Haberler

DHA YURT BÜLTENİ - 6

Güncelleme:

Oruç Reis, Antalya Limanı'ndan ayrıldıORUÇ Reis sismik araştırma gemisi, bakım ve ikmal için geldiği Antalya Limanı'ndan ayrılarak Antalya açıklarına demirledi.

Oruç Reis, Antalya Limanı'ndan ayrıldı

ORUÇ Reis sismik araştırma gemisi, bakım ve ikmal için geldiği Antalya Limanı'ndan ayrılarak Antalya açıklarına demirledi.

Doğu Akdeniz'de sismik arama faaliyeti gerçekleştiren Oruç Reis gemisi, geçtiğimiz günlerde ikmal ve bakım için Antalya Limanı'na demirledi. Dün Türkiye'nin 29 Eylül'de Akdeniz açıklarında yapılacak tatbikat için Navtex ilan etmesinin ardından Oruç Reis de gece saatlerinde limandan ayrılarak, Antalya açıklarına demirledi. Göreve başladığı 10 Ağustos'tan bu yana Akdeniz'de 3 bin 500 kilometrelik alanda sismik tarama yapan Oruç Reis'in faaliyetine devam etmek için görev beklediği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Oruç Reis'ten görüntüler

DHA Muhabiri Alparslan Çınar'ın anonsu

Oruç Reis çevresindeki gemilerden görüntüler

Haber: Semih ERSÖZLER- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

======================

Dipsiz Göl, eski haline döndü

GÜMÜŞHANE'nin Taşköprü Yaylası'nda define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile valiliğin yürüttüğü eylem planı kapsamındaki çalışmalarla yeniden eski haline döndü. Su seviyesi yükselen gölün çevresindeki canlı yaşamın da canlandığı Dipsiz Göl, böylece yeniden eski haline dönmüş oldu.

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de, 'define' söylentisi üzerine 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi. Bölgede, geçen yıl 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarma ekipleri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndü.

EYLEM PLANI HAZIRLANDI

Kazı sonrası toprak doldurularak kapatılan Dipsiz Göl'ün eski haline döndürülmesi için çalışma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve valilik tarafından hazırlanan 4 maddelik eylem planı kapsamında göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı. Çalışmalar, Gümüşhane Valiliği'nin koordinesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce akademisyen ve jeologların nezaretinde yürütüldü. Göl çevresinin flora ve endemik türlerinin korunmasına yönelik de çalışma gerçekleştirildi.

ESKİ HALİNİ ALDI

Göle yakındaki doğal kaynaktan su verildi. 1 ay boyunca su verilen göl doldu, su tutmaya başladı. Gölün çevresi çocukların düşmemesi ve hayvanların girmemesi için çitle çevrildi, etrafı ise taşla çevrildi. Yaz ayı ile birlikte göl kıyısındaki bitki örtüsü de yeşerdi. Dipsiz Göl böylece yeniden eski haline dönmüş oldu.

'DEVLETTEN ALLAH RAZI OLSUN'

Yayla sakini Süleyman Dervişoğlu, gölün eski haline dönmesinde katkı sunan devlet yetkilileri ve emeği geçenlere teşekkür ederek, "Göl yaklaşık iki aydır su takviyesi akmıyor. Hiçbir azalma olmuyor gölde, eski halinden çok daha güzel bir vaziyet almış durumda. Özellikle yanındaki çimenle çalışması çok güzel olmuş. Allah razı olsun devletimizin yetkililerinden, burada gerçekten büyük bir çalışma yaptılar. Ben yöre sakiniyim zaten, diğer komşularımızda bu halini çok beğendiler. Özellikle de çevresinin sarılıp, yapılması çok iyi oldu. Böyle önlem alınmasından yaylada yaşayanlar çok memnun. Burada yaşayan herkes dua ediyor. Burayı bu duruma getiren, valimizden, devlet büyüklerimizden Allah razı olsun. Çok güzel oldu. Son haliyle görmeye birçok insan geliyor. İstanbul'dan gelenler oluyor, üniversitelerden gelenler oluyor. Türkiye'nin gündeminde artık burası, ziyaretçiler sürekli geliyor. Gelenler çok daha güzel olduğunu söylüyor" dedi.

'ÇOK GÜZEL OLDU'

Dipsiz Gölü ziyarete gelen Hasan Kalan da, "Önceden de buraya geliyordum, bu korumalar yoktu, şimdi bunları yapmışlar çok güzel olmuş. Öncesinde buraya insan düşse kurtulamazdı. Şu teller yoktu, yapılması çok güzel oldu. Ümit ediyorum ki çok daha güzel olacak" diye konuştu.

'ÇEVRE DÜZENLEMESİ DE ÇOK GÜZEL OLMUŞ'

Dipsiz Göle ilk kez ziyaret eden Davut Samet Tombul ise, "İlk defa geliyorum, çok güzel bir doğası ve suyu olduğunu duymuştum. Şu an yağmurdan dolayı suyun renginde bir çamurlanma olmuş, umarım bir daha ki sefer geldiğimde mavi şekliyle karşılaşırım, bol bol fotoğraf çekerim. Çevre düzenlemesi de çok güzel olmuş, özellikle etrafının sarılmasıyla daha korunaklı bir yer olmuş" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Drone ile dipsiz göl görüntüleri

-Yayladan görüntüler

-Dipsiz gölden görüntüler

-Ropörtajlar

-Göl kenarında selfi çekilen vatandaş görüntüsü

-Genel detaylar

HABER: SELÇUK BAŞAR KAMERA: NURULLAH CABRİ/GÜMÜŞHANE-DHA

======================

Külçe altından bileklik yaptı

KAHRAMANMARAŞ'ta kuyumcu Mehmet Han Sular, bir müşterisinin talebi üzerine 24 ayar külçe altından bileklik yaptı. Sular, 'Külçe bileklik' ismini verdiği 53 gram ağırlığındaki 24 bin 200 liralık bilekliğin Türkiye'de bir ilk olduğunu, rafineriden çıkan külçe altının silindirde inceltilerek yapıldığından işçilik olmadığını da ifade etti.

Bir şirkette yönetici olarak çalışan Adem Çiriş, elindeki parasını yatırım yaparak değerlendirmeyi düşünürken, eşi Sultan Çiriş de parayla kendisine altın takı almasını istedi. Altın takı da alırken üzerine eklenen işçilik ücretinden dolayı ihtiyaç halinde satması durumunda zarar edeceğini düşünen Çiriş, eşinin isteğine sıcak bakmadı ancak onu da kırmamak adına alternatif bir çözüm için kuyumcunun yolunu tuttu.

KÜLÇE ALTINI SİLİNDİRLE İNCELTTİLER

Adem Çiriş'i dinleyen Mehmet Han Sular, saf altından külçe bileklik yapabileceklerini söyledi. Çiriş'in öneriyi kabul etmesi üzerine 24 ayar saf altın silindir yardımıyla inceltilerek bileklik haline getirildi. Adem Çiriş, 53 gram gelen saf altın bilekliğe 24 bin 200 lira ödedi.

'İŞÇİLİK MALİYETİ SIFIR'

Kahramanmaraş'ın altın takımı üretiminde İstanbul'dan sonra ikinci olduğunu belirten Mehmet Han Sular, kentte altınla her çeşit takının yapılabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle Kahramanmaraş'ın bir altın cenneti olduğunu ifade eden Sular, yaptıkları külçe bilekliğin hem takı hem de alternatif bir yatırım aracı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Müşterimizden talep geldi. Hanımefendi altın takmak, beyefendi de yatırım yapmak istiyordu. Bu konuda düşünmeye başladık ve Ar-Ge ekibimizin çalışması sonucu yeni bir ürün ortaya çıktı. 1 kilogramlık külçe altını, rafineriden çıktığı gibi bozmadan bir bölümün silindir yardımıyla külçe bileklik yaptık. Hanımefendi ve beyefendinin hoşuna gitti, her iki taraf da memnun oldu. 53 gram geliyor, 24 bin 200 lira. Türkiye'de ilk defa biz yaptık ve patentini aldık. Bu bilekliğin diğerlerin en önemli farkı işçiliğinin olmaması tamamen yatırım amacıyla kullanılabilir. Cumhuriyet altının emsali, muadili diyebiliriz. Yatırım için kullanabileceğimiz plaka şeklinde almış olduğumuz külçelerin muadili diyebiliriz. Yani iyi bir alternatif yatırım."

'HEM YATIRIM YAPTIM, HEM EŞİM MUTLU OLDU'

Adem Çiriş ise saf altından bir takı olacağını hiç tahmin etmediğini ancak külçe bilekliği hem eşinin hem de kendisinin çok beğendiğini belirtti. Hem kendi hem de eşinin istediğinin olmasından dolayı Mehmet Han Sular'a teşekkür eden Çiriş, "Elimde bir miktar para bulunmaktaydı ve bunu altına yatırmayı düşündüm. Kuyumcuya gidip 'Ben yatırım yapmak istiyorum, eşim takı takmak istiyor' dediğimde külçe altından sıfır işçilikle bilekli yapabileceğimi söyledi. Rica ettik yaptılar ve sıfır işçilikle bozdurduğumuz da hiçbir zarar etmeyeceğimiz şekilde çok da güzel bir sonuç çıktı ortaya. Şimdi ben hem yatırımımı yapmış olacağım hem de eşim takıyı takarak mutlu olmuş olacak. Bu şekilde bir çalışma yaptık ve sonuçtan da memnun kaldık. Üzerine eşimin, çocuklarımızın isimlerini yazacağız" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Külçe altın

Külçe altın ile inceltilmiş plaka ve bileklik

Bileklikten detaylar

Mehmet Han Sular'ın bilekliği tartması

Terazideki bileklikten detay

Sular ile röp.

Adem Çiriş ve Mehmet Han Sular yan yana

Çiriş'in bilekliği göstermesi

Çiriş ile röp.

Külçe altın ve bileklik bilikte

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

======================

Yangında yaralanan Minnoş tedavi edildi

ADANA'nın Kozan ilçesinde geçen ay meydana gelen orman yangınında vücudunun çeşitli bölgeleri yanan Minnoş isimli köpek, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tedavi edilmesinin ardından sahibine ve yaşadığı coğrafyaya kavuştu.

İlçede 23 Ağustos'ta meydana gelen ve ancak 3 gün sonra söndürülebilen yangında 800 ev tahliye edildi, 200 dekar alan zarar gördü. Pek çok yabani ve evcil hayvanın da telef olduğu yangının ardından Adana Büyükşehir Belediyesi görevlilerinin bölgede yardım ve destek çalışmaları yapması sırasında Çamlarca Mahallesi'nde vücudunun çeşitli bölgelerinde üçüncü ve dördüncü derecede yanık bulunan 3 yaşındaki bir erkek köpeğe rastlandı. Hüseyin Polat'a ait olduğu öğrenilen, yaraları nedeniyle acı çeken ve körlük tehlikesiyle karşı karşıya kalan Minnoş isimli köpek, Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon ekipleri tarafından 28 Ağustos'ta alınarak kent merkezindeki Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.

SAHİBİNE KAVUŞUNCA ÇOK MUTLU OLDU

Yaşamsal sorunlar yaratan yaraları veteriner hekimler tarafından iyileştirilen Minnoş, 1 aylık tedavi sonucu sağlığına kavuştu. Yapılan kontrollerin ardından tekrar alındığı bölgeye götürülen Minnoş, sahibi Hüseyin Polat'a teslim edildi. Sahibini görünce sevgi gösterileri yapan Minnoş, yüzleri güldürdü. Minnoş'a sağlıklı bir şekilde yeniden kavuşan Hüseyin Polat, bölgede büyük bir felaket yaşadıklarını vurgulayarak, "Minnoş o yangında çok kötü yaralandı. Vücudundaki yanıkları nedeniyle acı çekiyordu. Büyükşehir Belediyesi ekipleri Minnoş'u alarak bir ayı aşkın süre tedavisini yaptı ve bize yeniden getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin tüm çalışanlarına çok teşekkür ediyorumö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Oruç Reis Akdeniz Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title