Haberler

Merkez Bankası 22 Ay Sonra Faiz Artırdı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Gecelik Borçlanma Faiz Oranını Yüzde 15.25'ten Yüzde 15.75'e, Borç Verme Faiz Oranını da Yüzde 19.25'ten Yüzde 19.75'e Yükseltti.

Merkez Bankası, 22 ay aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Banka bünyesindeki Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15.25'ten yüzde 15.75'e, borç verme faiz oranını da yüzde 19.25'ten yüzde 19.75'e yükseltti. Kurul, izleyen dönemde "ölçülü" faiz artışlarının sürebileceğini bildirdi.

En son Temmuz 2006'da faiz artırımına giden, Eylül 2007-Şubat 2008 döneminde faizleri kademeli olarak indiren, Mart ve Nisan aylarında ise aynı düzeyde tutan Banka, böylece 22 ay aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu ve Abdullah Yavaş katıldı. Toplantı bitiminde açıklanan kararda, Kurul'un Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının 50 baz puan artırılmasına karar verdiği bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15.25'ten yüzde 15.75'e, borç verme faiz oranı yüzde 19.25'ten yüzde 19.75'e çıkarıldı. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11.25'ten yüzde 11.75'e, borç verme faiz oranı yüzde 22.25'ten yüzde 22.75'e yükseltildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18.25'ten yüzde 18.75'e çıkarıldı.

-"ENFLASYON 2009 SONUNDA DÜŞECEK, DİKKATE ALINSIN"-

Kurul toplantısına ilişkin açıklamada, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ile son dönemde artış eğilimini sürdüren enerji ve işlenmiş gıda fiyatlarının kısa vadede enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olabileceği, uluslar arası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise güçlü seyrini koruduğuna işaret edildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği öngörüldü.

Kurul'un, enflasyonun yılın son çeyreğinden itibaren kademeli olarak düşüş eğilimine girerek 2009 yılı sonunda Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan yüzde 6.7'lik tahmine yakın gerçekleşeceğini öngördüğü, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyonun bu tahminlere yakın gerçekleşmesine odaklanacağı bildirildi. Açıklamada, "Dolayısıyla, iktisadi birimlerin de beklentilerini oluştururken Merkez Bankası'nın tahminlerini esas alması önem taşımaktadır" denildi.

-"ÖLÇÜLÜ FAİZ ARTIRIMI" DÖNEMİ-

Banka'nın, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya devam edeceği vurgulandı. Bu doğrultuda, "gerektiği taktirde" önümüzdeki dönemde de "ölçülü faiz artışı"nın, Kurul'un gündeminde olacağı bildirildi. Bundan sonraki olası faiz artışının miktarı ve zamanlamasının, küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacağı kaydedildi.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.

-EN SON 22 AY ÖNCE ARTIRIMA GİDİLMİŞTİ-

Küresel dalgalanma nedeniyle yaşanan sermaye kaçışının önüne geçmek için Mayıs-Haziran 2006'da faizleri artıran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, en son 20 Temmuz 2006'daki toplantısında faiz oranlarını 0,25 puan artırmıştı.

İzleyen dönemde faiz oranlarını değiştirmeyen Kurul, 13 Eylül 2007 toplantısında 13 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirmiş, gecelik borçlanma faizini yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranını da yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e çekmişti.

Geçen yıl Ekim, Kasım ve Aralık toplantılarında 0.50 ile 0.75'şer puan indirim kararları alan Kurul, gecelik faizi yüzde 15.75'e, bu yıl Ocak ayı toplantısında faizleri 0.25-0.50 puan arasında düşürerek gecelik faizi 15.75'den 15.50'ye, Şubat toplantısında da 0.25 puan düşürerek 15.25'e kadar çekmişti.

Para Politikası Kurulu, bu yıl Mart ve Nisan ayı toplantılarında ise faiz oranlarında değişiklik yapmamış, yüzde 15,25 olan gecelik faiz oranı ve yüzde 19.25 olan borç verme faiz oranını sabit tutmuştu.(ANKA)

(ES/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title