkan, "Çukurova bölgesinde de yüzde 45 oranında üretim düşmüştür. Bu kadar önemli bir sektörün bu kadar önemli bir hammaddesi ve önemli miktarda üretildiği ülkelerde stratejik ürün olarak telaffuz edilen pamuk, ülkemizde stratejik ürün olarak gösterilse de yeterli ilgiyi görmüyor. Gerek çiftçinin emeğinin karşılığını alması, gerekse de alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması gerek ki bu tekrar ekilsin. Pamuğun diğer alternatif ürünlere daha avantajlı konuma sokacak veya çiftçinin emeğini karşılamasını sağlayacak en önemli etken primdir. Prim, bu yıl 46 kuruştu ama yeterli olmadı; çiftçi de ekim yapmadı" diye konuştu.

Sezonun ilk satışına katılmak için Gaziantep'ten Adana'ya gelen Ulusal Pamuk Konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kaderini etkileyen tekstil sektörünün birinci adımı olan kütlü pamuk üretiminin bitirilme noktasına getirildiğini savundu. Bingöl, üretim safhasında verilen desteklerin yeterli olmadığını belirterek, "Pamuk, çok ağır şartlarda, çok ağır emek isteyen ve çok masraf isteyen bir bitkidir. Bu bitkiye gelebilecek zararların hiçbiri sigortaya dahil edilmemektedir. Bu şartlarda üretilen tekstil hammaddesi, ülkemizin geleceğine her zaman istihdam ve ihracat artışı olarak katkı sunar" şeklinde konuştu.

Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pamukta Amerika'nın en büyük üretici olması ve en büyük ihracatçı olması dünyadaki etkinliğini fazlasıyla arttırırken, Türkiye'de resmen pamuk bitirilmeye çalışılıyor. Amerika kendisi rekabetçi bir ortamda kendi çiftçisini, kendi tüccarını, kendi ürününü desteklerken, diğer ülkelerin pamuğu desteklememesi için elinden gelen engelleri gösteriyor." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Muammer Çalışkan Türkiye Bingöl Ekonomi Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title