Haberler

Orgeneral Özkök, Restore Edilen Tarihi Türk Ocağı Binasını Açtı

Atatürk'ün 27 Ağustos 1925 Tarihinde Şapka Ve Kıyafet Devrimi'ni Gerçekleştirdiği Ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Sağladığı Maddi Destekle Restore Edilen Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'ndeki Tarihi Türk Ocağı Binası, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök Tarafından Açıldı.

Atatürk`ün 27 Ağustos 1925 tarihinde Şapka ve Kıyafet Devrimi`ni gerçekleştirdiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri`nin sağladığı maddi destekle restore edilen Kastamonu`nun İnebolu İlçesi`ndeki tarihi Türk Ocağı binası, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından açıldı.

Görev süresi 30 Ağustos`ta dolacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, beraberinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç`la birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`na bağlı bir firkateynle Kastamonu`nun İnebolu İlçesi`ne geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Kastamonu Valisi Mustafa Kara tarafından İnebolu Limanı`nda karşılandı.

Orgeneral Hilmi özkök`ün talimatı üzerine Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen ödenekle 270 bin YTL harcanarak restore edilen Türk Ocağı binasının açılış töreninde konuşan İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, ``Bu tarihi bina metruk bir durumdayken şimdiye kadar Şapka Devrimi yıl dönümü törenlerini başımız eğik kutluyorduk. Artık bu törenleri bu binanın önünde başımız dik olarak kutlayacağız`` dedi. Başkan Güleç, Genelkurmay Başkanı Özkök`e teşekkür etti.

İnebolu`da halkın yoğun ilgisi ve tezahüratı ile karşılanan Orgeneral Özkök de açılışta yaptığı konuşmada, İnebolu`nun milli mücadeledeki önemine değinerek, şunları söyledi:

``Şu anda kalbim, içim, bütün komutan arkadaşlarımla birlikte, Kurtuluş Savaşı`nda görev yapan en büyük komutanından, burada kağnıya cephane yükleyen bacılarımınki kadar heyecanla dolu. İnebolu, Türk Milleti`nin kendisini yok etmek isteyen işgal güçlerine karşı verdiği bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hayati görevler üstlenmiştir. Kurtuluş Savaşı`nda birçok şehitler vermiş, yiğit ve kahraman bir şehirdir. O acı dolu günlerde işgal altındaki İstanbul`dan ve Rusya`dan büyük zorluklarla temin edilerek gemilerle taşınan silah, cephane ve mühimmat, İnebolu`da kahraman gönüllüler, yaşlılar ve fedakar bacılarla karaya çıkartılmaktaydı. Tarihte eşine az rastlanır bir azim ve imanla İnebolu halkı, kısıtlı imkan ve şartlara rağmen, kayık ve kağnıyla mucizeler yaratan milli görevini hiç aksatmadan ve yılmadan zafer kazanılıncaya kadar devam ettirmiştir. Büyük önder Atatürk`ün Milli Mücadele sürerken sarfettiği `Gözüm Sakarya`da, kulağım İnebolu`da` sözleri, bu beldenin Kurtuluş Savaşı`ndaki çok büyük önemini vurgulamaktadır. Milli Mücadele`yi közleyen kanın gövdeye girdiği bu şehir, muassır medeniyetlerin sembolü olan şapkanın da Anadolu`ya giriş kapısı olmuştur. Büyük Önder`in her yaptığında olduğu gibi Şapka Nutku`nu da burada vermesinin önemli bir sebebi vardır.``

Orgeneral Özkök, konuşmasının ardından tarihi Türk Ocağı binasının ve bahçesindeki 3.5 metrelik Atatürk Anıtı`nın açılışını yaptı. Özkök, Türk Ocağı bahçesine çam ağacı dikerek ilçede görevli askeri personele devamlı sulanarak bakımının yapılması talimatını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title