Haberler

Muş - Nesli Tükenmekte Olan ´Telli Turna´Lara Muş´Lu Öğrenci

Muş Adil Yazar İlköğretim Okulu Öğrencileri Nesli Tükenmekte Olan 'telli Turna' Kuşundan 1000 Adet Yaptı. Öğrenciler Japonya'da Geleneksel Hale Gelen ve Kağıttan Yaptıkları 1000 'telli Turnayı' Hiroşima'ya Gönderecek.

Muş Adil Yazar İlköğretim Okulu öğrencileri nesli tükenmekte olan 'Telli Turna' kuşundan 1000 adet yaptı. Öğrenciler Japonya'da geleneksel hale gelen ve kağıttan yaptıkları 1000 'Telli Turnayı' Hiroşima'ya gönderecek.

Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'da 11 tane olduğu tahmin edilen Telli Turna kuşu her yıl Mart ve Nisan aylarında, Muş'un Bulanık Ovası'na gelerek, havalar soğuyana kadar burada kalıyor. Adil Yazar İlköğretim Okulundan 30 öğrenci, Japonya'da gelenek haline gelen 1000 adet Telli Turna'yı, Hiroşima'da sergilenmek için yaptılar. Kağıttan yapılan Telli Turnalar, 5 koliye konularak Vali Erdoğan Bektaş'a teslim edildi. 999 öğrenciler tarafından yapılan telli turnanın 1000'incisini de Vali Erdoğan Bektaş yaptı.

TELLİ TURNALARIN JAPON HİKAYESİ

Japonyada 1950'nin ortalarına doğru, Hiroşima'ya atılan atom bombasının patlaması sonucunda lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sasaki Sadako, hastalığının geçmesi için turna kuşu origamilerini yapmaya başlamıştı. Japon inancına göre, 1000 adet turna kuşu origamisi yapıp dilek tutulduğunda, dileğin gerçekleşeceğine inanılır. Sadako, 644 turna kuşu origamisi yaptıktan sonra ölür. Arkadaşları onun yerine sayıyı tamamlamış ve cenaze töreninde mezarına turna kuşlarını koymuşlar. Bu olay Hiroşima'da 'Dünya Çocuk Barış Günü'nün oluşmasına ve neden oldu. Her sene Ağustos ayının altısında kutlanan barış gününe, birçok ülkeden çocuklar tarafından yapılan turna kuşu origamileri Hiroşima' ya gönderiliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMANI

--------------------

-Öğrencilerin telli turna maketini yapmaları

-Turizm Müdürünün açıklaması

-Öğtermenlerle röportaj

-Öğrencilerle röportaj

-Öğrenciler koro halinde Telli Turna şarkısını okumaları

-Telli Turnaların kutulara konularak Valiliğe götürülmesi

-Valinin 1000 telli turna maketini katlaması

-Valinin açıklaması

Haber-Kamera: Mehmet AYDIN/MUŞ,(DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title