Haberler

Rice Israrlı Oldu, Barak Yumuşadı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi ile İsrail Arasındaki Sınır Geçişlerinin Filistin Yönetimi Temsilcilerine Bırakılması Konusunda Bir Süredir Tartışılan Önerilere Karşı Tavrını Yumuşattı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınır geçişlerinin Filistin Yönetimi temsilcilerine bırakılması konusunda bir süredir tartışılan önerilere karşı tavrını yumuşattı.

Barak'ın tavrındaki değişiklik, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'dan da aynı yönde gelen talep doğrultusunda gerçekleşti. Bunun, İsrail'in konuyla ilgili politikasında büyük bir değişiklik anlamına geldiği belirtiliyor.

Barak'ın makamından yapılan açıklamada, Kassam saldırılarının sonlanması, terör eylemlerinin ve Sına'dan Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığının azalması gibi koşulların olgunlaşması durumunda, (Filistin Yönetimi Başbakanı Selam) Feyyad'ın temsilcileriyle işbirliği halinde, Gazze'ye girişlerdeki geçiş noktalarında durumunun iyileştirilmesi üzerinde düşünüleceği bildirildi.

Üst düzey İsrailli bir hükümet kaynağı, Haaretz gazetesine, Barak'ın tavrındaki değişikliğin, muhtemelen Savunma Bakanlığının Siyasi-Güvenlik Bürosu Başkanı Amos Gilad ile yapılan istişarelere bağlı olduğunu söyledi. Gilad, Mısır'da, roket saldırılarının, silah kaçakçılığının durdurulması ve sınır geçişlerinin yeniden açılmasına ilişkin bir anlaşma paketi üzerinde görüşmeleri yürütüyor.

Rice ve Barak'ın da Kudüs'te bir araya geldiklerinde hem Gazze'deki durumu, hem de sınır geçişleri konusunu ele aldıkları, konunun Rice, Barak ve Selam Feyyad arasındaki üçlü toplantıda da dile geldiği kaydedilirken, Rice'ın bu toplantılarda, İsrail'in savunma ile ilgili kuruluşlarından sınır geçişlerine yönelik tavrını yumuşatmasını ve Feyyad'ın çeşitli defalar dile getirdiği "sınır geçişlerinin güvenlik kontrolünün Filistin Yönetimi'ne bırakılması" önerisine olumlu bakmasını istediği belirtildi.

Rice'ın ayrıca Barak'tan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmasını istediği de ifade edildi.

Ehud Barak'ın da bu konuda mutabık olduğu ve Çek Savunma Bakanı ile görüşmesinin ardından, bu konudaki açıklamanın yapıldığına dikkat çekildi. Barak'ın şimdiye kadar Feyyad'ın önerisi veya genel olarak geçiş noktaları ile ilgili resmi açıklama yapmaktan kaçındığına da dikkati çekildi.

ABD'nin ve Feyyad yönetiminin bu konudaki taleplerine rağmen, İsrailli savunma kuruluşlarının Feyyad'ın önerisine karşı bugüne kadar katı bir tavır benimsedikleri ve bunun eninde sonunda Hamas'ın kuvvetlenmesine yarayacağını değerlendirdikleri belirtilirken, Barak'ın açıklamasının, bu nedenle konuyla ilgili İsrail politikasında önemli bir değişikliğe işaret ettiği yorumu yapılıyor.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title