Haberler

AK Parti Sözcüsü Çelik, MKYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu: (1)

Güncelleme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Netanyahu hükümetinin gerçekleştirdiği eylemlerin, doğrudan savaş suçu ve doğrudan soykırım kapsamına giren bir yaklaşım olduğunu bildirdi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Netanyahu hükümetinin gerçekleştirdiği eylemlerin, doğrudan savaş suçu ve doğrudan soykırım kapsamına giren bir yaklaşım olduğunu bildirdi.

Çelik, Parti Genel Merkezi'ndeki, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, MKYK'nin açılışında, Gazze konusundaki temasları, durumun ne aşamada olduğu ve nasıl değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili kapsamlı değerlendirme yaptığını söyledi.

Erdoğan'ın önümüzdeki seçim döneminde MKYK başta olmak üzere bütün birimlerin hazır ve gayretli olmalarını istediğini anlatan Çelik, birimlerin bununla ilgili hazırlıklarını yaptığını dile getirdi.

Ömer Çelik, toplantının bölgesel ve uluslararası gelişmeler üst başlığında, sadece Gazze meselesinin ele alındığını, Türkiye'nin pozisyonunun, temaslarının, şimdiye kadar gelinen noktanın kapsamlı şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

Toplantıda, Seçim İşleri Başkanlığının, MKYK'den seçim takviminin açıklanması ve çeşitli aşamalarının belirlenmesiyle ilgili yetki istediğini de kaydeden Çelik, şunları aktardı:

"Bu yetki verilmiştir. MKYK tarafından bu takvimin nasıl işleyeceği, bunun nasıl gerçekleşeceği üzerindeki son çalışmalar tamamlanıp Genel Başkanımızın onayına sunulduktan sonra bir iki gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geldiğimiz noktada fiilen bu MKYK toplantısıyla, bu yetkilerin verilmesiyle, bizim açımızdan seçim dönemi çalışmaları ve takvimi resmen başlamıştır."

Çelik, AK Parti MKYK'si açısından bu çalışmaların resmi başlangıcının, bugünkü toplantı ve teşkilatlara yetki devirleriyle gerçekleştiğini anlattı.

Gazze'de yaşanan insanlık dramını, hem uluslararası siyaset açısından hem uluslararası hukuk açısından hem de insani durum açısından bütün yönleriyle değerlendirdiklerini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 1995'te Srebrenitsa'da yaşanana benzer bir soykırımın yaşandığı, artık herkes tarafından ifade edilmektedir. İlk başta bu ifadeyi Sayın Cumhurbaşkanımız kullandığı zaman çok tekrar eden yoktu, çekingen davranıyorlardı. Ama bugün gelinen noktada görülmüştür ki bu yapılan şey, Netanyahu hükümetinin gerçekleştirdiği eylemler, doğrudan savaş suçu kapsamına giren, doğrudan soykırım kapsamına giren bir yaklaşımdır."

"Kadınları, çocukları hedef alarak bu katliam siyasetini yürütüyorlar"

AK Parti'li Çelik, İsrail'in 32 gündür Gazze Şeridi'ni yoğun bir bombardıman altında tuttuğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğrudan Hamas ile mücadele ettiklerini söylerken, doğrudan savaş suçu işleyerek kadınları, çocukları hedef alarak, bu katliam siyasetini yürütüyorlar. Maalesef öldürülen, kaybettiğimiz Filistinli kardeşlerimizin sayısı 10 bine yükselmiştir, bunların çoğu sivildir, masum insanlardır. ve yaklaşık 4 bini çocuk, 3 bini kadınlardan oluşmaktadır. Böyle bir acı, böyle bir trajediyi rakamlarla anmak zorunda kalmak da ayrı bir acı. Fakat ortaya konulan bu katliamın boyutlarını göstermesi bakımından kaybettiğimiz 10 bin kardeşimizin 7 bininin çocuklardan ve kadınlardan oluştuğunu, açık bir şekilde ifade etmek gerekir."

Çelik, binlerce sivilin hayatını kaybetmesi karşısında dünya, uluslararası toplum ve uluslararası kurumların sadece seyirci durumunda olduğunu vurgulayarak, "Peki, Netanyahu hükümetinin bu saldırganlığı fiziki açıdan hangi boyuta ulaşmıştır diye baktığımızda bu saldırılarda şimdiye kadar 55 cami, 3 üniversite, 3 kilise yıkılmıştır. Yine doğrudan sivillerin tedavi gördüğü 16 hastane, 32 sağlık ocağı, 27 ambulans ve 105 sağlık merkezi doğrudan İsrail ordusu tarafından hedef alınmıştır." diye konuştu.

İsrail ordusunun 220 okulu da hedef aldığını aktaran Çelik, "Saldırılarda 40 bin konut tamamen yıkıldı. 220 bin konut ise kullanılamaz hale geldi ve ağır zarar gördü. Tüm bunlar savaş suçu niteliğinde gelişmelerdir. Gazze halkına dönük Netanyahu hükümetinin ortaya koyduğu bu katliam siyaseti, bir soykırımdan başka bir şeyle ifade edilemez hale gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, bütün bu olanlar karşısında yaşadıklarını "dehşet" duygusuyla ifade ettiğine ve doğrudan insanların orada hapiste tutulup, bombaların hedefi olduğunu belirttiğine değinen Çelik, "Ama tüm bu ifadelere rağmen Birleşmiş Milletler hiçbir şekilde sürecin gidişatına müdahil değil. Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın verdiği tasarı, Amerika ve diğerleri tarafından. Amerika'nın verdiği tasarı, bir diğeri tarafından bloke edilerek, maalesef bu tablo ortaya çıkıyor." görüşünü paylaştı.

AK Parti Sözcüsü Çelik, 121 ülkenin İsrail'e ateşkes çağrısı yaptığını, Bosna ve Srebrenitsa'da yaşananların aynısının yaşandığı bir sürecin ortaya çıktığını belirterek, "Gelinen tablo, uluslararası sistemin artık iflas ettiği bir tablo haline gelmiştir." dedi.

İki devletli çözüm ortaya çıkmadan bu sürecin sona ermeyeceğinin açık bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Çelik, şunları dile getirdi:

"O sebeple birinci çerçevede ateşkesin gerçekleşmesi, ikinci çerçevede ise muhakkak suretle iki devletli çözümün ortaya çıkması gerekmektedir. Cumhurbaşkanımızın, İsrail ordusunun savaş suçlarını, uluslararası bu savaş suçlarından sorumlu tutulmasına dönük olarak her türlü girişime destek vereceğini ifade etmesi, bu bakımdan mümkün, önemlidir. Bütün uluslararası toplumu, Cumhurbaşkanımızın bu girişimine destek vermeye davet ediyoruz. İşlenen bu savaş suçları ve insan hakları ihlalleri karşısında sorumluların gereken cezayı alması için uluslararası toplum, gereken inisiyatifi göstermelidir."

Ömer Çelik, "Savaş suçu işliyorsunuz, katliam yapıyorsunuz" dediklerinde, "Siz Hamas'a destek veriyorsunuz" denildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Netanyahu'nun yaptığı şey, sadece katliam siyasetini örtbas etmekten ibarettir. ve Tevrat'tan alıntılar yaparak, kendi vahşetine dinleri ve dini duyguları alet etmeye çalışıyor. Birileri de çıkıp yine İncil'den alıntı yaparak aynı şeyi söylüyor. Kim ki yaptıkları bu insanlık dışı katliamları meşrulaştırmak için, buna destek bulmak için Tevrat'tan ve İncil'den referans getiriyorsa Tevrat'ı ve İncil'i takip edenlere de saygısızlık yapıyor. Tevrat'ı ve İncil'i de hedef alıyor demektir. O sebeple Tevrat'ın ve İncil'in takipçilerinin, Tevrat'ın ve İncil'in bu katliamlar için bir destek olarak kullanılmasına da en büyük itirazı yapması gerekmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, defalarca "Bunu din savaşına çevirmeyin" dediğini hatırlatan Çelik, "Fakat bu şekilde yaparak Netanyahu ve onun Amerika'daki bazı benzerleri meseleyi bir haç-hilal savaşına çevirmek gibisinden bütün dünyayı ateşe atacak bir sorumsuzlukla hareket etmektedir. Allah'tan dünyanın her tarafında onurlu halklar, 'Ellerinizde kan var' diyerek, seslerini yükseltmektedir. O sebeple dünyanın her tarafında bu sesi yükselten bütün insanlara, bütün milletlerden insanlara, sivil toplum örgütlerine şükranlarımızı sunuyoruz." diye konuştu.

Çelik, özellikle Gazze halkına sahip çıkan bütün sivil toplum örgütlerine de teşekkürlerini iletti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Ömer Çelik AK Parti Ömer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Betis Sevilla maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Real Betis Sevilla maçı şifresiz mi? Lyon Monaco maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Lyon Monaco maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı şifresiz mi? Trabzonspor Gaziantep FK maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Trabzonspor Gaziantep FK maçı şifresiz mi? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title