Haberler

    Altı Portekizli çocuk ve genç tarafından açılan iklim davası Türkiye'yi de kapsıyor

    Güncelleme:

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görüşülecek olan iklim davası, altı Portekizli çocuk ve genç tarafından 32 ülke aleyhinde açılmıştır. Davalı ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır.

    Altı Portekizli çocuk ve genç tarafından 32 ülke aleyhinde açılan "İklim Davası"nın ilk duruşması Çarşamba günü yapılacak. Davalı ülkeler arasında Türkiye'de yer alıyor.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yarın, yaşları 11 ile 24 arasında değişen altı çocuk ve genç tarafından daha önce, iklim krizini tetikledikleri ve kendi kuşaklarının geleceğini tehlikeye attıkları gerekçesiyle, aralarında Türkiye'nin de olduğu 32 ülke aleyhine açtığı dava görüşülecek.

    AİHM'de görüşülecek dava, Avrupa'da medya ve çeşitli çevre örgütleri tarafından, "tarihi" ve "tüm zamanların en büyük iklim davası" gibi ifadelerle vurgulanıyor. Davacıların yaşı kadar, dava edilen ülke sayısının çokluğu da söz konusu davayı benzerlerinden ayırıyor. Davacı grubun sözcüsü, haklarında dava açılan ülkelerin, mahkeme salonunda 80'den fazla avukat tarafından savunulacağını, kendilerini ise sadece altı avukatın temsil edeceğini dile getirdi.

    Karar büyük olasılıkla 2024'te açıklanacak

    Portekizli davacıların, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra, Türkiye, Norveç, Rusya, İsviçre ve İngiltere'ye karşı AİHM tarafından haklı bulunması durumunda, Mahkeme söz konusu ülkeleri iklim koruma hedefleri ile ilgili daha katı hedefler belirlemeye ve bu hedefleri tutturmaya zorlayabilir. Ancak mahkeme sürecinin önümüzdeki yıla sarkması ve kararın 2024'te açıklanması bekleniyor.

    Portekizli altı çocuk ve genç başta 33 ülkeden davacı olmuş, bu ülkeler arasında yer alan Ukrayna'ya, Rusya'nın saldırması üzerine davacılar bu ülkeyi dava edilen ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı.

    dpa / ET,BK

    DW Türkçe'ye VPN ile nasıl ulaşabilirim?

    Kaynak: Deutsche Welle / Politika

    Türkiye Çocuk Hukuk Politika Haberler

    Bakmadan Geçme

    Ç.Rizespor Ankaragücü maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı şifresiz mi? Trabzonspor Gaziantep FK maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Trabzonspor Gaziantep FK maçı şifresiz mi? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title