Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: Enflasyon artıyor, ekonomik gidişat kötüleşiyor

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, enflasyonun arttığını ve ekonomik gidişatın kötüleştiğini söyledi. Ayrıca, Kerkük'teki olayları takip ettiklerini ve Türkiye'deki sosyal risklerin arttığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "'Faiz düşünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri başladığında yüzde 19'du, bugün açıklanan verilere göre ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 59." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Toplantı devam ederken açıklamada bulunan Öztrak, Kerkük'teki olayları kaygıyla takip ettiklerini belirtti.

Türkmenlerin Irak ve Kerkük'ün asli unsurlarından biri olduğunun bir kere daha altını çizdiklerini ifade eden Öztrak, değişik etnik unsurların bir arada huzur içinde yaşadığı Kerkük'te olayların bir an önce sona ermesi için tarafları sükunete davet ettiklerini söyledi.

Öztrak, Avrupa şampiyonu olan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı Cumhuriyet'in 100. yılında kazandığı büyük zafer için kutladı.

CHP'nin resmen bundan tam bir asır önce 9 Eylül 1923'te kurulduğunu dile getiren Öztrak, CHP'nin 100. yılının bu hafta sonu büyük coşkuyla kutlanacağını kaydetti.

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Öztrak, geçen hafta 2023'ün ikinci üç ayına ilişkin milli gelir verilerinin açıklandığını, yıllık milli gelirin hükümetin taahhüdünün ancak yarısına ulaşabildiğini dile getirdi. Öztrak, kişi başına gelirde ise söz verilenin yarısına bile ulaşılamadığını öne sürdü.

Açıklanan büyümenin ülkenin potansiyelinin altında olduğunu, sanayi katma değerinin dört çeyrek üst üste gerilediğini iddia eden Öztrak, sanayisi küçülen bir ekonominin verimliliğini artıramayacağını, dışarıyla rekabet edemeyeceğini kaydetti.

"Ülkede sosyal riskler her geçen gün artıyor"

Hükümetin yeni ekonomi modeli uygulaması sonucunda korkunç bir hayat pahalılığı yaşandığını söyleyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Faiz düşünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri başladığında yüzde 19'du, bugün açıklanan verilere göre ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 59. Ne demişti Erdoğan? 'Herkes hesabını 2023'te yüzde 20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsın' sözlerine kanan yurttaşlarımız perişan oldu. 'Yeni ekonomi kadromuzun birinci önceliği enflasyon' sözleri de üç ayda yalan oldu. Dahası Merkez Bankası Başkanı'nın, yıl sonu için önce yüzde 58 dediği sonra yüzde 62'ye çıkardığı enflasyon beklentisi de o açıklamanın mürekkebi kurumadan hayal oldu."

Türkiye'nin dünyada gıda enflasyonunda en önlerde olduğunu, çiftçinin, besicinin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini savunan Öztrak, meyvenin, sebzenin, etin fiyatının ikiye katlandığını, üreticinin perişan olduğunu söyledi. Öztrak, maliyetler son hızla artarken, fiyatların geçen senenin bile altına düştüğünü kaydetti.

Bir çocuğun okula başlama maliyetinin 5 bin lirayı bulduğunu, Ankara'da okul servis ücretlerinin yüzde 70 arttığını dile getiren Öztrak, çocuklara sabah okula giderken bir kahvaltı ettirmenin bile küçük bir servete mal olduğunu söyledi.

Öztrak, Türkiye'de üniversite mezunu işsiz sayısının 1 milyon civarında olduğunu belirterek, "Seçim öncesinden bu yana geçen 4 ayda vatandaşların kredi ve kredi kartı borcu toplamı 351 milyar lira artışla 2 trilyon 324 milyar liraya ulaştı. Bu, olağanüstü bir seviye. Pahalılık artıyor, borçlar artıyor, Ama gelirler reel olarak azalıyor. Maaş hiçbir şeye yetmiyor. Vatandaş tam bir kabus yaşıyor. Ülkede sosyal riskler her geçen gün artıyor." ifadesini kullandı.

"Milleti bölen, ağır bir tabloyla karşı karşıyayız"

Hükümetin depremzedelere konut yapma konusunda sözlerini yerine getirmediğini öne süren Öztrak, "Anayasa açık, sizin bu evleri sadece yapmanız değil, vatandaşa parasız vermeniz gerekiyor. Yapamıyorsunuz, çıkıyorsunuz 'Muhalefet nerede?' diyorsunuz. Yapamayacaksanız, bir an evvel inin aşağı, biz gelip yapalım. Size nasıl yapılacağını gösterelim." şeklinde konuştu.

Yüz binlerce öğretmenin atanmadığını, özel okullarda insanlık dışı ücretlerle çalıştırıldığını savunan Öztrak, atanabilen öğretmenin yoksulluk sınırı altındaki maaşıyla ay sonunu getirmeye çalıştığını kaydetti.

Öztrak, "Ülkemiz yerel seçimlere adım adım ilerlerken yaşam tarzlarının siyasete malzeme edildiği, milleti bölen, ağır bir tabloyla karşı karşıyayız. Bunu hükümet bile isteye yapıyor. Hedefi var. Sarpa saran ekonomik gidişat, ekonomik soykırım zam, zulüm konuşulmasın istiyor." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Faik Öztrak Türkiye Kerkük Politika Spor Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title