Haberler

Samsun: Samsun'da "AB Sohbetleri" Konferansı

Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol ve Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, Türkiye'nin AB'ye Aday Ülke Olduğunu ve AB'nin Türkiye'yi Çıkarları Örtüştüğü İçin Bünyesine Alacağını Söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol ve Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, Türkiye'nin AB'ye aday ülke olduğunu ve AB'nin Türkiye'yi çıkarları örtüştüğü için bünyesine alacağını söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) AB Bilgi Bürosu tarafından "AB Sohbetleri" adıyla Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta AB Uzmanı Can Baydarol "Türkiye-AB İlişkileri", Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar ise "AB KOBİ Girişimcilik Politikası ve Samsun KOBİ'leri" başlıklı sunumunu yaptı.

Can Baydarol, uluslararası ilişkilerde aşk, nefret ve onurun olmayacağını, ancak çıkarların söz konusu olabileceğini dile getirerek, "Çıkar çatışmasında savaş, örtüşmesinde evlilik olur. AB, Türkiye'yi çıkarları örtüştüğü için bünyesine alacak" dedi.

Türkiye'nin 2 kutuplu dünyada gol attığını ama hep ofsayda düşürüldüğünü, 11 Eylül ikiz kulelerin vurulmasından sonra ise Türkiye'nin batı için öneminin arttığını ifade eden Baydarol, Türkiye'nin AB için pazar olmadığını, Türkiye'den öte çok daha ciddi pazarlar için AB'nin Türkiye'yi bünyesine katacağını kaydetti. Baydarol, "AB Türkiye'yi almazsa yaşlı nüfusuyla küresel finans kaosu yaşar. Türkiye bugün sistemin merkezindedir. Türkiye olmazsa hiçbir şey olmaz ve Türkiye'nin görevi bölgesindeki istikrarı sağlamaktır" diye konuştu.

AB'de Fransa'nın tavrını da eleştiren Baydarol, "Ulusal egoizmlerini ön plana çıkarıyorlar. Bazı görüşler, 'Fransa Ermenistan'a hoş görünüp doğudaki kaynaklara ulaşmak istiyor' diyor. Böyle bir şey mümkün mü? Türkiye'nin olmadığı Ortadoğu'da Fransa at koşturamaz. Fransa kendi ulusal çıkarlarına bile aykırı akıl dışı hareket ediyor. Yaptığı egoizmin de ötesinde salaklıktır" açıklamasını yaptı.

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB Takımı Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar ise, Türkiye'nin Lizbon Stratejisi'ni benimseyip uygulaması gerektiğini vurguladı. AB'de 25 ülke bulunduğunu ve Türkiye'nin de aday ülke olduğunu ifade eden Tınar, "Biz AB'nin içinde olmalıyız. AB, Lizbon Stratejisi'yle KOBİ'leri geliştirmeye ve ABD ve Japonya ile rekabet edebilir hale gelmeye çalışıyor. Biz de bu stratejiyi benimsemeli ve kendimizi geliştirmeliyiz. AB bizi alacakmış, almayacakmış bu önemli değil. Biz fırsatlardan yararlanmalıyız. Önemli olan Türk milletinin layık olduğu seviyeye çıkmasıdır. AB'ye girmek-girmemek çok önemli değil" şeklinde konuştu.

Tınar, Türk KOBİ'lerinin rekabette sürdürülebilir bir yer edinmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title