Haberler
BBC

Pentagon: Koalisyon Işid Kontrolündeki Bölgeyi Kurtardı Ama Işid'le Mücadele Sona Ermedi

ABD'nin Kuzey Suriye'deki askerlerini geri çekmeye hazırlandığı haberlerinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, "Koalisyon, IŞİD kontrolündeki bölgeyi kurtardı ama IŞİD'le mücadelemiz sona ermedi" açıklamasını yaptı.

İngiliz haber ajansı Reuters ve ABD'li Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı yetkililerin, ABD'nin Kuzey Suriye'deki askerlerini çekmeye hazırlandığını söylemesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump " Suriye'de IŞİD'i yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Twitter paylaşımından bir süre sonra bir açıklama yayınlayarak askerlerin Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu.

Sanders'ın yazılı açıklaması şöyle;

"Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu'da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. Şimdi ise ABD, bu bölgesel halifeliği yendi. Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon'un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık. ABD ve müttefikleri gerektiğinde ABD'nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazırdır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırlarımızı ihlal etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili de, Suriye'de bulunan tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içinde ülkeden çıkacağını duyurdu.

Yetkili "ABD askerleri de, IŞİD'e yönelik son operasyonun tamamlanmasıyla birlikte Suriye'den çekilmeye başlayacak. Sürecin "60 ile 100 gün arasında tamamlanması bekleniyor." dedi.

Aynı yetkili, çekilme kararının Trump ve Erdoğan arasında Cuma günü yapılan telefon görüşmesinden sonra alındığını belirtti ve "Devamında gelen her şey, o konuşmada varılan anlaşmayı uygulamak üzere yapılıyor." diye konuştu. Pentagon: IŞİD'le mücadelemiz sona ermedi ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dana W. White'ın imzasını taşıyan açıklamada "Koalisyon güçleri IŞİD'in elindeki bölgeyi kurtardı ama IŞİD'e karşı mücadele sona ermedi. Suriye'deki ABD askerinin eve dönüş sürecini başlattık ve operasyonun bir sonraki aşamasına geçiyoruz. Birliklerimizin ve operasyonun güvenliği açısından daha fazla detay vermiyoruz. Ortaklarımızla ve müttefiklerimizle IŞİD'i bulunduğu yerlerde yenilgiye uğratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz" dendi. İsrail: ABD bölgede başka yollardan etkisini sürdüreceğini belirtti İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz iki gün boyunca ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile ABD güçlerinin Suriye'den çekilmesi konusunu görüştüklerini belirtti.

Netanyahu "Bölgede diğer yollardan etkilerini sürdüreceklerini açıkça belirttiler. Takvimi, nasıl yapılacağını ve bizim için olası etkilerini inceleyeceğiz. Her durumda İsrail'in güvenliğini güvence altına alacağız" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesinin siyasi çözüm için olanak yaratacağı yorumunu yaptı.

İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Tobias Elwood ise, ABD Başkanı Trump'ın tweetine yanıt verdiği mesajında "Kesinlikle katılmıyorum. Başka tür aşırılık formlarına dönüştü ve tehdit hala canlı" dedi.

Çekilme haberleri ilk olarak ABD basınına sızdırıldı

Reuters'ın öğlen saatlerinde geçtiği haberde, "Kuzeydoğu Suriye'de bulunan tüm ABD'li askeri birliklerin çekilmesi değerlendiriliyor" ifadesi yer aldı.

CNN de, Pentagon'daki bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "tamamen çekilme" planının üzerinde çalışılmaya başladığını, kararın ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını söyledi.

Wall Street Journal'a göre ise çekilme çok kısa zaman içerisinde başlayacak ve bu konuda sahada işbirliği yapılan gruplara bilgi verildi.

ABD, kuzeydoğu Suriye'de omurgasını Kürt silahlı gücü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile IŞİD'e karşı işbirliği yapıyor. 2014'ten bu yana destek verdikleri YPG, IŞİD'le mücadelede ABD'nin sahadaki gücü konumunda ve ülkenin neredeyse 4'te birini kontrol ediyor.

4 yıl boyunca bölgedeki silahlı güçlere eğitim ve destek vermek amacıyla ABD askerleri bölgeye konuşlandırılmıştı. Toplam ABD askeri sayısının 2 bini geçtiği tahmin ediliyor.

Ankara, YPG'yi 'terör örgütü PKK'nın bir uzantısı' olarak niteliyor. ABD'nin YPG'ye verdiği destek uzun süredir Washington - Ankara ilişkilerindeki gerilim noktalarından birisi.

Türkiye, Ocak 2018'de Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde YPG'ye yönelik bir operasyon düzenlemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son birkaç haftadır Fırat Nehri'nin doğusuna da bir sınır ötesi operasyon yapılacağının sinyallerini veriyor.

12 Aralık'ta olası bir operasyonla ilgili ilk kez konuşan Erdoğan, "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içerisinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır" demişti.

ABD'den daha önce Suriye'den askerleri çekmek konusunda farklı açıklamalar gelmişti.

Mart 2018'de ABD Başkanı Donald Trump, askerlerin Suriye'den çekileceğini açıklamış, "Orada bulunmamızın tek nedeni IŞİD'di. Başka bir nedeni yoktu. Bu hedefe büyük ölçüde ulaştık." demişti.

Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü böyle bir plandan haberdar olmadığını söylemiş, Pentagon yetkilileri yaptıkları farklı açıklamalarla henüz Suriye'den çekilmenin söz konusu olmadığını belirtmişti.

Trump daha sonra, Suriye'den çekilmeden önce "kalıcı bir iz bırakmak istediklerini" açıklamıştı.

Pentagon, Türkiye'den gelen olası operasyon açıklamalarının ardından Suriye-Türkiye sınırındaki YPG kontrolünde olan böglelere asker takviyesi yapıyor ve gözlem noktaları kuruyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Suriye Dünya Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title