Haberler

Saakaşvili, Yeniden Devlet Başkanlığına Aday

Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili, Liderlik Yaptığı Ulusal Harekat Partisi Kurultayı'nda, 5 Ocak 2008'de Erken Devlet Başkanlık Seçimlerinde Aday Olacağını Açıkladı.

Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili, liderlik yaptığı Ulusal Harekat Partisi Kurultayı'nda, 5 Ocak 2008'de erken devlet başkanlık seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Ulusal Harekat Partisi Kurultayı'nın açılış konuşmasını yapan Gürcistan Parlamento Başkanı Nino Burcanadze, "Önümüzdeki erken devlet başkanlık seçimleri hazırlığına bugün başlıyoruz. Zafer bizim olacaktır" dedi. Gürcistan'ı ziyaret eden Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin misafir olarak katıldığı parti kurultayında konuşma yapan Saakaşvili, Kaczynski'yi selamlayarak, "Gürcistan'da demokrasi ve özgürlük olmasaydı, Polonya Cumhurbaşkanı bugün yanımızda olmazdı. Gürcistan için Polonya bir örnektir ve

Polonya gibi biz de Avrupa ailesinin değerlerini paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Yaklaşık 15 bin parti üyesine hitap eden Saakaşvili, Abhazya göçmeni olan ve gözleri görmeyen Gürcü şarkıcı Diana Gurtskaia'yı yanına alarak, "Buradan Diana ve Gürcü halkına söz veriyorum. İkinci devlet başkanlığımda Gürcistan'dan kopartılan Abhazya'yı geri alacağım, ülkemin de NATO'ya girmesini sağlayacağım" diye konuştu. Gürcistan'dan 1990'nın başlarında Rusya'nın askeri desteği ile kopmuş olan Abhazya ve Güney Osetya

bölgelerinin yeniden Gürcistan topraklarına katılma sürecinin 5 Ocak 2008'de başlayacağının altını çizen Saakaşvili, "Erken devlet başkanlık seçimlerinde halkım doğru bir karar vererek; özgürlük, demokrasi ve toprak bütünlüğü ilkelerini savunanların lehine oy kullanacak, Gürcistan'ı bölmeye ve anarşiye davet edenlere karşı çıkacaktır" dedi.

7 Kasım'da Tiflis'te muhalefet yanlıları ile polis arasında çıkan çatışmaların ardından Saakaşvili, erken devlet başkanlık seçimlere gidilmesi kararını almıştı. Gürcistan Anayasası'na göre Saakaşvili'nin 25 Kasım'da görevden istifa etmesi gerekiyor. 5 Ocak 2008'deki başkanlık seçimlerine kadar başkanlık görevini geçici olarak Parlamento Başkanı Nino Burcanadze üstlenecek.

Miheil Saakaşvili, 2003'teki liderlik ettiği Gül Devrimi'nin ardından 2004 yılının Ocak ayında düzenlendiği devlet başkanlığı seçimlerini, oyların yüzde 95'ini alarak kazanmıştı.

(ZT-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title