Haberler

Akpm Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Raportörü Meclis'te

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, raportör Vries'i kabul etti Üstün: "Türkiye, son yıllarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tam bir şekilde uygulanması ve mahkeme kararlarının, Türkiye mahkemeleri ve kurumlarınca birebir uygulanması konusunda çalışmalar yürütüyor"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'nin son yıllarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) tam bir şekilde uygulanması ve mahkeme kararlarının, Türkiye mahkemeleri ve kurumlarınca birebir uygulanması konusunda çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Üstün, "AİHM kararlarının uygulanması" konusunda temaslarda bulunan AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu raportörü, Hollanda Milletvekili Klaas de Vries'i, Yeni Halkla İlişkiler Binası'ndaki makamında kabul etti.

Ayhan Sefer Üstün, heyetin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanabilirliği hususunda Türkiye'de incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son yıllarda AİHS'in tam bir şekilde uygulanması ve mahkeme kararlarının, Türkiye mahkemeleri ve kurumlarınca birebir uygulanması konusunda çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Üstün, bu konuda başta bireysel başvuru hakkı olmak üzere, bazı hakların Anayasa Mahkemesi bünyesinde oluşturulduğunu vurguladı.

Üstün, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, bizim adeta iç hukuk normumuz gibi. Bu norma tüm mahkemelerin ve kurumların uyma zorunluluğu var. Zaman zaman her ülkede yaşanabilecek bireysel aksaklıklar olabilir. Zaten bu tür görüşmeler, raporlamalar, bu aksaklıkların giderilmesi için önemli fırsatlar olarak görülmelidir. Bu nedenle biz bu görüşmeleri faydalı görüşmeler olarak görüyoruz" dedi.

"Eminim Türkiye bu listede olmak istemiyordur"

Vries de bütün ülkelerin insan hakları konusunda ortak bir anlayışa sahip olmaları halinde çok daha medeni ülkeler haline gelebileceğine işaret etti. Vries, şöyle konuştu:

"Biz aynı zamanda, ülkelerin daha sonra AİHM kararlarını nasıl uyguladıklarının takip edilmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Mahkeme kararlarını uygulamayan veya uygulaması yavaş seyreden ülkelerle ilgili liste var. Ben Türkiye'nin bu listenin üst sıralarında olduğunu görmekten oldukça şaşkınlık duydum. Eminim bunun sebepleri vardır tabiki. Ama eminim Türkiye bu listede olmak istemiyordur. Sadece Türkiye değil başka ülkeler de var; Rusya, Romanya, İngiltere gibi. Bu ülkelerde de bu konularda bazı sorunlar yaşanıyor. Ama bütün ülkeler olarak bizler bu sözleşmenin gereğini yerine getirmek ve mahkeme kararlarını uygulamak için elimizden geleni yapmalıyız. Aslında bu kararların uygulanmasından Hükümetler sorumludur ancak biz parlamentoların da hükümetleri bu kararları uygulamaya ve gereğini yapmaya teşvik etmek, bu konuda neler yaptıklarını kontrol etmek için rol oynayabileceklerini düşünüyoruz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ayhan Sefer Üstün Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title