Haberler

Öz İplik -İş Sendikası Genel Başkan Vekili İnanç: "Danıştay'ın Kararı Sosyal Barışa İndirilmiş En Ağır Darbedir"

Öz İplik -İş Sendikası Genel Başkan Vekili Murat İnanç, Danıştay'ın YÖK'ün Üniversiteye Girişte Katsayı Farkını Kaldıran Kararın Yürütmesini Durdurmasına İlişkin, "Danıştay'ın 8. Dairesi'nin Bu Kararı Toplumsal Gelişmemize, Sosyal Barışa ve Sanayimize İndirilmiş En Ağır Darbedir" Dedi.

Öz İplik-İş Genel Başkan V. İnanç, Danıştay'ın YÖK'ün Üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına ilişkin, "Danıştay'ın 8. Dairesi'nin bu kararı toplumsal gelişmemize, sosyal barışa ve sanayimize indirilmiş en ağır darbedir" dedi.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkan V. Murat İnanç, Danıştay'ın YÖK'ün Üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına ilişkin bir açıklama yaptı. İnanç açıklamasında, "Danıştay'ın 8. Dairesi'nin bu kararı toplumsal gelişmemize, sosyal barışa ve sanayimize indirilmiş en ağır darbedir. Bu karar bir önceki kararına göre Danıştay'ın yetki alanının dışına çıkması ve kendi kendisini inkardır. Bu karar hukukun ve hukuk kurumlarının siyasallaştığı yönündeki toplumsal kanıyı pekiştirmek gibi sonuçları ağır ve yıpratıcı bir karardır. Bu karar, meslek liselerinde eğitim gören milyonlarca öğrencinin geleceğini, umudunu ve ülkesine güvenini sarsacak ve ülkemizin vasıflı işgücü ihtiyacını karşılayan meslek liselerini yok edecektir" dedi.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurduğunu derin bir üzüntü ve kaygıyla öğrendiklerini belirten İnanç, şunları ifade etti:

"Çünkü; Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararı, 'Elimizde bir tek yargı silah kaldı diyen emekli bir hukukçunun yol göstermesi, siyasi tutumları ile kendi içinde bile çekişmeler yaşanan İstanbul Barosu'nun Başkanlığı'nın harekete geçerek kararın iptali için Danıştay'a dava açmasıyla daha baştan oluşan güvensizlik ve kaygı atmosferinin ardından verilmiştir. Dava açıldığında, her şeye rağmen hukukun, sağduyu ve adaleti esas alan bir karar vereceği, bekleniyordu. Ne yazık ki, bu beklenti boşa çıktı. Halbuki 2005 yılında meslek lisesi öğrencisi İlknur Öztürk ve 2008 yılında Avukat İbrahim Serdaroğlu'nun katsayı uygulamasının kaldırılması için açtığı davada Danıştay bu konunun YÖK'ün yetkisi dahilinde olduğunu karara bağlamıştı. Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararı, Danıştay'ın kendi kendisini inkar eden, hukuka güveni zedeleyen, hukukun siyasallaştığı iddialarını güçlendiren yanıyla vahim bir sonuç ortaya çıkarmıştır."

İnanç, "Adalet heykelinin gözlerinin bağlı olmasının anlamı, toplumsal talepleri, ihtiyaçları, eşitsizlikleri ve toplumsal gelişmeleri görmemek, görmezden gelmek değil her türlü etkiden uzak, bağımsız ve tarafsız bir şekilde hüküm vererek adaleti gerçekleştirmektir" açıklamasında da bulundu.

"Ne yazık ki, bu karar, Lise öğrencileri ile meslek lisesi öğrencileri arasında ayrımcılığa eşitsizliğe hatta bölünmeye yol açmakta, ikinci sınıf bir öğrenci kategorisi ve anlayışını meşrulaştırmakta" olduğunu belirten İnanç, şunları kaydetti:

"28 Şubat döneminin atmosferini bugüne taşımakta, hukukun siyasallaştığı yönündeki kanaatlere haklılık kazandıracak bir nitelik taşımaktadır. Türkiye'nin sanayileşmesinin en önemli unsuru olan ara elamanları yetiştiren bu okulların önünün kesilmesi kalkınma hamlemizi baltalamak, işsizliği ve mesleksizliği arttırmaktır. Daha çok dar gelirli ailelerin çocuklarının devam ettiği bu okullardaki katsayı adaletsizliğini hukukileştirmek milyonlarca öğrenci ile yakınlarının devlete ve topluma karşı aidiyet bağlarını zayıflatacak, sosyal barışı zedeleyecek, toplumsal dokuyu zayıflatacaktır. Bütün bu her biri diğerinden daha vahim sonuçlara hiç kimse seyirci kalamaz. YÖK'ün, Danıştay 8. Dairesi'nin kararına itiraz etmesi son derece yerindedir. Bu itirazın asıl önemli tarafı, hukukun kendi yanlışını düzeltmesi için bir fırsat ve imkan yaratmasıdır. Öz İplik-İş Sendikası olarak, biz bu kararın yine hukukla düzeltileceğini umuyor, bununla birlikte meslek lisesi öğrencilerine karşı yapılan bu haksızlığın önlenmesi için başta işçi ve memur sendikaları olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye davet ediyoruz." (ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor Fenerbahçe maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Konyaspor FB maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bugün Hıdrellez mi? 5-6 Mayıs Hıdırellez bugün mü yarın mı? Hıdırellez ne demek, dinimizde var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 6 Mayıs bugünkü kabine toplantısında ÖĞRETMEN ATAMASI ile ilgili gelişme var mı? Hıdırellez Kuran'da geçiyor mu? Hıdırellez dinde var mı? Hıdırellez batıl inanç mı? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Konyaspor Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Konya FB ilk 11'inde kimler var? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Hıdırellez gül ağacına dilek nasıl yapılır, saat kaçta gömülür, gül ağacı şart mı? Hıdırellez nedir? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dileği ne zaman yapılır? En güzel Hıdırellez mesajları! Resimli, anlamlı Hıdırellez mesajları 2024! Konyaspor Fenerbahçe maçı CANLI izle! 6 Mayıs Konyaspor FB maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 6-7 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kızıl Goncalar Ayza kim? Kızıl Goncalar Ayza karakteri gerçekte kim, Melisa Doğu kimdir? Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title