Haberler

Hdp Bingöl Milletvekili Özsoy Açıklaması

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Şişe Camda "uyduruk gerekçelerle işçilerin işten atıldığını" iddia etti.

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Şişe Camda "uyduruk gerekçelerle işçilerin işten atıldığını" iddia etti.

Özsoy, Şişe Camda işten çıkarılan bir grup işçiyle düzenlediği basın toplantısında, firmaya bağlı Anadolu Cam ve Paşabahçenin Eskişehir ve Mersin fabrikalarında çalışan toplam 36 işçinin işten çıkarıldığını belirtti.

İşçilerin "uyduruk gerekçelerle"  işten çıkarıldığını, gerekçe olarak kar elde edilemediğinin ve ekonomiyi rasyonel örgütleme zorunluluğunun gösterildiğini savunan Özsoy, "Oysa işçilerin işten çıkarıldığı hafta holdingin açıklamasında yılın 6 ayında 640 milyon lira kar elde edildiği ifade edildi. Verimlilik adı altında ciddi işçi hak ihlalleri söz konusu. Halen işçilerden birinin elinde kırık olduğu halde, doktor raporuna rağmen çalışıyor. Kolu sarılı şekilde işe gidiyor. Çünkü alınan rapor performansa yansıyor ve işten çıkarıyorlar. Kırık kolla cam bardak üretiyor. 130 işçinin daha çıkarılması da yeni bir dalga olarak geliyor. Ekonomik sıkıntı olduğunu söylüyorlar ama bütün faturayı işçilere kesiyorlar" görüşünü dile getirdi.

Özsoy, Şişe Camda 10 yıl çalışanın bin 500, 20 yıl çalışanın 2 bin 100 lira maaş aldığını, ancak basında farklı bilgilerin yansıtıldığını belirterek, "Esnek üretim denilen, istedikleri zaman istediklerini, özellikle de sendikalı olanları çıkarıp yerine taşeron işçi çalıştırıp ucuza sömürmek istiyorlar. Toplum da konuya hassasiyet göstermeli" dedi.

İşten çıkarılan işçiler adına konuşan Yaşar Akkul, "Çay içtiğiniz ince belli bardakları, arabanızın camını, evinizin penceresinin camını da biz yapıyoruz. Şişe Cama yıllarımızı, gençliğimizi, sağlığımızı, canımızı verdik. Arkadaşlarımızdan emekli olamadan ölen oldu. Cama canımızı katarken Şişe Camı büyüttük, dünya devi yaptık. Sayemizde çok ödüller aldılar, çok kar elde ettiler. Şimdi bizi işten çıkarıyorlar. Sebebi ekonomik kriz, daralma, performansmış; hepsi yalan... Sebep 20 yıllık olmamız, yerimize işe alacakları ucuz işçiler, kahrolası taşeron sistemi, sendikada muhalefet olmamız. 43 gündür direnişteyiz, fabrika önünde çadır kurduk. Çalmadık kapı bırakmadık, bize sahip çıkılmasını bekliyoruz. Yarından itibaren Mersin'de fabrika önünde açlık grevine başlıyoruz. Daha sonra İstanbul'da, hakkımızı aramayan Kristal İş Sendikasında devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Hişyar Özsoy Mersin Bingöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title