Haberler

    Mercedes'in Nazar Boncuğu C 180 K

    Mercedes Benz Türk Aş Hafif Ticari Araçlar Satış ve Pazarlama Müdürü Tufan Akdeniz, Yeni Modelleri C180 K'nın 40 Yıldır Bekledikleri Ürün Olduğunu Belirterek, 'O Nedenle Nazar Boncuğumuz' Dedi.

    Tufan Akdeniz AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe pazarın küresel kriz nedeniyle 2008 yılının son üç ayından itibaren daralmaya başladığını anımsattı. Geçen yılın da bir önceki yıla benzediğini ve daha da zayıflayacağını öngördüklerini belirten Akdeniz, 2009 yılında binek otomobil pazarının büyüdüğünü ve ÖTV indiriminin bunda olumlu katkısının olduğunu kaydetti. ÖTV indiriminin küçük araçlarda satışları olumlu etkilediğini ancak kamyon ve otobüs gibi büyük araçlarda etkisinin görülmediğini anlatan Akdeniz, şunları söyledi:

    'Küçük grup araçların satışları arttı ancak daha büyük grup, işin daha ticari olan kısmı bundan çok az etkilenmiş oldu. 2009 yılı çok koşturmalı bir yıl oldu. Toplamda geçen yılı, bir önceki yıla göre bin araba farkla geçtik. ÖTV'nin etkisiyle küçüklerin bulunduğu sınıflarda satışlar çok artmış oldu ama bizim bulunduğumuz büyük sınıf aslında küçüldü. Kamyon, otobüs pazarı gibi ağır araçlarda ÖTV indiriminin etkisi çok sınırlı oldu. Ağır ticari araçlarda satışların kötü. Yılda 10 bin kamyon satan markasıyız. Türkiye'nin en çok kamyon satan markasıyız ve rakiplerimizle 6-7 yıldır uzak ara lideriz ancak geçen yıl 5 bini zor geçebildik. Pazar da yarı yarıya inmiş durumda. Otobüste de durum aynı. Otobüste 400'ler seviyesinde satışımız oldu ama otobüs satışında pazar lideriyiz.'

    Ekonomik krizin etkisiyle geçen yıl ticari araçlarda, gruplarına göre, 10'dan bire, dörtten bire ve dokuzdan ikiye inen araç satışları olduğunu ifade eden Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    'Satışlar düz gitmiyor. Mart ayından 15 Haziran ayına kadar bir indirim grubu oldu. 15 Hazirandan 30 Eylüle kadar ondan bire inen satışlar, direkt geriye çıktı. ÖTV indiriminden üç ay faydalanmış olduk. Ama 9'dan ikiye inenlerde satışımız 4'e çıktı. ÖTV komple bir konu. Müşteri bile çok hesap yapamadı. ÖTV'nin indirilmesi pazarda bir talep yarattı. Talep olduğu zaman, müşteriler de hesabına çok fazla bakmıyor. Eylül ayı ile birlikte çok büyük bir pazar yaşamıştık. ÖTV indirimi olmayan araçlarımız da satıldı. Hem de planladığımızdan çok satış oldu. Rakiplerimizde de satışlar oldu. Sonuçta ÖTV indirimi büyük bir talep yaratıyor. Pozitif etkisi var.'

    'BiNEK OTOMOBiL PAZARı BÜYÜDÜ'

    Tufan Akdeniz, geçen yıl binek otomobil pazarının büyüdüğünü, ÖTV indiriminin buna çok büyük katkısı olduğunu kaydetti. ÖTV indiriminin binek otomobillerde büyük talep patlaması yarattığını vurgulayan Akdeniz, binek otomobilde en büyük satışın ise en küçük arabalarda olduğunu bildirdi.

    Geçen yıl binek otomobilde Türkiye pazarında iki kat büyüdüklerine işaret eden Tufan Akdeniz, şu bilgileri verdi:

    '10 bin adedi zorluyorduk. Son anda 300-400 eksiğimiz kaldı. Mercedes Benz 43 yıldır Türkiye'de. Mercedes Benz'in Türkiye'de böyle bir satışı olmamıştı. Bu satışımızı da yeni ürünümüz 'C180 K' modeline bağlıyoruz. Bu model çok iyi ve uygun fiyatı olan ürünümüz. Tarihi bir başarı elde ettik. 2010 yılına hazırlanıyoruz. Rakiplerimiz bizi bu kadar boş bırakmayacak. Aracı, 30-40 bin avro fiyatlarla pazara sunduk ve çok büyük talep gördü. Satılan toplam 9 bin 600 otomobilin yarısından fazlası 'C180 K' dır.'

    Mercedes olarak Avrupa pazarında en fazla pazar payını Türkiye'de artırdıklarına dikkati çeken Tufan Akdeniz, 'C180 K, 40 yıldır beklediğimiz ürünümüz. O nedenle nazar boncuğumuz. Bizim araçlarımızın motor hacimleri büyük. Büyük olduğu içinde hep yüksek vergi diliminden pazara sunabiliyoruz. ilk kez küçük motor hacimli aracımız olabildi. En düşük vergi diliminden sunabildik. Bu araca pazarda büyük talep var. Bu seviyelerde Mercedes almayı özleyen grup var. ÖTV indirimi olunca da bir önceki yıla göre iki katı fazla araç sattık' dedi.

    Sürekli araştırdıklarını, yeni ürün talepleri olduğunu ifade eden Akdeniz, Mercedes'in Türkiye'deki otobüs fabrikası'nda yeni yatırımlar yapılacağını ve bunların temelinde üretim kapasitesi ve fabrika düzeni ile fabrika yenilemenin olduğunu bildirdi.

    AA

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Haberler

    Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

    Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

    Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

    Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

    Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

    Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

    Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

    Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title