Haberler

Ortalık Komitesi Toplantısına Kıbrıs Damgasını Vurdu

Brüksel'de Yapılan Türkiye-ab Ortaklık Komitesi Toplantısında Rum Yönetiminin Petrol Arama Girişimleri ve "Eurocontrol Krizi" Damgasını Vurdu. Rum Yönetiminin Petrol Arama Hakkını Savunan AB Tarafı, Hava Trafik Akışı ve Güvenliği Konusunda Türkiye'nin Rum Yönetimi ile İşbirliği Yapmasını İstedi.

Türkiye-AB Ortaklık Komitesi toplantısına Rum Yönetiminin petrol arama girişimleri ve "Eurocontrol krizi" damgasını vurdu. Rum Yönetiminin petrol arama hakkını savunan AB tarafı, hava trafik akışı ve güvenliği konusunda Türkiye'nin Rum Yönetimi ile işbirliği yapmasını istedi.

ABHaber'e göre, Perşembe günü Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Ortaklık Komitesi toplantısına Avrupa Sivil Havacılık Örgütü Eurocontrol'un Rum Kesimi'ndeki faaliyetleri, gündeme geldi. Toplantıda AB tarafı, hava trafik akışı ve güvenliği konusunda Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile işbirliği yapmasını talep etti.

Türk tarafı ise Ankara'nın adada tanıdığı tek havaalanının Ercan olduğunu belirterek, bu konu hakkında Türkiye'nin tutumunun net olduğunu kaydetti.

MISIR VE LÜBNAN İLE ANLAŞMALAR MEVZUATA UYGUN

Akdeniz'de yaşanan petrol krizi çerçevesince Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin uluslararası antlaşmaları imzalamak için tamamen hükümran olduğunu ve bu hakkın sorgulanamayacağını savunan AB tarafı da, Güney Kıbrıs ve Mısır ile Lübnan arasında yapılan anlaşmaların AB mevzuatına uygun olduğunu öne sürdü.

Türk tarafı ise, bu iddialar karşısında Güney Kıbrıslıların, adanın tamamını temsil etmediğini belirterek, Güney Kıbrıs'ın Mısır ve Lübnan ile yaptığı antlaşmaların Ankara için geçerli olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımadığına dikkat çeken Türk tarafı, Güney Kıbrıs'ın adanın tamamını temsilen antlaşmalar yapma hakkı olmadığının altını çizdiler.

EK PROTOKOL SORUNU

Görüşmeler sırasında AB heyeti, Kıbrıslı Rumların uluslararası kuruluşlara üye olmasına Türkiye'nin destek vermesi gerektiğini dile getirdi. AB tarafı ayrıca, Türkiye'nin Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nü Güney Kıbrıs'ı da kapsayacak şekilde genişletmesi gerektiğini savundu.

Türk heyeti de, "Biz bu konuda üzerimize düşenleri yaptık. Kıbrıslı Türkler Annan Planı'na 'evet' demesine karşın halen izolasyon altında yaşıyorlar. AB'nin Kıbrıslı Türklere verdiği söz ise yerine getirilmedi" görüşünü savundu.

ORTAKLIK KONSEYİ TOPLANTISI BELİRSİZ

Türkiye ile AB arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin haziran ayındaki toplantısının yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. AB'li bir yetkili de, haziran ayında yapılması beklenen Ortaklık Konseyi toplantısının yapılıp yapılmayacağı konusunda bir belirsizlik olduğunu doğruladı.

AB yetkilisi, Türkiye'de seçimler sırasında Kıbrıslı Rumların baskısı sonucu Ortaklık Konseyi toplantısında AB'nin Türkiye'nin karşısına Rum tezlerini gündeme getiren bir ortak pozisyon ile çıkması olasılığı nedeniyle ortaklık konseyi toplantısının seçimler sonrasına bırakılmasının büyük ihtimal olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ve Gümrük Birliği'yle ilgili konuların teknik düzeyde ayrıntılı biçimde ele alındığı Ortaklık Komitesi toplantısına katılan Türk heyetini Dışişleri Bakanlığı AB Genel Müdürü Naci Sarıbaş, 27 üye ülkeyi temsilen AB heyetine ise Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası ve Aday Ülkeler Direktörü Christian Danielsson başkanlık etti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title