Haberler

Mersin'de Hekimler, Önlük Bırakma Eylemi Yaptı

Mersin'de hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı'nda, son yıllarda uygulanan sağlık politikalarını protesto etmek için önlük bırakma eylemi yaptı.14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Mersin'de hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı'nda, son yıllarda uygulanan sağlık politikalarını protesto etmek için önlük bırakma eylemi yaptı.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Tabip Odası, Mersin Devlet Hastanesi, Mersin Toros Devlet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve özel sağlık kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Hekimlerin beyaz önlükleriyle geldikleri tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı. İl Sağlık Müdürlüğü'nün çelengini Müdür Yardımcısı Dr. Koray Kenziman, Tabip Odası'nın

çelengini de Oda Başkanı Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz koydu.

Törende kısa bir konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Şaşmaz, 14 Mart tarihinin tıp hekimleri için özel bir gün olduğunu vurgulayarak, Ata'nın huzuruna geldiklerini söyledi. Geçmişte hekimlerin emperyalizme karşı verdiği mücadelenin kendilerini onurlandırdığını dile getiren Şaşmaz, bundan dolayı her 14 Mart'ı gururla ve onurla kutladıklarının altını çizdi. Son yıllarda 14 Mart'ları gurur ve onurla kutlarken, bir hüznü de artık beraberinde yaşadıklarına dikkat çeken Doç. Dr. Şaşmaz, sağlık politikalarını

eleştirerek, "Sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi, hekimliğin ve sağlık hizmetlerinin değersizleştirilmesi bizi mutsuz, umutsuz kılıyor. Birazdan bir yürüyüş yapıp bu mutsuz ve umutsuzluğumuzu önlük bırakma eylemiyle göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Doç. Dr. Şaşmaz'ın konuşmasının ardından törene katılan hekimler, Cumhuriyet Meydanı'ndan Atatürk Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Sessiz bir yürüyüşle caddenin sonuna ulaşan hekimler, yol boyunca vatandaşlara taleplerini içeren bildiriler dağıttı. Atatürk Caddesi'nin sonunda bir açıklama daha yapan Tabip Odası Başkanı Şaşmaz, son 10 yıldır uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm Projesi"nin hekimlik ve sağlık hizmetlerini hiç olmadığı kadar çok olumsuz hale getirdiğini öne sürdü. Hekimlerin her geçen gün

mesleğinden soğuduklarına ve iyi hekimlik yapamadıklarına işaret eden Şaşmaz, şunları söyledi:

"Kamuda performans, özelde ciro baskısı altında çalışan hekimler kendilerini daha fazla mutsuz ve umutsuz hissetmektedir. Sağlıktaki sorunların baş sorumlusu olarak halk ile karşı karşıya getirilen hekimler, hasta ve hasta yakınları tarafından her geçen gün daha fazla fiziksel ve ruhsal şiddete maruz kalmaktadır. Kamu hastaneleri özelleştirilmekte, sağlık çalışanları güvencesiz çalışmaya zorlanmaktadır. Muayene, reçete, tetkik farkı, istisnai sağlık hizmetleri ve benzeri isimler adı altında sağlık

kurumlarına başvuran insanlardan, sağlık güvencesi olsa bile cebinden ödeme yapması istenmektedir. Bu nedenle bir cebine nüfus cüzdanını koyan vatandaş, diğer cebine para cüzdanını koymadan sağlık kurumlarına gidemez hale gelmiştir."

Beyaz önlüğün hekimlikle özdeşleştiğini, sağlığın, temizliğin, saflığın, güvenin sembolü olduğunu ifade eden Şaşmaz, her hekimin beyaz önlüğü onurla ve gururla giydiğini belirtti. "Beyaz önlüğümüz bizim için her şeydir, her şeyimizdir" diyen Şaşmaz, beyaz önlüklerini çıkarma gerekçelerini de şöyle anlattı:

"Sağlıkta gelinen bu noktada hekimler; iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak, güvenli ve güvenceli bir ortamda çalışmak, halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasını sağlamak ve beyaz önlüklerimizi gururla ve onurla giyebilmek için bugün beyaz önlüklerimizi üzerimizden çıkarıyoruz. Sağlık hakkımızı korumak ve beyaz önlüğümüzü onurla ve gururla giymek için halkımızı karşımızda değil yanımızda görmek istiyoruz."

Daha sonra eyleme katılan hekimler alkışlarla üzerlerindeki beyaz önlükleri çıkararak, caddenin sonundaki bariyerlerin üzerine bıraktılar.

Bu arada, eylemde hekimleri takip eden Mersin Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü Komiseri Vakkas Fidan ve sivil polis memurları, güzel bir jest yaparak, hekimlere kırmızı güller dağıttılar. Böyle bir jest karşısında şaşıran hekimler, gülleri gülerek alırken, Tabip Odası Başkanı Şaşmaz da "Bizi hiç yalnız bırakmayan basın mensupları adına bir basın mensubu arkadaşa vermek istiyorum" diyerek, polis memurundan aldığı gülü bir basın mensubuna verdi. Hekimlerin eylemi daha sonra olaysız sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mersin Devlet Hastanesi İl Sağlık Müdürlüğü Tıp Bayramı 14 Mart Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title