Haberler

Niğde: Tarım Bakanı Eker Niğde'de

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, patates siğili hastalığı nedeniyle karantina altına alınan bölgelerdeki çiftçilere 2006 yılında dekar başına 85 YTL olan desteklemenin 2007 yılında 110 YTL'ye çıkartılacağını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, patates siğili hastalığı nedeniyle karantina altına alınan bölgelerdeki çiftçilere 2006 yılında dekar başına 85 YTL olan desteklemenin 2007 yılında 110 YTL'ye çıkartılacağını söyledi.

IV. Ulusal Patates Kongresi'ne katılmak üzere akşam saatlerinde Niğde'ye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, geç gelmesi nedeniyle Niğde Grand Otel'de verilen akşam yemeğinde konuştu. Patateste en önemli sorunun, patates siğili hastalığı olduğunu belirten Eker, bu nedenle kongrede alınan kararların hayata geçirilmesinde kararlı olduklarını ifade etti.

Yemekte bir konuşma yapan Bakan Eker, bütün bitki ve canlılarda olduğu gibi patates yetiştirmenin de bazı sorunları bulunduğunu, Türkiye'de son yıllarda en önemli sorunun patates siğili hastalığı olduğunu ve bu hastalıkla mücadele kapsamında bakanlığı tarafından bir takım tedbirler alındığını vurgulayan Eker, "Nevşehir, Niğde, Ordu, Giresun, Kayseri ve Trabzon illerinde patates siğiline karşı karantina tedbirleri uygulanmaktadır. Bakanlığımız patates siğili görülen yerlerde patates ekiminin yasaklanması yanında buradaki vatandaşlarımızın geçimlerini sürdürebilmelerini temin bakımından bir alternatif ürün desteği projesi hayata geçirmiştir. Alternatif ürün yetiştiren üreticilerimize de destek verilmeye başlanmıştır" dedi.

Patates siğili nedeniyle 2005 yılında 141 bin dekar alanda yaklaşık 12 milyon 500 bin YTL tutarında destek sağlandığını, Niğde'de ise bu kapsamda 20 bin dekar civarındaki bir alan karşılığında bir milyon 500 bin YTL destek ödemesi yapıldığını kaydeden Eker, "2006 yılında bu konuyla ilgili destekleme yönteminde bir değişiklik meydana getirilmiş ve dekar başına 85 YTL olmak üzere yazlık ekimler için 43 bin dekarlık alana 3 milyon 700 bin YTL ödeme yapılmıştır. Güzlük ekilişlerle birlikte 2006 yılına 140 bin dekara 12 milyon YTL tutarında bir destekleme ödemesi yapılacaktır. 2007 yılında da bakanlığımız yine bu tedbirleri sürdürecek ve dekar başına 110 YTL'ye çıkarılması, toplam destek miktarının da 17 milyon YTL olması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Kongreye 130'un üzerinde akademisyen, üretici, sanayici hatta tüketici olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinden temsilciler katıldı. Bu kongrede ıslah, bioteknoloji, tohumluk, yetiştirme teknikleri, mekanizasyon, gıda, hastalık ve zararlılar konularında olmak üzere toplam 61 tane bildiri sunulacak. Bu da, patatesin Türkiye ölçeğinde enine boyuna tartışılacağını, çözüm önerilerinin geliştirileceğini göstermektedir. Biz de bakanlık olarak bu tür faaliyetlerin içindeyiz ve destekçisiyiz. Çünkü tarımsal üretimin geleneksel tekniklerin yanında modern dünyada olmazsa olmaz girdileri arasına bilim, teknoloji ve enformasyonda girmektedir. Hem dünyadaki gelişmeleri takip etmek hem ülkemizdeki bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarını üreticilere kazandırmak bu tür toplantıların temelini oluşturmaktadır. Bakanlık olarak bu toplantıların sonuçlarını da hayata geçirmeye kararlıyız."

Bakan Eker, kongreye katkıları bulunan sponsorlara da plaket vererek teşekkür etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title