Haberler

"Rum Basını Öneriyi Yanlış Yansıttı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi (Ubp) ve Demokrat Parti'nin (Dp), Kıbrıs Müzakerelerinde Kıbrıs Türk Tarafının, Rum Tarafına Sunduğu 'Yürütme' Başlığıyla İlgili Öneriyi Kabul Edilemez Bulmalarının Nedeninin, Rum Basınının Önerileri Yanlış Yansıtmasından Kaynaklandığını Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti'nin (DP), Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafına sunduğu ''yürütme'' başlığıyla ilgili öneriyi kabul edilemez bulmalarının nedeninin, Rum basınının önerileri yanlış yansıtmasından kaynaklandığını söyledi.

İktidar partisi UBP'nin yapılan önerileri bildiğini, ancak Rum tarafının yanlış haberini esas alarak açıklama yaptığını kaydeden Talat, bunu ''vahim'' olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Talat, Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, yaptıkları öneride ve iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm arayışlarında iki düzeyde egemenlik kullanılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Kurucu devlet düzeyinde kullanılacak egemenliğin iki ayrı demokrasi biçiminde ortaya çıkacağını anlatan Talat, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Türk kurucu devletinde, Kıbrıslı Rumların da Kıbrıs Rum kurucu devletinde kendilerini yöneteceklerini ve demokrasilerini yaşayacaklarını söyledi.

Federal düzeyde kullanılacak olan egemenliğin ise ortak olacağını kaydeden Talat, federal düzeyde ortak hükümet olacağını, bu hükümetin ortak programı ve hedefleri olacağını belirti.

Federal düzeydeki hükümetin liderlerinden birinin Kıbrıslı Türk, diğerinin de Kıbrıslı Rum olacağını dile getiren Talat, liderlerin işbirliği yapacağını, ortak hedef ve programları bulunacağını kaydetti.

''Bu nedenle Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin ortak bir liste üzerinden seçime katılmasının son derece doğal kabul edilmesi gerektiğini'' dile getiren Talat, ''bu ilkenin yeni olmadığını, Annan Planı'ndan beri ve bugüne kadar Kıbrıs Türk tarafınca yapılan tüm önerilerde bunun söz konusu olduğunu'' anlattı.

Talat, Rum basınındaki haberlerinin Kıbrıs Türk tarafının önerisiyle ilgili olarak tam gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Talat, önerileri hem UBP hem de DP'nin bildiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title