Haberler

Mersin'de Yörük Şenliği Düzenledi

Mersin'de, Yör-türk Vakfı Mersin Şubesince Organize Edilen '1

Mersin'de, Yör-Türk Vakfı Mersin Şubesince organize edilen '1. Mersin Yörük Şenliği' gerçekleştirildi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesi Tırtar köyünde gerçekleştirilen şenlikte, Yörükleri, 'tasada, kıvançta ve sevinçte bütün olmanın en açık özümseyicisi ve taşıyıcısı' olarak nitelendirdi.

Yörüklerin bu anlamda Mersin'e ve Türkiye'ye zenginlik kattıklarını ifade eden Güzeloğlu, 'Yörükler, Anadolu'ya göçün ilk temsilcileri olmakla birlikte, taşıdıkları değerlerle Türk kültürünün taşıyıcısı ve zenginleştiricisidirler. Mersin için bu güzelliklerin taşıdığı değeri daha henüz görev süremin başında bu güzel coğrafyada sizlerle birlikte bir kez daha görmekten mutluluk duyuyorum' dedi.

Güzeloğlu bu tür etkinliklerin, özellikle genç kuşaklara birlikteliğin, bütünlüğün, Türk milletinin sarsılmaz birliğinin hem anlatılması, hem de geleceğe taşınması açısından önem taşıdığını kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da, siyasetin şölen alanına taşınmaması gerektiğini belirterek, 'Yeterince sorunumuz var zaten. Bu dağların güzel insanlarını bu problemlerle meşgul ederek huzursuz etmemek lazım. Bugün Yörüklerin günü, bugün ardıç ağaçlarının gölgesinde, kıl çadırının altında sıkma yiyeceğiz, ayran içeceğiz. Birlik olmazsa dirlik olmaz. İşte bu şölen, bu birliğin Toros Dağları'nın tepesinden, Arslanköy'den ifadesidir' diye konuştu.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise 'Yörüklüğün, her yiğidin yiyeceği bir aş ve her yiğidin hakkından geleceği bir iş olmadığını' ifade ederek, 'Kültürümüzü yaşatmak istiyorsak, hayvancılık önemsenmelidir ve hayvancılığa destek olunmalıdır' dedi. Er ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Yörüklerin keçilerini otlatmaları ile ilgili önemli bir yasa çalışması yaptıklarını belirterek, 'Yörükler ile ormanın kesinlikle barışık olması lazım. Eğer biz bu dağlara sahip olmak istiyorsak, bu ay yıldızlı bayrağın Toroslar'da ve Türkiye'nin her karışında dalgalanmasını istiyorsak, mutlaka ne yapıp ederek, bu dağlarda yaşayan bu nesile sahip çıkmamız gerekiyor' diye konuştu.

Yör-Türk Vakfı Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu da, bu tür şölenlerin sadece eğlence olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayarak, 'Bu tür şölenler, aynı zamanda Yörüklerin örf adet ve kültürlerinin tanıtılması için bir vitrini olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran asli unsuru olan Yörüklerin ülkesine göz diken düşmanına mesajların verildiği yerler olmalıdır' dedi.

Daha sonra, Yör?Türk Vakfı tarafından oluşturulan 'Yörük Meclisi', katılımcılara tanıtıldı. Yörük Meclisinin fahri yörük ağası seçilen Vali Güzeloğlu'na, Yörük Ağalığı Beratı verildi. Etkinlikte, 'en iyi koç ve teke güzeli' ve 'en iyi eşeğe binme' gibi çeşitli yarışmalar düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi sunduğu şölende temsili Yörük çadırları kuruldu.

Şölene, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Toroslar İlçe Kaymakamı Mehmet Suat İlhan, daire amirleri, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, belde belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. (VEG-AYC-İU) - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title