Haberler

Mersin: Lpg Piyasasında Çalışan Personelin Eğitilmesi

Makine Mühendisleri Odası (Mmo) Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, Lpg Piyasasında Görev Yapan Personelin Zorunlu Olarak Alması Gereken Eğitimin Yasal Süresinin Bu Yıl Sonunda Bitecek Olmasına Karşın, Türkiye Genelinde 400 Bin Civarındaki Personelden Çok Azının Eğitimden Geçirildiğini Söyledi. Erkan, Firmaların, Toplumun Can ve Mal Güvenliği Açısından Son Derece Önemli Olan Bu Eğitime Duyarsız K...

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, LPG piyasasında görev yapan personelin zorunlu olarak alması gereken eğitimin yasal süresinin bu yıl sonunda bitecek olmasına karşın, Türkiye genelinde 400 bin civarındaki personelden çok azının eğitimden geçirildiğini söyledi. Erkan, firmaların, toplumun can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan bu eğitime duyarsız kalmalarını eleştirerek, personelin eğitimi için firma yetkililerine çağrıda bulundu.

MMO Mersin Şubesi yöneticileri, LPG piyasasında çalışan personelin eğitim almasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Armada Center'daki toplantıda konuşan Şube Başkanı Serdar Erkan, LPG piyasasında görev yapan personelin eğitiminde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile MMO'nun yasa ve yönetmeliklerle yetkili kılındığını bildirdi. Erkan, Türkiye'de hızla yaygınlaşan sıvılaştırılmış petrol gazlarının tüketiciye ekonomik, kaliteli ve güvenli ulaşması, sektördeki faaliyetlerin de bu kapsamda düzenlenmesi ve denetimi için 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 2 Mart 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsattı. Kanunla LPG piyasasında görev yapan sorumlu müdürden tanker şoförüne, dolum personelinden tüp dağıtım personeline, pompacıdan imalatta görev alanlara kadar tüm çalışanların TMMOB'a bağlı ilgili meslek odası tarafından eğitilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirten Erkan, 25 Mart 2006 tarihinde de Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Eğitim Yönetmeliği'nin yayımlandığını kaydetti. MMO olarak bu alanda verilecek eğitim için tüm hazırlıkları kısa sürede tamamlamalarına karşın, firma ve kişilerin eğitim başvurularının çok düşük düzeyde kaldığını ifade etti. Erkan, "Üzülerek belirtmek gerekir ki, söz konusu eğitimler LPG piyasasındaki yüzbinlerce personeli kapsaması gerekirken, konuyla ilgili bütün duyurularımıza karşın, ilgili firma, kuruluş ve kişiler, eğitim konusunda gereken duyarlılığı göstermemişlerdir. Firma ve kişileri, halkın can ve mal güvenliğiyle ilgili bu önemli konuda duyarlı olmaya davet ediyor, yasal süresi içinde herhangi cezai bir yaptırımla karşılaşmamaları için personelin eğitimi için şube ve temsilciliklerimize başvurmaya çağırıyorum" dedi.

LPG'li araçlarda özellikle 2005'te birçok patlama ve can kaybı olduğunu, hükümetin aldığı kararla piyasaya denetim geldiğini ve patlamaların azaldığını dile getiren Erkan, bu nedenle tüm personelin eğitimden geçmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Şimdiye kadar bu sektörde çalışan yaklaşık 400 bin personelin hiçbir eğitimden geçmediğine işaret eden Erkan, eğitim için yasal sürenin bu yıl sonunda biteceğini, toplumun can ve mal güvenliğini çok yakından ilgilendiren konularda karar verip uygulayan bu personelin mutlaka eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan MMO Şube Başkanı Serdar Erkan, LPG piyasasında denetimin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapıldığını, firmaların istasyon kapatmaya kadar varan cezai yaptırımlara maruz kalabileceklerini kaydetti. Mersin'deki firma ve eğitim için başvuru sayısının sorulması üzerine de Erkan, 5-6 firmanın başvurusuyla sektörde çalışan yaklaşık 2-3 bin personelden sadece 100 civarında çalışanın eğitimden geçirildiğine dikkat çekerek, kamu otoritesini sağlayan kurumların bu konuda erken davranması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title