Haberler

Petrol Yasası Tartışması

Mersin Baro Başkanı İsa Gök, Petrol Piyasası Kanunu'nda Yapılacak Olan Değişiklikle, Türkiye'nin Geleceğinin İpotek Altına Alınmış Olacağını İleri Sürerek, ABD'nin Tek Başına Dünyada Üretilen Ham Petrolün Yüzde 25'ini, Benzinin de Yüzde 47'sini Tükettiğini, Irak İşgalinin En Büyük Sebebinin de Petrol Olduğunu İddia Etti.

Mersin Baro Başkanı İsa Gök, Petrol Piyasası Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikle, Türkiye'nin geleceğinin ipotek altına alınmış olacağını ileri sürerek, ABD'nin tek başına dünyada üretilen ham petrolün yüzde 25'ini, benzinin de yüzde 47'sini tükettiğini, Irak işgalinin en büyük sebebinin de petrol olduğunu iddia etti.

Gök, Türk Petrolleri Anonim ortaklığıyla, TÜRPAŞ'ın dağıtım şirketi ve bayilik teşkilatı kurmaları engellenerek, petrol piyasasına yabancı ürünlerin hakim olması için çalışıldığını öne sürdü.

Baro Başkanı Gök, düzenlediği basın toplantısında, Petrol Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişikliğe Mersin Barosu olarak karşı çıktıklarını açıkladı. Petrol Piyasası Kanunu'nun, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinin, Türkiye için bir imkan doğurduğuna dikkat çeken Gök, yeni kanunun iadesi gereken yalnızca 4 maddesinin değil, 39 maddenin tümünün tarihin karanlığına gönderilmesi gerektiğini savundu.

"Eski kanunumuza göre, ülkemizde karada üretilen doğalgaz ve petrolün yüzde 65'inin, denizde üretilenin de yüzde 55'inin memleket ihtiyacı için yurt içinde satışının öngörüldüğü hüküm, tümüyle kaldırılmaktadır" diyen Gök, üretilen maddenin ihracına hiçbir sınır konulmadığını, oysa eski kanunda bu hükmün Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ülkemizde uygulanan ambargodan sonra Türk uçaklarının bile havalanamaması nedeniyle konulduğunu kaydetti. Tek başına günde 19 milyon varil petrol tüketen ABD'nin, petrol gereksiniminin yüzde 50'sini dışarıdan temin ederek, kendine yetebilecek düzeyde olan günlük 23 milyon varil olan ulusal rezervini stratejik rezerv olarak elinde tuttuğunu vurgulayan Gök, "Irak işgalinin sebebi de burada yatmaktadır. Çünkü ABD tek başına dünyada üretilen ham petrolün yüzde 25'ini, dünyada üretilen benzinin de yüzde 47'sini tüketmektedir" diye konuştu.

Eski kanuna göre yüzde 12.5 olan petrolden alınan devlet hissesinin yüzde 1'e kadar düşürüldüğüne vurgu yapan Gök, petrol ve doğalgaz kaynaklarının tümünün yabancı şirketlerin denetim ve kullanımına bırakıldığını söyledi.

Gök, Türkiye'de ulusal çıkar kaldırılarak, TPAO'nun adeta tasfiye sürecine sokulduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin enerji politikası, ABD ve AB kaynaklı büyük enerji holdinglerinin çıkarları doğrultusunda oluşturulmaktadır. TPAO ve TÜRPAŞ'ın dağıtım şirketi ve bayilik teşkilatı kurmaları engellenerek, rafinerilerimiz çökertilmeye, piyasaya yabancı ürünlerin hakim olması sağlanmaya çalışılmıştır. Halkımızı tüm ülkenin geleceğini geri dönülemez bir ipotek altına alacak olan bu yasaya karşı uyarıyor ve karşı çıkmaya çağırıyoruz".

Gök, Mersin Barosu olarak, yabancı kaynaklı petrol istasyonlarından da alışveriş yapmama kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

(ÖT-MT-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title