Haberler

Cerrahpaşa'da Robotla Ameliyat Dönemi Başladı

Cerrahpaşa'da robotla ameliyat dönemi başladı Robotik cerrahi ile yılda 500 hastanın ameliyat edilmesi planlanıyorİSTANBUL - Son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan robotik cerrahi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı.

Cerrahpaşa'da robotla ameliyat dönemi başladı

Robotik cerrahi ile yılda 500 hastanın ameliyat edilmesi planlanıyor

İSTANBUL - Son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan robotik cerrahi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. Şu anda kadar 9 hastanın ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiği yöntemle yılda 500 hastanın ameliyat edilmesi planlanıyor.

Son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan robotik cerrahinin uygulanması için geliştirilen cihaz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa Tıp Fakültesi'nin ortak kullanımına sunuldu. Cihaz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleşen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı. Ameliyathanede gerçekleşen toplantıda robotik cihaz hakkında bilgi verildi. Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, cihazla şu ana kadar 9 ameliyatın başarıyla gerçekleştiğini belitti. Ak, ayrıca cihazla yılda 500 ameliyatın yapılmasının planlandığını söylerken cihazın maliyetini yaklaşık 20 milyon Türk Lirası olduğunu ifade etti.

Robotik cerrahide cihaz, hastanın yanında bulunan bir üniteden robotik kolları yöneterek ameliyatı gerçekleştiriyor. Hem hastalar için hem de doktorlar için büyük kolaylık sağlayan yöntem üroloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, kadın doğum, göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisi olmak üzere pek çok alanda kullanılması planlanıyor. Robotik cerrahi uygulanarak vücut içerisinde ulaşılması teknik olarak daha zor olan bölgelere kolay ulaşılması ve cerrahın daha hassas çalışması sağlanıyor.

"Yılda yaklaşık 500 ameliyat planlanıyor"

Cihazın hem doktorlar hem de hastalar için çok önemli bir kazanım olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "Yaklaşık maliyeti 20 milyon Türk Lirasını bulan bir cihaz maliyetinin ötesinde cerrahi bilimlerin hemen her alanında kullanılabilecek olan bir cihazın önündeyiz. Çünkü bununla doktorlarımızın yaptığı hizmetten haz almalarını sağlayacak işlerini daha kolay ve konforlu yapmalarını sağlayacak bir cihazın açılışındayız. Cihaz Marmara Bölgesi'ndeki üniversitelerde tek. Ülke kaynaklarını daha verimli kullanma adına da iki fakültenin kullanımına ortak açılmıştır. Sadece alınmakla kalmadı kuruluşundan kısa bir süre geçmesine rağmen 9 başarılı ameliyatta gerçekleşmiş oldu. Yılda yaklaşık 500 ameliyat planlanıyor ki Türkiye ölçeğinde büyük bir sağlık hizmeti bu. SGK'nın kendi politikaları çerçevesinde bu hizmetin ne kadar olduğu her yıl belirleniyor, uygulamalar çerçevesinde ortaya çıkacak bir durum" ifadelerini kullandı.

"Hastaya büyük bir konfor getirdi"

Robotik cihazla Harun Sivil'in ameliyatını yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Doktoru Prof. Dr. Metin Ertem, "Ülkemizde de oldukça yaygın bir hastalık yutma güçlüğü oluyor, hastalar yemekleri yiyemiyorlar. Yedikleri yemekler ağza gelen bir hastalık. Bunu eğer eski klasik cerrahi dediğimiz yöntemle 30 sene önce yapsaydık yapsaydık keserek yapacaktık. Dolayısıyla hastada iyileşme süreci var 10 günlük bir yatış süresi gerektirecekti. Halbuki bu robotik cerrahiyle yaptığımız hasta sadece 1 gün hastaneye yattı. Hastaya büyük bir konfor getirdi, hasta ertesi gün evine gitti. Keserek yapacak olsaydık yemek yemesi en az 4-5 gün sonra olacaktı" şeklinde konuştu.

"Müthiş bir kolaylık"

Tedavisi tamamlanan hasta Harun Sivil, "Yemek yemekle alakalı ciddi sıkıntılar yaşıyordum, mideme inmiyordu. Kendi kendime korkularım vardı hastaneye gelmiyor, kaçıyordum. Mevzunun halledilebilir bir şey olduğunu öğrendim. Şu an sapa sağlamım şükürler oldun. Hastanede 1 gün kaldım diyebilirim ama en önemlisi bu cerrahi tekniğiyle beraber ameliyat olduktan sonra insani olarak yapabileceğim her şeyi yapabilir vaziyetteydim, ciddi bir nimet. Umarım kimse hasta olmaz, gerek kalmaz ama olacaklarsa müthiş bir kolaylık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Mahmut Ak Sağlık Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title