Haberler

Seferberlık Tatbıkatına Katılan Yedek Erbas ve Erlerın Harclıkları Artırılıyor

Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul, Seferberlik Tatbikati veya Egitimine Katilan Yedek Erbas ve Erlere Odenen Harcliklarin Asgari Ucret Esas Alinarak İyilestirilmesinin Amaclandigini Belirtti.

Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul, seferberlik tatbikati veya egitimine katilan yedek erbas ve erlere odenen harcliklarin asgari ucret esas alinarak iyilestirilmesinin amaclandigini belirtti.

AK Parti Istanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardimci baskanliginda toplanan TBMM Milli Savunma Komisyonu, Er ve Erbas Harcliklari Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi'ni gorustu, Tasarinin gorusmelerine katilan Milli Savunma Bakani Gonul, Bakanliklar, kamu kurum ve kuruluslari veya ozel kurum ve kuruluslar ile Turk Silahli Kuvvetleri (TSK) arasinda planlanan isbirliginin denenmesi, yedek personelin egitilerek harbe hazir hale getirilmesi amaciyla her yil seferberlik tatbikatlari ve ferdi

seferberlik egitimlerinin icra edildigini soyledi. Halen silah altinda bulunan butun erbas ve erlere, Er ve Erbas Harcliklari Kanunu'na gore harclik odendigini ifade eden Gonul, ozel bir duzenleme olmadigi icin seferberlik tatbikat ve egitimlerine katilan yedek erbas ve erlere de bu Kanun uyarinca odeme yapildigini belirtti. Tatbikat veya egitim suresince yedek subay ve astsubaylara rutbe karsiligi maas odendigini, yedek erlerden memur statusunde olanlarin ise Devlet Memurlari Kanunu geregi calistiklari

kurumlardan maaslarini almaya devam ettiklerini kaydeden Gonul, Seferberlik ve Savas Hali Tuzugu uyarinca yedek personelin katilacagi tatbikat veya egitim suresinin 45 gun veya daha fazla olabilecegine dikkat cekti.

Gonul, uygulamada tatbikat veya egitime katilmak uzere cagrilan yedek erbas ve erlerden ozellikle isci statusunde olanlarin isyerlerinden ayrilmak, serbest meslek sahiplerinin ise isyerlerini kapatmak zorunda kaldiklarini anlatti. Bu durumda olan yedek personele odenen harclik tutarinin gunun sartlarinda yetersiz kaldigini vurgulayan Gonul, tatbikat veya egitime katilan bir ere rutbesi karsiligi odenecek bir gunluk harclik bedelinin 2008 yilinin ilk yarisi icin 0.48 YTL oldugunu hatirlatti. Gonul,

tasariyla yedek erbas ve erlere odenen harcliklarin asgari ucret esas alinarak iyilestirilmesinin amaclandigini belirtti. Gonul, seferberlik tatbikatina katilan bir cavusun daha once aylik 19.34 YTL aldigini, yeni duzenlemeye gore ise 435 YTL harclik almasinin ongoruldugunu ifade etti. Gonul, yedek onbasinin 392 YTL, yedek erin ise 326 YTL harclik alacagini belirtti. Gonul, 2008 yilinda seferberlik tatbikatlarina 344 subay ve astsubay ile 769 yedek er ve erbasin cagrilmasinin planlandigini ifade etti.

Gorusmelerin sonunda tasari Milli Savunma Komisyonu tarafindan kabul edildi. Tasariya gore yedek erbas ve erlere, tatbikat ve egitim suresinin her gunu icin 16 yasini doldurmus bekar iscilere uygulanan aylik asgari ucretin net tutarinin otuzda biri tutarinda harclik odenecek. Seferberlik tatbikati ve egitimi suresince gorevli bulunduklari kamu kurum ve kuruluslarindan, calismakta olduklari isyerlerinden veya tabi olduklari sosyal guvenlik kurumlarindan maas, ucret veya ayliklarini tam olarak almaya devam

eden yedek erbas ve erlere ise odeme yapilmayacak. Seferberlik tatbikati ve egitimine katilan diger erbas ve erlere gunluk yaklasik 15 YTL harclik odenecek.

(ZC-NC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title