Haberler

Samsun: "Sağlık Kontrolü Yapılmamış Kurbanlık Almayın" Uyarısı

Samsun Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Harun Pir, Veteriner Hekim Kontrolü Dışında Yetiştirilen, Sevkı Yapılan, Satışa Sunulan Hayvanlar Bulaşıcı ve Salgın Hayvan Hastalıklarının Yayılma Riskini Artırdığını Söyledi.

Samsun Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Harun Pir, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevkı yapılan, satışa sunulan hayvanlar bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığını söyledi.

Kurbanın dini bir olduğu olduğunu ve yaklaşık 600 bin büyükbaş ile 2 milyon küçük baş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışıyla, kesim, tüketimini kapsayan, zamanla sınırlı çok büyük bir dini organizasyon olduğunu belirten Pir, kurbanlık hayvanların satış ve kesim sürelerinin kısa olduğunu, hayvanların besiye alınması, pazara sunulması ve kesilmesinin en az 6 ay gibi bir süreyi kapsadığını dile getirdi.

Kurbanın insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutunun bulunduğuna dikkat çeken Pir, "Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevkı yapılan, satışa sunulan hayvanlar bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve kesilen hayvanlardan elde edilen etler ise insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır" dedi.

Kurban ibadetinin bazı kesimlerce yanlış algılandığını ve bunun giderilmesi için uzman kişilerin kontrolünde kesimin yapılması gerektiğini dile getiren Pir, "Öncelikle kurban ibadetinin kamuoyunda 'hayvan katliamı' gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkımızın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, üreticilerimizin ürettikleri hayvanlarını uygun şartlarda satışlarını yapabilmelerini sağlamak bizim görevimiz. Kurban Bayramı'nın kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, bayramda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak, AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgi olumsuzlukların giderilmesi, veteriner hekimler olarak amacımızdır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title