Haberler

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Cezayir'de Bayındırlık Fuarı'na katıldı

Güncelleme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cezayir'de düzenlenen 19. Uluslararası Bayındırlık Fuarı'na katıldı. Uraloğlu, fuarın önemli bir organizasyon olduğunu ve yeni ortaklıkların oluşmasını temenni ettiğini belirtti. Ayrıca, Filistin-İsrail savaşı ve Türkiye'nin ulaştırma hedefleri hakkında da konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cezayir'de 19. Uluslararası Bayındırlık Fuarı'na katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, resmi ziyaret kapsamında Cezayir'e geldi. Cezayir'de 19. Uluslararası Bayındırlık Fuarı'na katılan Uraloğlu, yabancı birçok firmayı bir araya getirmeyi başaran önemli bir organizasyona onur konuğu olarak davet edilmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Fuarın, katılım sağlayan firmalarımızın yeni ortaklıklarına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

"Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız"

Filistin ve İsrail arasındaki savaşa değinen Bakan Uraoğlu, iki ülkenin Orta Doğu'da hakça, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının bölge istikrarı yönünden yaşamsal önem taşıdığı üzerine görüş birliği içerisinde olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, "Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek, okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız. Filistin için kalıcı çözümü tesis etmek zorundayız. Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgedeki normalleşme çabaları sonuçlanmayacaktır" dedi.

"2053'te demiryolu taşımacılığını yüzde 22'ye ulaştırmayı hedefliyoruz"

İki ülke Cumhurbaşkanları eş başkanlığında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin her alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir platform görevi gördüğünü belirten Bakan Uraloğlu, "Altyapıdan denizciliğe, karayolu ve demiryolu taşımacılığından gemi inşa alanına kadar Bakanlığımız görev alanına giren pek çok konuda ülkelerimiz arasında önemli bir iş birliği potansiyeli mevcuttur" dedi.

Yapılan görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, iki ülke arasında her alanda giderek artan iş birliği ve ilişkilerin gelişmesinin her iki ülke için de yeni ufuklar açtığını belirten Uraloğlu, "Tüm ulaştırma ve altyapı sektörlerinde ekonomik ilişkilerin tarihsel ve siyasi bağlarımız çerçevesinde daha da ileriye taşınması gerektiğine yürekten inanıyorum. Yatırım planlarımızda demiryolu taşımacılığına Türkiye olarak özel önem atfetmekteyiz. 2029 yılına kadar demiryolu taşımacılığını yüzde 11'in üzerine çıkarmayı ve 2053'de ise yüzde 22'ye ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Ulaştırma alanında 2053 yılı yatırım hedefi 168 milyar dolar

Türkiye'nin 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'na değinen Bakan Uraloğlu, ulaştırma alanında 2002 yılından bu yana yaklaşık 194 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve 2053 yılına kadar yaklaşık 168 milyar dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını ifade etti.

Türkiye olarak, coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasında artan ticarete daha fazla ulaşım altyapısı sağlamayı amaçladığını belirten Bakan Uraloğlu, "Özellikle Doğu-Batı bağlantısını geliştirmek amacıyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Orta Koridorun demiryolu bağlantısı sağlanmıştır. Ayrıca, Hazar Denizi'ni doğrudan Türkiye'ye bağlayacak olan Zengezur Koridoru'nun inşasıyla ilgili çalışmalar devam etmekte ve bölgemizin barış projeksiyonu olarak desteklenmektedir" dedi.

"Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi, Avrupa ve Arta Asya'ya bağlanacak"

Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacaklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, bu amaçla gerek Irak ile gerekse diğer bölge ülkeleri ile yakın iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi, Batı Afrika'dan Güney Asya'ya ve Ortadoğu'yu da içine alan bölge ile Avrupa ve Orta Asya'ya arasındaki erişimlerde yük taşımacılığı için ciddi kolaylıklar sağlayacaktır. Mesela, Güney Asya'daki bir yük Irak'ın Faw Limanı'ndan sonra tek gümrük noktası geçişi ve mod değiştirmeden Avrupa sınırlarına ulaşacaktır. Keza, Basra Körfezi ile Cezayir de farklı bir güzergah ile birbirine bağlanmış olacaktır. Bu anlamda Kalkınma Yolu projesi ülkelerimiz açısından daha da önem kazanmaktadır" dedi.

Cezayirli paydaşlarla mevcut taşımaların geliştirilmesi ile yeni hat ve koridorlar üzerinde çalıştıklarını söyleyen Uraloğlu, "İş birliğimizin bir üst seviyeye taşınmasını hedefliyoruz" diyerek konuşmasına son verdi. - CEZAYİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Filistin Türkiye Cezayir İsrail Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title