Haberler

Sağlıktaki Hataların Nedeni İletişim Eksikliği

ABD'de Sağlık Çalışanlarına Ekip Eğitimi Veren Llc Adlı Kurumun Yönetim Kurulu Başkanı, Eski Askeri Pilot Stephen Powell, "Yapılan Araştırmalara Göre, Havacılık Sektöründeki Hatalar Tıbbi Hatalarla Aynı Oranda Olsaydı, Hergün En Az Bir Jumbo Jet Uçağı Düşerdi" Dedi.

ABD'de sağlık çalışanlarına ekip eğitimi veren LLC adlı kurumun Yönetim Kurulu Başkanı, eski askeri pilot Stephen Powell, “yapılan araştırmalara göre, havacılık sektöründeki hatalar tıbbi hatalarla aynı oranda olsaydı, hergün en az bir jumbo jet uçağı düşerdi” dedi.

Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi'ne katılan Stephen Powell, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'deki LLC adlı kurum tarafından sağlık sektöründe çalışan personele yönelik “Yüksek güvenirlikli takım çalışması ve iletişim” eğitimi verildiğini söyledi.

Askeri pilot olduğunu ve bir dönem Boeing 777 tipi yolcu uçaklarını da uçurduğunu anlatan Powell, havacılık sektöründeki çalışma dönemini bitirerek, psikoloji eğitimi aldığını ve sağlık kurumlarında çalışan personele iletişim eğitimi vermeye başladığını ifade etti. Eğitimlerde ekip çalışmasına ağırlık verdiklerini belirten Powell, bu eğitimde çalışanlara izleme, ortak çalışma, iletişim ve liderlik konularını anlattıklarını kaydetti.

Kurumun sadece ABD'de değil, Singapur, Kore, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İsviçre'de de eğitimler verdiğini anlatan Powell, bu eğitimler sırasında hasta güvenliğini tehdit edici unsurlar bakımından çok önemli bir farklılık görmediklerine değindi. Eğitim verilen ülkelerin tamamında birbirine benzer sorunlar görüldüğünü ifade eden Powell, “Yapılan hatalar bakımından ülkeler arasında çok büyük farklılıklar ortaya çıkmadı. Neredeyse tüm ülkelerde aynı hata var, o da iletişim eksikliği. Eğitim verdiğimiz ülkelerde hasta güvenliğini riske düşürecek hataların yüzde 60-80'i iletişim bozukluğundan kaynaklanıyor” dedi.

Powell, hataların çoğunluğunun doktor ve hemşireler arasındaki iletişim bozukluklarından kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Doktor ve hemşireler arasındaki iletişim bozukluklarının sebepleri arasında başta hiyerarşi var. Doktorlar, eğitim, cinsiyet, kültür bakımından hemşirelerin üstünde bir konumda. Bu eğitimle herkese aynı düzlemde yaklaşıyoruz, hiyerarşiyi gözardı etmelerini, söz söyleme haklarının olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Doktor ve hemşireler arasındaki engelleri aşmak için geliştirmeye çalıştığımız iki davranış biçimi var. O da, hemşirelerin doktorlara, aralarındaki hiyerarşiye rağmen, 'Bu yanlış' demelerini sağlamak. Çünkü iletişim hatalarının başında, hemşirelerin hatayı gördükleri halde, hiyerarşi olarak kendisinin üstünde bulunan doktorlara 'Bu hatalı' diyememeleri geliyor. Biz bu eğitimle hemşirelere, hastaların avukatlığını yapmaları şansını veriyoruz. Çünkü hemşireler hastaya doktordan çok daha yakınlar.”

SADECE ABD'DE 7 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Stephen Powell, iletişim bozukluğundan kaynaklı hataların hükümetlere getirdiği maliyetinin de çok yüksek olduğunu vurguladı.

Powell, ABD'de hasta güvenliğiyle ilgili yapılan hatalar yüzünden yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı koruyucu önlemler alınmadığı için ölenlerle birlikte bu rakamın 300 bin olduğunu söyleyenler var. Ben bu eğitimlere başlamadan önce havacılık sektöründe çalışıyordum ve Boeing 777 uçuruyordum. Yapılan araştırmalara göre, havacılık sektöründeki hatalar tıbbi hatalarla aynı oranda olsaydı, her gün en az bir jumbo jet uçağı düşerdi. Bu tarz hataların ABD'deki maliyeti de yıllık 7 milyar dolar. Bizim ülkemizde ulusal bir sigorta sistemi yok. Sigortasız pek çok insan yaşıyor. Sağlıkta yapılan hatalar yüzünden kaybedilen para ile ABD'de sigortası olmayanların sağlık sigortası karşılanabilirdi.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ömer 55. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 6-7 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Selahaddin Eyyubi 24. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 6 Mayıs Pazartesi 2024? Survivor kim kazandı? 6 Mayıs Pazartesi Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Gama Beyin Dalgaları: Ne İşe Yarar ve Nasıl Artırılır? Kabine toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, devam ediyor mu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title