Haberler

Saü'ye 2 Trilyonluk Proje

Sakarya Üniversitesi'nden 10 Öğretim Üyesi Tarafından Devlet Planlama Teşkilatı'na (Dpt) Sunulan ve Yürütücülüğünü Doç. Dr. Fatih Üstel'in Yaptığı "Gaz Türbinlerinde Kullanılan Termal Bariyer Kaplamalarının (Tbk) Alternatif Hibrid Kaplama Teknolojisi ile Üretimi ve Geliştirilmesi" İsimli Proje Onay Aldı.

Sakarya Üniversitesi'nden 10 öğretim üyesi tarafından Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulan ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Fatih Üstel'in yaptığı "Gaz Türbinlerinde Kullanılan Termal Bariyer Kaplamalarının (TBK) Alternatif Hibrid Kaplama Teknolojisi ile Üretimi ve Geliştirilmesi" isimli proje onay aldı.

Bütçesi bin 950 YTL olan ve 36 ay devam edecek proje, ileri düzeyde araştırma laboratuvarı kurulmasına yönelik bir alt yapı projesi olma özelliğini taşıyor.

Proje yürütücüsü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Üstel, "DPT'ye, Sakarya Üniversitesi tarafından 12 adet, toplamda ise kamu üniversitelerinden yaklaşık 500 proje verilmiştir. DPT hakemlerinin yapmış olduğu inceleme ve değerlendirme sonucunda toplam 27 adet proje 2007 yılı bilim ve teknolojik saha yatırım programına alınmıştır. Söz konusu proje, bütçesi ve organizasyonu açısından üniversitemiz tarafından bugüne kadar sunulan ve kabul edilen en büyük projedir. Proje ekibi, bir çok gruptaki uzman öğretim üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur. Proje, Sakarya Üniversitesi laboratuarlarında ilk çekirdeği 1992 yılında Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ve yardımcılarının attığı MİSAG-30 projesiyle başlayan, yaklaşık 15 yıllık bilgi birikimi neticesinde oluşturulan çalışmaların bir meyvesidir" dedi.

Proje çerçevesinde özellikle stratejik konu olan uçak-uzay ve enerji sistemlerinde kullanılan bazı parçaların kaplanmasına yönelik araştırmalar gerçekleştirileceğini söyleyen Üstel, özellikle yüksek sıcaklık ortamlarında kullanılan parçaların çalışmasına imkan sağlayan Termal Bariyer Kaplamalarının Hibrid Kaplama Teknolojisi (HVOF+Plazma) ile üretilmesi, özelliklerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin projenin temel amacını oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'de bu konuda gerek üniversite bazında, gerekse kamu alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri bulunmadığına değenin Proje Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Üstel, "Tekniğin teknolojik uygulamaları THY ve TEI'de (Turkish Engine Industry-Eskişehir) kısmen dışa bağımlı olarak yapılmaya çalışılmaktadır. Termal bariyer kaplama uygulaması, Sakarya Üniversitesi'nin mevcut imkanlarını daha da geliştirerek yeni laboratuvarın ülkemizin stratejik araştırma merkezlerinden birisi olmasına imkan sağlayacaktır. Ayrıca, proje çerçevesinde çok sayıda doktora, yüksek lisans ve lisans tez çalışmalarının yapılması planlanmaktadır" diye konuştu.

Proje ekibinin, proje sürecinde THY Bakım Merkezi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ODTÜ Uzay ve Havacılık Mühendisliği Bölümü, Sabancı Üniversitesi, İTÜ, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yapacağını belirten Üstel, "Bu seçkin kurumlardaki araştırmacı ve hocalarımızın projemize olan güvenleri, verdikleri iyi niyet mektupları ile desteklenmiştir. Ayrıca Hamitabat Enerji Santrali, Nice, Erdemir ve 10 adet özel sektör kuruluşu söz konusu proje çıktıları ile ilgilenmekte ve araştırma faaliyetlerine destek vereceklerini ifade etmişlerdir. Proje sonucunda elde edilecek kaplamaların potansiyel müşterileri doğal gaz çevrim santralleri, türbin bakım ve imalatçıları, uçak ve uzay endüstrisinde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarıdır. Bu kapsamdaki görüşmeler ve temaslar özellikle THY ve Hamitabat enerji santrali ile sürdürülmektedir" dedi.

Sakarya Üniversitesi'nin, "Termal Sprey Kaplama Teknolojileri" konusunda ülkemizin bilgi birikimi ve uygulamalar bakımından en yetkin ve en faal kuruluşu olma özelliğini taşıdığını kaydeden Üstel, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nün gerek Türkiye'de, gerekse dünyada yüzey mühendisliği ve kaplama teknolojileri sahasında hizmet ve bilgi üreten önemli bölümler arasında yer aldığına dikkat çekti. Günlük yaşantımıza kadar giren ve farkında olmadan mutfakta tavalar, tencelereler, çaydanlık tabanları ve günlük ev işlerinde kullanılan ütü tabanları gibi eşyaların, tıp ve sağlık alanında kullanılan özel protezlerin üretiminde kullanılan plazma sprey kaplama yönteminin TBK teknolojisi olduunu belirten Üstel, bu teknoloji ile ilgili tüm faaliyetlerin, kurulacak merkezin kabiliyetleri arasında bulunacağını söyledi.

(İÇ-AK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title