Haberler

Şeker Kurumu, Şeker ve Pancar Fiyatlarının Hükümet Tarafından Belirlenmediğini Açıkladı

Şeker Kurumu, Pancar Alım ve Şeker Satış Fiyatlarının Hükümetlerce Belirlenmediğini, Pancar Fiyatlarının Alıcı ve Satıcı Mutabakatı Esasına Göre, Şeker Fiyatlarının İse Şirketler Tarafından Piyasa Şartlarında Serbestçe Belirlendiğini Bildirdi.

Şeker Kurumu, pancar alım ve şeker satış fiyatlarının hükümetlerce belirlenmediğini, pancar fiyatlarının alıcı ve satıcı mutabakatı esasına göre, şeker fiyatlarının ise şirketler tarafından piyasa şartlarında serbestçe belirlendiğini bildirdi.

Şeker Kurumu'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, daha önce Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilen pancar alım ve şeker satış fiyatlarının belirlenme usul ve esaslarının, 2001 yılında yürürlüğe giren 4634 sayılı Şeker Kanunu ile yeniden düzenlendiği kaydedildi. Bu düzenlemeyle 2002 yılından itibaren, pancar alım fiyatlarının hükümet tarafından tespitine son verildiği, alım fiyatı tespitinin şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile pancar üreticileri ve/veya temsilcileri arasında varılan mutabakata göre belirlenmeye başlandığı ifade edildi. Benzer şekilde, söz konusu Kanun'un 5. maddesinin 3. bendindeki 'Şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından belirlenir' hükmü gereğince, şeker satış fiyatlarının şeker üretim faaliyetinde bulunan, ikisi kamuya ait toplam 8 şirket tarafından müstakil olarak ve serbestçe belirlendiği kaydedildi. Açıklamada, "Sonuç olarak 2001 yılından sonra pancar alım ve şeker satış fiyatları hükümetlerce değil, pancar fiyatları alıcı va satıcı mutabakatı esasına göre, şeker fiyatları ise şirketler tarafından piyasa şartlarında serbestçe belirlenmektedir" denildi.

(MÜG-MAY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title