Haberler

Otomotivde Hızlı Artış

Ekonominin Lokomotifi Konumundaki Otomotiv Sektörünün İhracatı, Yılın İlk Yarısında Yüzde 42,4 Oranında Artarak 13 Milyar 623 Milyon Dolara Ulaştı.

Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılın ilk yarısında yüzde 42,4 oranında artarak 13 milyar 623 milyon dolara ulaştı.

İhracat, bu rakamla 2005 yılının tamamında gerçekleştirilen 12 milyar 794 milyon dolarlık ihracatı açık ara geride bıraktı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden alınan bilgiye göre, ihracat kalemleri arasında 4 milyar 513 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı. Bunu otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. En fazla ihracat artışı çekicilerde yaşanırken, bunu eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar takip etti.

Ocak-Haziran döneminde, yüzde 42,4 oranında artarak 13 milyar 623 milyon doları bulan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 9 milyar 565 milyon dolarda kalmıştı.

Haziran ayı ihracatı ise yüzde 26'lık artışla 2 milyar 253 milyon dolara ulaştı. İhracat, geçen yılın aynı ayında 1 milyar 781 milyon dolarda kalmıştı.

164 ÜLKEYE İHRACAT

Sektör, yılın ilk yarısında 12 serbest bölgenin yanı sıra 164 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi.

Yoğun olarak Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta, Almanya 1 milyar 917 milyon 390 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi Fransa, İtalya, İngiltere ve Rusya Federasyonu izledi.

Sektör, bu dönemde Seyşel Adaları, Tataristan, Dubai, Namibya, Laos, Ruanda, Myanmar (Burma), Kıbrıs, Hollanda Antilleri, Buhutan ve Trinidad ve Tobago'ya ilk kez ihracat yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title