Haberler

Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı

'Kösem Sultan' Oyununun galasına sanat, siyaset ve kent bürokrasisi akın etti.

Şehir Tiyatroları 'Kösem Sultan' ile perdelerini açtı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na bağlı olan Şehir Tiyatroları önceki akşam "Kösem Sultan" adlı oyunun galasıyla sezonu açtı. Osmanlı tarihinde kadınlar saltanatı olarak geçen dönemin önemli karakterlerinden "Kösem Sultan"ın yaşamı 15 yıllık Şehir Tiyatroları tarihinin en kalabalık oyuncu kadrosu ile sahnelendi. Şehir Tiyatroları sanatçıları performanslarıyla sahnede adeta devleşti. İki perdelik oyun sonunda oyuncular dakikalarca ayakta alkışlandı. Sanat, siyaset ve kent bürokrasisinin akın ettiği gecede "Deprem" konulu oyun yazma yarışmanda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ayrıca bugüne kadar tiyatroya en çok emeği geçen ve en çok oyunda oynayan Şehir Tiyatroları sanatçısı Aydın Sigalı'ya başarı ödülü verildi.

GALAYA BÜYÜK İLGİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen galaya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı Ali Sözen, İSU Genel Müdürü ilhan Bayram, İzmit İlçe Kaymakamı Sabit Kaya, Körfez İlçe Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Kızılay Genel Başkanı Ömer Taşlı, Vergi Dairesi Başkanı Yafes Pehlivan, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kutlubay, Kocaeli Barosu Hâkimi Eyüp Gümüşhan, Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın Daire Başkanı Raşit Fidan, Gençlik Spor Şube Müdürü Mehmet Kesen, Halkla İlişkiler Şube Müdürü Zafer Sevil, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik ile kent protokolünün diğer önemli isimleri katıldı.

CİHAN ÜNAL VE PROF. IŞIKARA DA GALADA

Öte yandan Şehir Tiyatroları'nın bu önemli gecesinde ünlü isimler de yer aldı. Galaya, deprem konulu oyun yazma yarışmasının ödül töreni için özel olarak davet edilen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara katıldı. Ayrıca sanatçı Cihan Ünal, ünlü, tiyatro eleştirmenlerinden Üstün Akmen ile Kösem Sultan adlı oyunun yazarı Turhan Oflazoğlu gecede Şehir Tiyatroları'nı yalnız bırakmadı.

TRT CANLI YAYIN YAPTI

Şehir Tiyatroları'nın perdelerini açtığı gala gecesine yerel ve ulusal basın büyük ilgi gösterdi. TRT Türk "Bu Ülke Programı" canlı yayınla galayı seyircisine duyurdu. TRT oyun öncesinde Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, oyunun yazarı Turhan Oflazoğu ve yönetmen Murat Atak'ı canlı yayına konuk etti.

BAŞKANDAN ANLAMLI KONUŞMA

Şehir Tiyatroları'nın tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bir konuşma yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin klasik belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kültürel hizmetlerine büyük önem verdiğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, "Kentimiz bir sanayi ve liman kenti olmanın yanı sıra gerçekleştirilen kültürel hizmetlerle artık adını bu yönde de duyuran bir il oldu. Bu zor ve gri kenti sanatla renklendirerek insanların mutlu olarak yaşadığı bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Bu değişimi sanatçılarımızla ve halkımızla gerçekleştirdik. Sanatçılarımızı seviyor ve değerlerini biliyoruz. Sanatsız bir kalkınmanın olamayacağını biliyoruz" dedi.

SAHNE SAYIMIZ ARTTI

2004 yılında yapılan çalışmalarla Şehir Tiyatroları'nın tek olan sahne sayısının arttırıldığına dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu Gebze'de Osman Hamdi Bey, SDKM içinde Oda Tiyatrosu ve Tatbikat Sahnesi ile Gölcük Kervansaray sahnelerinin kente kazandırıldığını hatırlattı.

DEPREM BİLİNCİ TİYATROYA TAŞINDI

Bu gecenin kendileri için ayrı bir önem taşıdığına vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 17 Ağustos'ta yaşanan büyük acı ve bundan çıkarılan derslerin tiyatro sahnesine aktarılacağını kaydetti. Bu nedenle bir oyun yazma yarışması açıldığını hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Bunu isteyen bendim. Arkadaşlarımız da sağ olsun isteğimi yerine getirdi. Deprem bilincini tiyatroya taşıdılar.

Açılan yarışmaya ilgi büyük oldu. Bugün bu yarışmanın ödül törenine de gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, konuşmasında sanatçılara seslenerek, "Sanatçılar, bizim belki de bir saatte anlatacağımız bir olayı bir mimikle ve bir sesle anlatan kişilerdir. Bugün de Şehir Tiyatrolarımızın sezon açılışını gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen tüm sanatçılarımızı kutluyorum" dedi.

"RASAT ZAMANI" EN İYİ OYUN

Konuşmanın ardından bu yıl ikincisini düzenlenen "Deprem" konulu oyun yazma yarışmasının ödül törenine geçildi. Yarışmada "Rasat Zamanı" adlı eseri ile birinci olan Ali Ömür'e ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu verdi. Törende ikinci olan Naci Taner Büyükarman ise ödülünü Genel Sekreter Ersin Yazıcı'dan aldı. Yarışmada mansiyon ödülü kazanan Anıl Armutçu'ya ödülünü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara verdi. Hasan Öztürk, Selin Arapkirli ve yarışmada üçüncü olan Türel Ezici'nin ödülleri ise törene katılamadıkları için yakınlarına verildi. Oyun yazma yarışmasında birinci olan "Rasat Zamanı" adlı eser bu yıl içinde Şehir Tiyatroları repertuarına alınarak sahnelenecek.

SİGALI'YA BAŞARI ÖDÜLÜ

Öte yandan gala gecesinde Şehir Tiyatroları tarafından bir ilke imza atıldı. Pek çok ölçüt dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda tiyatro ve sinemaya en fazla emeği geçen ve bugüne kadar en fazla oyunda rol alan Şehir Tiyatroları'nın başarılı sanatçılarının Aydın Sigalı'ya başarı ödülü verildi. Sanatçıya ödülünü galaya katılan Cihan Ünal verdi. Bu arada genç yetenekleri sanat dünyasına kazandırmak amacıyla Şehir Tiyatroları bünyesinde açılan Tiyatro Okulu'nun duyurusu yapıldı.

PERDE AÇILDI

Ödül törenin ardından 20.00'de "Kösem Sultan" adlı oyunun gösterimine geçildi. İki buçuk saat süren gösterimde Şehir Tiyatroları sanatçıları performanslarıyla sahnede adeta devleşti. Osmanlı hanedanın önemli geçiş dönemlerinden birinin anlatıldığı tarihi oyun, oyunculuğun yanı sıra, ışık, ses ve dekorlarıyla da göz kamaştırdı. Oyun sonunda konuklar tiyatro sanatçılarını dakikalarca ayakta alkışladı.

BAŞKAN SANATÇILARI KUTLADI

Oyunun sonunda sahneye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, oyuncuları tek tek kutladı. Muhteşem bir oyun izlediklerini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, "Ciltlere sığacak bir dönemi sanatçılarımız iki buçuk saatte bize muhteşem bir gösterimle anlattı. Emeği geçen tüm sanatçılarımızı ve teknik ekibi kutluyorum. Sezonumuz hayırlı olsun" dedi.

YÖNETMEN VE YAZARA ÇİÇEK

Başkan Karaosmanoğlu, ayrıca oyunun yönetmeni Murat Atak ve oyun yazarı Turhan Oflazoğlu'nu kutlayarak, çiçek verdi.

EN KALABALIK OYUNCU KADROSU

Osmanlı tarihinde kadınlar saltanatı olarak geçen dönemin önemli karakterlerinden "Kösem Sultan"ın yaşamı 15 yıllık Şehir Tiyatroları tarihinin en kalabalık oyuncu kadrosu ile sahnelendi. Oyunda Şehir Tiyatroları'nın oyuncu ve teknik ekibinden oluşan 40 kişilik bir kadro görev yaptı. "Kösem Sultan"ı Şehir Tiyatroları'nın başarılı kadın sanatçılarından Zuhal Gencer Erkaya oynadı. Esra Bezen Bilgin'in Turhan Sultan'ı canlandırdığı oyunda Sultan Mehmet'i Tan Küçükbalkan oynadı.

Oyunda ayrıca Mehmet Beyazıt, İbrahim Şahin, Mehmet Serimer, Bülent Baytar, Şafak Karali, Levent Muratoğlu, Arzu Bigat Baril, Aysel Yılmaz, Meltem Özsavaş, Numan Ertuğrul, Hüseyin Sirmen, Serhat Güzel, Salih Mat, Onursal Yıldırım, Çiğdem Saruhan Benli, Çağrı Mengüç, Melih Düzenli, Koray Onur, Sarper Saydam, Yusuf Dinçer, Erdoğan Ünlü rol aldı. Oyunda sipahi ve yeniçeri rollerini ise Kocaeli Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri canlandırdı.

KÖSEM SULTAN'IN ÇABASI

Kösem Sultan'ın hırsı, neler yapabileceği, hangi kötülük kapılarını açabileceğinin anlatıldığı oyunda, devlet erkine, geleneğine karşı kendi erkini var etme çabası ele alınıyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title